Καλαμάτα: Τώρα λένε στους κατοίκους να μην πίνουν νερό!

Καλαμάτα: Τώρα λένε στους κατοίκους να μην πίνουν νερό!

Ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχου, για τις περιπτώσεις που το νερό είναι θολό - «Καταναλώστε άφοβα!» έλεγε χθες ο Δήμος Καλαμάτας - Άρχισε η καταγραφή των ζημιών - Αγώνας δρόμου για να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο

Καλαμάτα: Τώρα λένε στους κατοίκους να μην πίνουν νερό!
Δεν έχουν τέλος οι συνέπειες που άφησε πίσω της η φονική θεομηνία στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπου χάθηκαν τρεις ζωές και καταστράφηκαν δρόμοι, περιουσίες και καλλιέργειες.

Ειδικά για τους κατοίκους της Καλαμάτας, τα προβλήματα δεν σταματούν, καθώς η αντιπεριφερειάρχης εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, συνιστώντας τους να μην πίνουν και να μην χρησιμοποιούν το νερό που βγαίνει από τις βρύσες των σπιτιών τους, εάν παρουσιάζει μεταβολή των φυσικοχημικών παραμέτρων (αλλαγή χρώματος, οσμής και γεύσης).

Όπως όμως αναφέρει το tharrosnews.gr, μόλις χθες ο Δήμος Καλαμάτας είχε καλέσει τους πολίτες να καταναλώνουν άφοβα το νερό, ακόμα και αν είναι θολό!

Κλείσιμο
Στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται: «Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν το νομό μας, εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις τροφίμων:

Σε περίπτωση που το νερό του δικτύου ύδρευσης, παρουσιάζει μεταβολή των φυσικοχημικών παραμέτρων (αλλαγή χρώματος, οσμής και γεύσης),να μην χρησιμοποιείται  για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα, παρασκευή τροφής και ατομική υγιεινή), λόγω πιθανού κινδύνου μικροβιακής επιμόλυνσης και εμφάνισης υδατογενών και τροφιμογενών λοιμώξεων.  

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τους υπευθύνους ύδρευσης, θα προβεί άμεσα σε υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων ύδρευσης και εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού, με σκοπό την διασφάλιση παροχής υγιεινού πόσιμου νερού και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».


Άρχισε η καταγραφή των ζημιών - Αγώνας δρόμου για να ανοίξει το αεροδρόμιο
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να απομακρύνουν λάσπες και να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους.

Σε ξενοδοχείο διανυκτέρευσαν, με πρόνοια του Δήμου, εβδομήντα σπουδαστές του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το οποίο ανέστειλε την εξεταστική περίοδο, γιατί η φοιτητική εστία στο ανατολικό κέντρο της Καλαμάτας δεν είχε καθαριστεί από τα νερά, καθώς και δέκα άτομα που τα σπίτια τους δεν είναι κατάλληλα για να μείνουν.

Παράλληλα, έχουν συγκροτηθεί επιτροπές σε όλα τα επίπεδα και έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από το Δήμο, με επικεφαλής αντιδημάρχους που εποπτεύουν ανά τομέα την διαδικασία.

Ο Δήμος έκανε αναγγελία της ζημιάς στον ΕΛΓΑ και από σήμερα μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις αγροτικές εγκαταστάσεις και σε αγροτικά μηχανήματα, για να αποζημιωθούν.

Για ζημιές στην φυτική παραγωγή, οι πληγέντες θα επικοινωνούν με τον προϊστάμενο ή τον επόπτη του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, ενώ για ζημιές στην κτηνοτροφία και ειδικότερα για πνιγμένα ζώα, οι κτηνοτρόφοι, εντός 48 ωρών, καλούνται να επικοινωνούν με τους κτηνιάτρους του ΕΛΓΑ Τρίπολης στα τηλέφωνα 2710 230643 & 6949984395, προκειμένου να γίνει η προβλεπόμενη επιτόπια πιστοποίηση.

Επίσης, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, επιχειρούν με μηχανήματα σε πολλά σημεία, προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει κλειστό και γίνονται εργασίες στον ευρύτερο χώρο, πέριξ του αεροδιαδρόμου, με στόχο να λειτουργήσει, εκ νέου, την Κυριακή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης