Τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά στη Θάσο - Δείτε βίντεο από drone

Τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά στη Θάσο - Δείτε βίντεο από drone

Δείτε βίντεο με τα καμένα - Σπίτια έγιναν στάχτη ενώ χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες - Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες, την εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και την γρήγορη αναδάσωση

Τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά στη Θάσο - Δείτε βίντεο από drone
Σε ύφεση είναι όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο νησί της Θάσου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, εκατοντάδες εθελοντές και κάτοικοι στη Θάσο έδωσαν χθες για τρίτη μέρα μάχη με τις φλόγες, ενώ από αέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Στο νησί παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για το ενδεχόμενο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Συγκεκριμένα στο νησί αυτή τη στιγμή επιχειρούν 212 άντρες της Πυροσβεστικής με 75 οχήματα, 68 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 στρατιώτες, 10 οχήματα ΟΤΑ και τρία βαρέα μηχανήματα χωματουργικών εργασιών. 
Κλείσιμο

Τεράστιες οι ζημιές 

Σε πρώτη φάση υπολογίζεται πως έγιναν στάχτη 20.000 έως 30.000 στρέμματα δάσους, αλλά πληρέστερη εικόνα γι' αυτό θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που διασώθηκαν ανάμεσα στις εστίες των πύρινων μετώπων.

Επίσης από μία πρώτη εικόνα που έχει η Πυροσβεστική και δίχως να έχει ξεκινήσει ακόμα η επίσημη καταγραφή των ζημιών, αφού πρώτα πρέπει να σβήσει εντελώς η φωτιά, τουλάχιστον οκτώ σπίτια υπέστησαν ζημιές, δύο κάηκαν ολοσχερώς αλλά ήταν ακατοίκητα και αρκετές είναι οι αγροικίες και οι στάνες που παραδόθηκαν στις φλόγες. Πέντε πυροσβέστες τραυματίστηκαν ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, εκ των οποίων μόνο ένας νοσηλεύεται ακόμα στην Καβάλα με κάταγμα στο πόδι.

(Τι έκαψε η φωτιά στη Θάσο -δείτε γράφημα)
 




 





 
Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

 Διαβεβαιώσεις για άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων. Σε δηλώσεις του από το νησί, μετά από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

-άμεσα θα μεταβεί ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές
-άμεσα κλιμάκια της τοπικής αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών θα καταγράψουν ζημιές κυρίως σε υποδομές, σε σπίτια, καθώς και ζημιές που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις
-σε όσους έχασαν τα σπίτια τους θα υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης κατά 80% από χρήματα του υπουργείου Υποδομών και κατά 20% από μακροχρόνιο δανεισμό
-άμεσα θα γίνουν οι μελέτες για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων
-οι αρμόδιες αρχές θα κινηθούν στην κατεύθυνση της γρήγορης αναδάσωσης 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, επισημαίνοντας όμως ότι η Θάσος παραμένει ένα στολίδι και έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου. Καταλήγοντας έδωσε συγχαρητήρια στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έδωσαν δύσκολη μάχη με τις φλόγες. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τις φωτιές, είπε πως η εικόνα είναι καλύτερη. 

Ο κ. Τσίπρας είχε φτάσει νωρίτερα στον Πρίνο της Θάσου με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης