Θύελλα αντιδράσεων από την αναγγελία Μουζάλα για νέα hot spot

Θύελλα αντιδράσεων από την αναγγελία Μουζάλα για νέα hot spot

Κατεπείγουσες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων σε Χίο και Λέσβο - Αντιδράσεις και από την Περιφέρεια - Επιφυλακτικός για τις δυνατότητες ανακούφισης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών 

Θύελλα αντιδράσεων από την αναγγελία Μουζάλα για νέα hot spot
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η σημερινή αναγγελία Μουζάλα για τη δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στη Χίο, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών να εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τις δυνατότητες ανακούφισης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών.

Τα δημοτικά συμβούλια τόσο της Λέσβου όσο και της Χίου θα προχωρήσουν σε κατεπείγουσες συνεδριάσεις για το προσφυγικό. Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα - όπως τονίζουν- προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και των φορέων της Λέσβου, «ώστε να αποφασιστούν και εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω συντονισμένες και από κοινού ενέργειες αντίδρασης, αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί».

Την ίδια στιγμή οι συνεχιζόμενες, εδώ και δύο μέρες, εργασίες διαμόρφωσης σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ιδιοκτησίας του ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού βόρεια της Μυτιλήνης, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του δήμου και της Περιφέρειας που καταγγέλλουν «εν κρυπτώ και ενάντια στα συμφωνηθέντα δημιουργία ενός ακόμα hotspot στη Μυτιλήνη».
   
Στρατιωτικές πηγές στη Λέσβο πάντως δεν επιβεβαίωναν τη χρήση του παλιού στρατοπέδου ως χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Όπως έλεγαν σήμερα μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «με διαταγή από την Αθήνα προχωρήσαμε με τα μηχανήματα του Στρατού σε εργασίες διαμόρφωσης δυο επιπέδων. Το αν θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο φιλοξενίας ή για ποιον λόγο πραγματοποιούνται οι εργασίες δεν το γνωρίζουμε».

Κλείσιμο
Δήμος και Περιφέρεια αντιδρούν 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, με δήλωση της υποστηρίζει σχετικά με τη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας ότι «στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. Με αλλεπάλληλες επιστολές, με απόλυτη έμφαση υπογραμμίσαμε την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και το ότι τα όρια φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλείται απολύτως στις δυνατότητες των υφιστάμενων δομών».
  
Έντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Με επιστολές του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα, εξέφρασε «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου».

Κόντρα με Μηταράκη 

Ο Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη παραδέχθηκε μεταξύ άλλων την δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας επισημαίνοντας όμως ότι παράλληλα θα κλείσουν οι δομές που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (Σούδα – Δηπεθε).

«Παραδέχεστε ότι θα γίνουν τρεις οι νόμιμοι χώροι στην Χίο. Φοβόμαστε όμως ότι θα γεμίσουν και αυτοί και θα αναγκαστείτε να ξαναανοίξετε την Σούδα και το Δηπεθε», απάντησε ο κ. Μηταράκης για να προσθέσει «η συμφωνία προέβλεπε ταχύτατη εξέταση αιτήσεων ασύλου. Δεν έχει γίνει. Δώστε μας συγκεκριμένη ημερομηνία».

«Μετέρχεστε το παιχνίδι των ημερομηνιών; Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνίες γιατί είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων», απάντησε ο κ. Μουζάλας για να συμπληρώσει «δεν βάζουμε εμείς νέα βάρη. Τα βάρη μπαίνουν από την κατάσταση».

Ο ίδιος δε, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πιέσει τους πρωθυπουργούς της ΕΕ που ανήκουν στην ΕΛΚ να εφαρμόσουν την συμφωνία για το προσφυγικό και να «μην συντάσσεται με όσους στήνουν ομάδες πολιτιφυλακής ή δεν θέλουν τα παιδιά στα σχολεία». 

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.197, στη Χίο 3.535 και στη Σάμο 1.120. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 9.852. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης