Ωραιόκαστρο: Η μητέρα που είπε «όχι» στην απόφαση του Συλλόγου Γονέων για τα προσφυγόπουλα

Ωραιόκαστρο: Η μητέρα που είπε «όχι» στην απόφαση του Συλλόγου Γονέων για τα προσφυγόπουλα

Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κατήγγειλε ότι εκείνη δεν ψήφισε υπέρ, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχωρήσεις - Παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανή ρατσιστική βία - Γιατροί του Κόσμου: Εμβολιασμένα όλα τα παιδιά, τα φτωχά παιδιά δεν είναι και άρρωστα

Ωραιόκαστρο: Η μητέρα που είπε «όχι» στην απόφαση του Συλλόγου Γονέων για τα προσφυγόπουλα
Ως ομόφωνη είχε παρουσιάσει το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, τη απόφασή του να μην επιτρέψει σε προσφυγόπουλα να παρακολουθήσουν μαθήματα στις αίθουσες του σχολείου.

Όμως, σύμφωνα με την Κατερίνα Καρανικολάου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, η απόφαση μόνο ομόφωνη δεν ήταν αφού η δική της ψήφος ήταν αρνητική και υπήρξαν και πέντε αποχωρήσεις. Επίσης χαρακτηρίζει αναμενόμενη την απόφαση του ΔΣ αφού έναν χρόνο πριν είχε αρνηθεί να βοηθήσει στη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τα προσφυγόπουλα… επειδή δεν ήταν παιδιά Ελλήνων!

Συγκεκριμένα από τον τοίχο της στο facebook καταγγέλλει: «Αυτα συμβαινουν στο σχολειο μας! Και για τους τυπους και μονο, η αποφαση δεν ηταν ομοφωνη! Υπηρχε μια διαφορετικη ψηφος ,η δικη μου, καθως και πεντε αποχωρησεις. Και φυσικα, ηταν αναμενομενη η συμπεριφορα μια και το ΔΣ του συλλογου περσι αρνηθηκε να βοηθησει σε συλλογη ανθρωπιστικης βοηθειας για τα προσφυγοπουλα γιατι η βοηθεια μας πρεπει να αφορα Ελληνες! Ας ελπισουμε αν βρεθουν τα δικα μας παιδια σε αναγκη να τους φερθουν με περισσοτερη ανθρωπια!»
Κλείσιμο

Στο μεταξύ, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ανησυχίες για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου εκφράζει ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παράλληλα, την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση, σχετικά με το θέμα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζει τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 927/1979 που προβλέπουν «κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία». 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα, έχει ως εξής: «Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου. Παράλληλα υπενθυμίζει την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».


Γιατροί του Κόσμου: Εμβολιασμένα τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο

Στη διαβεβαίωση ότι τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο έχουν συνεχή υγειονομική κάλυψη και ότι είναι καλυμμένα όσον αφορά στα εμβόλια προχώρησε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, τόνισε ότι οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται διαρκώς στο Ωραιόκαστρο και στο κέντρο προσφύγων «με συνεχή υγειονομική κάλυψη και επιπλέον παιδίατρο έξι μέρες την εβδομάδα. Οι δε εμβολιασμοί στα παιδιά του κέντρου με την συνεργασία του Υπουργείου Υγείας έγιναν κανονικά. Σε συνδυασμό δε με αυτούς της Ειδομένης από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα στον ίδιο παιδικό πληθυσμό πριν καθιστά τα παιδιά πρόσφυγες, συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο από τα πιο πλήρως καλυμμένα, από όλα τα κέντρα»

Και πρόσθεσε ότι «τα φτωχά παιδιά δεν είναι άρρωστα παιδιά» και ότι «θα πρέπει να υπερασπιστούμε το ανθρώπινο δικαίωμα να πάνε στο σχολείο».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νικήτα Κανάκη: 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης