Ανθρώπινο λάθος ή τεχνικό πρόβλημα; Τι «έριξε» το Apache;

Ανθρώπινο λάθος ή τεχνικό πρόβλημα; Τι «έριξε» το Apache;

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με την πρόσκρουση του AH-64D στη θάλασσα - Γιατί το ελικόπτερο των 47 εκατ. δολαρίων πετούσε τόσο χαμηλά; - Τι έφταιξε και το Απάτσι δεν κατάφερε να πάρει ύψος με αποτέλεσμα να «σκάσει» στη θάλασσα;

Ανθρώπινο λάθος ή τεχνικό πρόβλημα; Τι «έριξε» το Apache;
Μηχανική βλάβη; Ανθρώπινο λάθος; Ή μήπως συνδυασμός των δύο παραγόντων; Τι ήταν αυτό που προκάλεσε την πτώση του πανάκριβου  επιθετικού ελικοπτέρου Apache AH-64D της Αεροπορίας Στρατού στην παραλία των Βρασνών στη Χαλκιδική; 

Το σοκ της είδησης ότι κατέπεσε ένα από τα 12 ελικόπτερα της τελευταίας παρτίδας των αμερικανικών Απάτσι που αγοράστηκαν το 2003 με συνολικό τίμημα 560 εκατ.δολάρια μετριάστηκε από το λυτρωτικό άγγελμα ότι οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους. Στην περίπτωση του αεροπορικού ατυχήματος που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στον κόλπο Ορφανού, εκτός από τις αναφορές των πιλότων, τις μαρτυρίες των στρατιωτικών που παρακολούθησαν τα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης, τα ευρήματα που θα προκύψουν από το ίδιο το Apache που δεν καταστράφηκε ολοσχερώς, οι ειδικοί της Αεροπορίας Στρατού έχουν ακόμη ένα στοιχείο που θα αξιολογήσουν για να βρουν τι πήγε στραβά, δηλαδή το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της πρόσκρουσης του Απάτσι στην επιφάνεια της θάλασσας. 

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση του Apache στα Βρασνά
Κλείσιμο

Δευτερόλεπτα πριν την πτώση στη θάλασσα, το ελικόπτερο πετά με μεγάλη ταχύτητα πολύ χαμηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ύψος που δεν ξεπερνά το 1,5 με δύο μέτρα. Μόλις φτάνει πάνω από την ξηρά κάνει έναν ελιγμό ταχείας -σχεδόν κατακόρυφης- ανόδου, συνεχίζει με ένα λουπ και ετοιμάζεται να ακολουθήσει πορεία από την ξηρά προς τη θάλασσα. Μόλις όμως το Απάτσι βρίσκεται και πάλι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν καταφέρνει να πάρει ύψος. Το επιθετικό ελικόπτερο σκάει με την κοιλιά στη θάλασσα, λόγω της μεγάλης ταχύτητας ανατρέπεται και στη συνέχεια φαίνεται ότι το ουραίο τμήμα μοιάζει να έχει κοπεί από την άτρακτο. Αν και το Apache είναι μισοβυθισμένο, ο ένας από τους δύο χειριστές βγαίνει σχεδόν αμέσως από το ελικόπτερο. Ο δεύτερος διασώθηκε από τους κομάντος που έσπευσαν αμέσως με ένα σκάφος ανορθοδόξου πολέμου, αφού στην παραλία των Βρασνών βρίσκονταν μέλη της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που επρόκειτο να κάνουν αποβατική ενέργεια στον κόλπο Ορφανού στο πλαίσιο της άσκησης «Σάρισα». 

Γιατί το ελικόπτερο πετούσε τόσο χαμηλά, μόλις 1,5 με δύο μέτρα πάνω από τη θάλασσα; Προέβλεπε το σενάριο της άσκησης τόσο παρακινδυνευμένη πτήση; Ήταν αδέξιοι οι χειρισμοί των δύο πιλότων; Μήπως υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους πετώντας με ένα υπερσύγχρονο ελικόπτερο αξίας περίπου 47 εκατομμυρίων δολαρίων; Στο βίντεο που δείχνει τη στιγμή της πρόσκρουσης μοιάζει σαν να ακούγεται ότι οι κινητήρες του Apache λειτουργούν. «Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν σημειώθηκε κράτηση κινητήρα» τονίζει αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και προσθέτει: «Μην γινόμαστε όλοι εμπειρογνώμονες». 

Η αλήθεια είναι πως ακόμη κι αν οι εικόνες από τη στιγμή της πρόσκρουσης του Apache στη θάλασσα προσανατολίζουν την έρευνα στην αναζήτηση πιθανού ανθρώπινου λάθους, οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση του ατυχήματος  θα ερευνήσουν εξονυχιστικά όλες τις παραμέτρους για να βεβαιωθούν ότι όλα τα πληρώματα που πετάνε τα επιθετικά ελικόπτερα είναι ασφαλή. Μια βασική παραδοχή για όλα τα αεροπορικά ατυχήματα είναι ότι «το κακό» οφείλεται πάντα σε περισσότερους από έναν παράγοντες. 

«Είναι στα Απάτσι από υπολοχαγός και έχει περισσότερες από 600 ώρες πτήσης» μας λέει για τον κυβερνήτη του επιθετικού ελικοπτέρου αξιωματικός του ΓΕΣ. Τόσο ο ταγματάρχης όσο και ο δεύτερος χειριστής είναι καλά στην υγεία τους και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο. Νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Μετά την ανέλκυση του μισοβυθισμένου ελικοπτέρου στις 23:30 το βράδυ της Τρίτης, οι τεχνικοί θα ξεκινήσουν τους ελέγχους για να δουν ποια είναι η κατάσταση στα δομικά μέρη του Apache και στα ηλεκτρονικά τμήματα του ελικοπτέρου ώστε να αποφασιστεί αν είναι δυνατή και συμφέρουσα η επισκευή του AH-64D.

Ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ με πλάνα από τη νυχτερινή επιχείρηση ανέλκυσης του ελικοπτέρου



Φωτογραφίες λίγο μετά την πτώση







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης