Κυπριακό: Το περιουσιακό θα λυθεί με «συναισθηματικά κριτήρια»

Κυπριακό: Το περιουσιακό θα λυθεί με «συναισθηματικά κριτήρια»

Το κριτήριο αυτό ως προτεραιότητα θα εφαρμοστεί για τα κτίρια που θα επιστραφούν και μετά θα επιστρέψουν τα χωράφια που είναι άδεια

Κυπριακό: Το περιουσιακό θα λυθεί με «συναισθηματικά κριτήρια»
Με τη φόρμουλα του «συναισθηματικού δεσμού» θα λυθεί το περιουσιακό πρόβλημα στην Κύπρο, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» σε σημερινό δημοσίευμα, αναφέροντας ότι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως ένας Ελληνοκύπριος, ο οποίος πριν το 1974 έζησε μέχρι τα 10 του χρόνια στη «βόρεια Κύπρο», όπως γράφει, να μπορεί να επιστρέψει.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η «Μιλλιέτ» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι οι θρησκευτικές περιουσίες, οι περιουσίες που μετά τη λύση θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ασφάλειας, οι περιουσίες που θα αδειάσουν μετά τη λύση, οι περιουσίες που χρησιμοποιούνται για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος, οι περιουσίες που δεν διατέθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν δεν θα συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του «συναισθηματικού δεσμού». Όλες οι άλλες περιουσίες θα μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο κριτήριο.

Το κριτήριο αυτό ως προτεραιότητα θα εφαρμοστεί για τα κτίρια που θα επιστραφούν και μετά θα επιστρέψουν τα χωράφια που είναι άδεια. Μετά το 1974, 162 έως 180 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι έγιναν πρόσφυγες και πήγαν στο νότιο τμήμα του νησιού και 43 έως 65 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι πήγαν πρόσφυγες στο βόρειο και εκτιμάται ότι άφησαν πίσω τους ακίνητη περιουσία 1,350,400 στρέμματα γης.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη «Μιλλιέτ», υπάρχει κοινή αντίληψη στο περιουσιακό και αναγνωρίστηκε το ατομικό δικαίωμα περιουσίας. Τα άτομα που έχασαν την περιουσία τους και εκείνα που την χρησιμοποιούν θα έχουν δικαίωμα διαφορετικών επιλογών. Θα έχουν δικαίωμα σε αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή. Επίσης, όπως αναφέρεται, θα υπάρξει ανεξάρτητη επιτροπή περιουσίας η οποία θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Εξάλλου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της «Μιλλιέτ», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να ζήτησε την πρώτη μέρα της λύσης να επιστραφεί η κλειστή πόλη Αμμοχώστου και να αρχίσει η αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι για να βγει «ναι» στο δημοψήφισμα, θα πρέπει να πουν στους Ελληνοκύπριους ποια θα είναι τα οφέλη της λύσης την πρώτη μέρα. Επίσης φέρεται να πρότεινε – σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα - την πρώτη ημέρα της λύσης να ανοίξει το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου και έτσι να ενωθούν οι Τουρκοκύπριοι με τη διεθνή κοινότητα. Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθυστερήσουν τη λύση και πως κανένα δεν ωφελεί η καθυστέρηση της εφαρμογής της. Φέρεται επίσης να πρότεινε για τα κρίσιμα σημεία του εδαφικού «να κλειστούν κάπου» εκτός της Κύπρου για να συζητήσουν χωρίς πιέσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκλεισε την πόρτα στον Ακιντζί, ωστόσο φέρεται να του είπε «πρώτα ας τελειώνουμε με αυτά που πρέπει να κάνουμε στην Κύπρο».

Η εκ περιτροπής προεδρία σύμφωνα με τη «Μιλλιέτ» μετατράπηκε σε αίνιγμα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι θέλει να μελετήσει το θέμα ξανά και δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Η τουρκοκυπρική πλευρά υποχώρησε στο θέμα της εφαρμογής πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ μετά τη λύση. Σε μια συνάντηση που η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμενε στο δίκαιο της ΕΕ, ο Ακιντζί απάντησε σκληρά, λέγοντας ότι «Η ΕΕ δεν είναι ιερό βιβλίο. Για μένα σημασία έχουν οι δικές μας ανάγκες». Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θα σεβαστεί τις αρχές της ΕΕ, ωστόσο επεσήμανε τη σημασία της εναρμόνισης των αναγκών των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων με την ΕΕ.

Στη δημόσια υπηρεσία της ομόσπονδης κυβέρνησης θα εργάζονται 33% Τουρκοκύπριοι και 67% Ελληνοκύπριοι, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα έχει στρατό. Θα έχει μόνο ακτοφυλακή.

Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι «εσωτερικοί πολίτες» της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πολιτείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Εκείνοι που θα εκλεγούν Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος θα μοιράσουν την περίοδο των πέντε χρόνων μεταξύ τους. Δηλαδή εκείνος που θα είναι Πρόεδρος για δυόμιση χρόνια θα γίνει και αντιπρόεδρος για άλλα δυόμιση χρόνια. Η θητεία στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι πέντε χρόνια. Τα πρώτα δυόμιση χρόνια μετά τις εκλογές ο πρόεδρος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων θα είναι από την ελληνοκυπριακή πολιτεία. Ο αντιπρόεδρος θα είναι από την τουρκοκυπριακή πολιτεία.

Συμφωνήθηκε, όπως γράφει η «Μιλιέτ», στο Ανώτατο Ομόσπονδο Δικαστήριο να υπάρχουν 8 δικαστές. Στην περίπτωση που υπάρχει αδιέξοδο, αναφέρει ότι θα καταφεύγουν «σε κλήρωση», χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο τι ακριβώς εξυπακούεται με αυτή την αναφορά. Στο θέμα της αστυνομίας υπάρχει διαφορά απόψεων στο ποσοστό. Αν θα είναι 60% Ελληνοκύπριοι και 40% Τουρκοκύπριοι ή 50-50.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν και για τον αριθμό των πολιτών πριν το δημοψήφισμα. Οι Ελληνοκύπριοι θα είναι 802 χιλιάδες και οι Τουρκοκύπριοι 220 χιλιάδες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε και το θέμα της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν πάνω από 220 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης