Θάσος: «Τα παιδιά πνίγονταν από τους καπνούς»

Θάσος: «Τα παιδιά πνίγονταν από τους καπνούς»

«Είχαν έρθει ελικόπτερα αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ο αέρας ήταν πολύ δυνατός» λέει ένας πατέρας από τον οικισμό Καζαβίτι - «Δυστυχώς  οι πυρκαγιές αυτή τη στιγμή είναι μεγάλες και είναι σε τρία διαφορετικά μέτωπα, είπε ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής

Θάσος: «Τα παιδιά πνίγονταν από τους καπνούς»
Για δεύτερη συνεχή μέρα οι κάτοικοι της Θάσου τίθενται αντιμέτωποι με την αγωνία και το φόβο για τις περιουσίες τους εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στο νησί από το πρωί του Σαββάτου.

Στο
protothema μίλησε ο Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Σερεντέλος, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, δίνει μάχη με τις φλόγες, καθώς, όπως λέει, τα πύρινα μέτωπα στη Θάσο είναι τρία και βρίσκονται και τα τρία σε εξέλιξη.

«Δυστυχώς  οι πυρκαγιές αυτή τη στιγμή είναι μεγάλες και είναι σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Είναι πολύ δύσκολο να τις θέσουμε υπό έλεγχο γιατί οι άνεμοι εδώ είναι πολύ δυνατοί. Έχουν καταστραφεί σπίτια στο Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να κάνω απολογισμό γιατί είμαι στη φωτιά. Ευτυχώς δεν έχουν κινδυνεύσει  ανθρώπινες ζωές. Έχουν βοηθήσει παρά πολύ οι εθελοντές, η Περιφέρεια και ο Δήμος και τους ευχαριστώ παρά πολύ γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμα".
Κλείσιμο

Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού έχουν καεί δέκα σπίτια στο Μικρό και τρία στο Μεγάλο Καζαβίτι ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Θεολόγο. Μαρτυρίες μιλούν επίσης για καταστροφές σε ξενοδοχειακές μονάδες στο νότιο τμήμα του νησιού.



Στο protothema μιλούν με τρεμάμενη φωνή κάτοικοι από τον οικισμό Καζαβίτι όπου είδαν σπίτια να καίγονται.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Έχουν καεί σπίτια. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας», λέει μια εθελόντρια που βοήθησε στη κατάσβεση της φωτιάς.



«Τα παιδιά πνίγηκαν από τους καπνούς. Αισθανόμασταν ότι κινδυνεύαμε. Είχαν έρθει ελικόπτερα αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ο αέρας ήταν πολύ δυνατός» λέει ένας πατέρας από τον οικισμό Καζαβίτι.

Το έργο των πυροσβεστών κάνουν ακόμα πιο δύσκολο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθώς εκτός από το να φουντώνουν τις φλόγες έχουν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση σε ορισμένα χωριά λόγω του πυκνού καπνού.

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο βράδυ επικεντρώθηκε στους ορεινούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, όπου κάηκαν κάποια σπίτια περιμετρικά των οικισμών, χωρίς όμως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, καθώς από χθες το πρωί είχαν εκκενωθεί τα δύο χωριά. Επίσης, όπως είπε, επέστρεψαν οι μοναχές στα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που είχαν απομακρυνθεί χθες το απόγευμα.


 
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, ωστόσο, δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και σημειώνει ότι σήμερα ο συντονισμός της κρατικής μηχανής είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος αφού έχουν αυξηθεί τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης