Φώναξαν και «συνεργείο» να ανοίξει τις θυρίδες

Φώναξαν και «συνεργείο» να ανοίξει τις θυρίδες

Φορούσαν μάσκες σιλικόνης, ενώ αλλοίωσαν ακόμη και τον σωματότυπό τους - Τρομοκρατία ή ρωσική μαφία; - Εσβησαν με χλώριο τα ίχνη τους

Φώναξαν και «συνεργείο» να ανοίξει τις θυρίδες
Το μεγάλο κόλπο το ετοίμαζαν καιρό. Εψαχναν τράπεζα με μεγάλο αριθμό θυρίδων, πολλά δρομολόγια διαφυγής, χωρίς σεκιουριτά, αλλά και χρηματοκιβώτιο με πολύ ρευστό. Η ομάδα συστάθηκε από επαγγελματίες: για καμουφλάζ αγοράστηκαν από το εξωτερικό μάσκες σιλικόνης των 700 ευρώ, ενώ έφεραν πιστόλια με σιγαστήρες, ένδειξη ότι δεν θα δίσταζαν να πατήσουν τη σκανδάλη σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά. Ως ημερομηνία για τη «δουλειά» επέλεξαν μάλιστα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, περίοδο όπου η Αθήνα είναι σχεδόν άδεια και όλα υπολειτουργούν. 

Αρχηγός της επιχείρησης ήταν ένας άνδρας απροσδιορίστου ηλικίας, ο οποίος μίλαγε με περίεργη προφορά για να θολώσει τα νερά, ενώ όλοι τους είχαν φροντίσει εκτός από τα πρόσωπα στα οποία φορούσαν μάσκες που χρησιμοποιούνται ιδίως σε χολιγουντιανών ταινιών ειδικά εφέ, να παραποιήσουν ακόμα και τον σωματότυπό τους, μια που ήξεραν ότι για όση ώρα τους κατέγραφαν  οι κάμερες, οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. θα προσπαθούσαν πάση θυσία να ταυτοποιήσουν τις κινήσεις τους. 

Στα καρέ που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» διακρίνονται καθαρά τα παγωμένα πρόσωπα των ληστών, ακόμη και το ειδικό μηχάνημα πλύσης με χλώριο προκειμένου να καθαρίσουν τους χώρους όπου κινήθηκαν σβήνοντας οποιοδήποτε ίχνος θα μπορούσε να τους προδώσει την ταυτότητά τους. Μοναδική αντίφαση στο επαγγελματικό χτύπημα στο τραπεζικό κατάστημα της λεωφόρου Κηφισίας ήταν η λάθος πληροφόρηση που είχαν οι δράστες ή η εσφαλμένη εκτίμησή τους ότι το χρηματοκιβώτιο θα περιείχε εκατομμύρια και όχι μόλις 50.000 ευρώ. Οσο για τις θυρίδες, χτύπησαν τυχαία 22 από τις περίπου 1.000 που διαθέτει η τράπεζα, καθώς η διευθύντρια του υποκαταστήματος με αριστοτεχνικό τρόπο ξεγλίστρησε και δεν παρέδωσε τη λίστα των πελατών που πιεστικά της ζητούσαν οι ληστές.  

Κλείσιμο
Τι δείχνουν τα καρέ και οι διάλογοι
Η ληστεία της δεκαετίας είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός αστυνομικού θρίλερ με φόντο την αυγουστιάτικη Αθήνα σε μια κεντρική λεωφόρο με πολύ θόρυβο και πλήθος περαστικών που κινούνται βιαστικά και αδιάφορα. Ο χρόνος που εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Πειραιώς στη λεωφόρο Κηφισίας 64 στους Αμπελοκήπους στις 14.15 ήταν προσεκτικά επιλεγμένος καθώς σε λίγα λεπτά το κατάστημα θα έκλεινε για το κοινό και θα κατέβαζε ρολά. Πρώτα μπήκε ο αρχηγός με μάσκα σιλικόνης τύπου «Mission Impossible», ο οποίος παρέπεμπε σε ξυρισμένο bodyguard. Κινήθηκε με μηχανικές, τυποποιημένες κινήσεις και κρατώντας στα χέρια ένα πιστόλι με σιγαστήρα και χειροβομβίδα κατευθύνθηκε αμέσως στη διευθύντρια. Αρχικά δεν φόραγε γάντια γι’ αυτό και δεν άγγιξε τίποτα. Αμέσως μετά όμως έβγαλε από την τσέπη του ένα ζευγάρι και τα φόρεσε για να κρύψει τα αποτυπώματά του. Πίσω του ακολούθησε ο δεύτερος συνεργός φορώντας μάσκα ειδικών εφέ και έχοντας ξυρισμένο κεφάλι, με εμφανώς αλλοιωμένο τον σωματότυπό του. 

«Ληστεία! Μην κουνηθεί κανείς, θα σας κάψουμε! Κατέβασε τα ρολά και μην πατήσεις κανένα μπουτόν!», φώναξε στη διευθύντρια με βαριά φωνή που παρέπεμπε σε αλλοδαπό που μιλάει ελληνικά, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένο ότι ήταν αλλοδαπός. Πιθανότατα να προσποιούνταν. Ο δεύτερος στράφηκε προς τους πέντε σχετικά ηλικιωμένους πελάτες και τους υπαλλήλους και τους πρόσταξε να κατέβουν αμέσως στο υπόγειο, σημείο όπου οι δράστες γνώριζαν ότι υπήρχαν τουαλέτες και δεν είχαν σήμα τα κινητά. Ολες αυτές οι λεπτομέρειες αποκαλύπτουν πόσο καλά διαβασμένοι και σίγουροι ήταν για τις κινήσεις τους. Μαζί με τον αρχηγό έμεινε η διευθύντρια, ενώ ο άλλος ληστής είχε πάει κάτω για να προσέχει τους ομήρους. «Μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ήταν απόλυτα ψύχραιμοι, είχαν αυτοέλεγχο και γνώριζαν πώς έπρεπε να κινηθούν στον χώρο», λέει αστυνομικός της Ασφάλειας και συνεχίζει: «Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι δεν κάνουν καμία προσπάθεια να καλύψουν τα πρόσωπα και τον σωματότυπό τους γιατί έχουν φροντίσει να τα αλλοιώσουν». 

«Ανοιξε το χρηματοκιβώτιο  γρήγορα!», διέταξε ο ληστής τη διευθύντρια, η οποία προσπάθησε να τους καθυστερήσει λέγοντας ότι είχε χρονοδιακόπτη, όμως αυτός έδειχνε να μην πείθεται και να γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η διαδικασία. Το χρονικό διάστημα της αναμονής δεν αντάλλαξαν πολλές κουβέντες. Οταν όμως άνοιξε η πόρτα του χρηματοκιβωτίου, ο ληστής έδειξε σαν να έπαθε ένα μικρό σοκ. Φανερά εκνευρισμένος στράφηκε στη διευθύντρια και τη ρώτησε: «Τι είναι αυτά; Πού είναι τα χρήματα;». 

Για να πάρει την απάντηση: «Είμαστε μικρό υποκατάστημα. Αυτά είναι τα ποσά που συνήθως διακινούμε». «Ασ’ τα ψέματα. Είστε κεντρικό υποκατάστημα, τροφοδοτείτε και τα υπόλοιπα. Πες μου πού είναι τα λεφτά!». Αυτή η διαδικασία κράτησε αρκετά λεπτά μέχρι που ο ληστής κατάλαβε ότι δεν υπήρχαν άλλα, έβαλε στον μαύρο σάκο τα περίπου 50.000 ευρώ, άρπαξε από τον γκισέ άλλες περίπου 12.000, σκουπίζοντας ακόμη και τα κέρματα και ζήτησε από τη διευθύντρια να σηκώσει τα ρολά. 


Οι μάσκες σιλικόνης των 700 ευρώ
Φορώντας μάσκες σιλικόνης που παραπέμπουν σε φαλακρούς, στις 14.15 οι δύο ληστές μπήκαν στο τραπεζικό υποκατάστημα και με την απειλή πιστολιού με σιγαστήρα και χειροβομβίδας ζήτησαν από τη διευθύντρια να τους ανοίξει την πόρτα του χρηματοκιβωτίου. Εντεκα λεπτά πριν από τις 16.00 αποχώρησαν κρατώντας δύο μαύρες σακούλες με τα χρήματα και ό,τι άρπαξαν από τις θυρίδες  



Με τροχούς, τρυπάνια και πιεστικό πλυστικό μηχάνημα
Σαράντα πέντε λεπτά μετά την εισβολή στο κατάστημα μπήκαν δύο ακόμη ληστές ντυμένοι με φόρμες εργασίας και κρατώντας στα χέρια τροχούς και τρυπάνια κατέβηκαν στο υπόγειο και άνοιξαν 22 θυρίδες. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία οι δύο «εργάτες» 12 λεπτά πριν τις 16.00 ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το κατάστημα. Ο τρίτος ληστής με τη μάσκα σιλικόνης τούς ανοίγει την πόρτα ασφαλείας




«Φέρε τη λίστα των πελατών με τις θυρίδες»  
Η ώρα πλησιάζει 3 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Το σχέδιο της μεγάλης ληστείας φαίνεται να έχει στραβώσει. Το χρηματοκιβώτιο αντί για εκατομμύρια είχε μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ. Ο ληστής με το πιστόλι και τη χειροβομβίδα ενημερώνει (άγνωστο αν έγινε με κινητό τηλέφωνο ή γουόκι τόκι) τους συνεργούς του. Η πόρτα ανοίγει και δύο τύποι με στολές εργασίας, σάκους και κρατώντας στο χέρι μια περίεργη συσκευή που μοιάζει με πιεστικό πλυστικό μηχάνημα εισβάλλουν στο υποκατάστημα. Μοιάζουν με κλασικούς εργάτες. 

Οι φόρμες είναι τσαλακωμένες, δείχνουν να έχουν κοιλιές, ενώ φορούν καπέλα εργασίας και λευκές μάσκες για να κρύβουν τα πρόσωπά τους. Αμέσως πηγαίνουν στο υπόγειο. Βγάζουν από τα σακίδια τροχούς και τρυπάνια και περιμένουν το πρόσταγμα από τον αρχηγό για να ξεκινήσουν. 

«Φέρε τη λίστα με τους πελάτες των θυρίδων!», λέει ο ξυρισμένος στη διευθύντρια η οποία δείχνει να μην τα χάνει και ετοιμόλογη του απαντά: «Είμαι καινούρια στο υποκατάστημα. Δεν ξέρω τα μυστικά και ούτε γνωρίζω πού είναι ο κατάλογος με τα ονόματα των πελατών που έχουν θυρίδες». Ο ληστής επιμένει και επαναλαμβάνει: «Θα σας κάψουμε. Θα σας σκοτώσουμε. Δώσε μου τη λίστα!». Η διευθύντρια, ψύχραιμη, επιμένει στην εκδοχή της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω σου λέω. Είμαι καινούρια εδώ. Πάντως μην περιμένεις πλάκες χρυσού και εκατομμύρια. Εδώ είναι λαϊκή, φτωχή γειτονιά. Δεν υπάρχουν πολλά χρήματα». Και τελικά φαίνεται να τον πείθει. 

Ο ληστής, αποφασισμένος να ανοίξει με κάθε τρόπο τις θυρίδες, κατεβαίνει βιαστικά στο υπόγειο και κοιτάει να δει ποιες από τις 1.000 θυρίδες θα επιλέξει να χτυπήσει. Ο χρόνος που κυλά πιέζει... Οι ληστές πρέπει να λειτουργήσουν γρήγορα και ο αρχηγός δίνει εντολή να ξεκινήσουν τη διαδικασία του σπασίματος. Η επιλογή γίνεται τυχαία και όχι με μεγάλη επιτυχία για τους ληστές. Παραβίασαν συνολικά 22 θυρίδες. Η μία ήταν της τράπεζας που περιείχε κάποια αναμνηστικά μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τα οποία φυσικά ούτε που τους έδωσαν σημασία οι ληστές. Οι 15 ήταν άδειες, καθώς δεν είχαν νοικιαστεί, και μόνο οι έξι περιείχαν μέσα άγνωστα χρηματικά ποσά και άλλα αντικείμενα, τα οποία άρπαξαν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ανάμεσά τους και το περιεχόμενο της θυρίδας μιας εκ των υπαλλήλων του συγκεκριμένου υποκαταστήματος. 

Ενας από τους «εργάτες» ζήτησε από τη διευθύντρια έναν κουβά και σφουγγαρίστρα. Μέχρι να του τα φέρει έβγαλε ένα πιεστικό πλυστικό μηχάνημα και άρχισε να ρίχνει απολυμαντικό υγρό στα σημεία όπου κινήθηκαν οι δράστες. Αφού καθάρισε καλά και δεν άφησε κανένα υπόλειμμα, άρπαξε τη σφουγγαρίστρα και πέρασε όλο τον χώρο εξαφανίζοντας κάθε ίχνος και πιθανό γενετικό υλικό που θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για την ταυτότητά τους στς αστυνομικές αρχές. 

Στις 15.48 όπως τους έχουν καταγράψει οι κάμερες της εισόδου και του ATM, ένας-ένας βγήκαν έξω και αποχώρησαν. Σύμφωνα με τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, έφυγαν πεζή προς την άνοδο της Κηφισίας και στη συνέχεια εκτιμάται ότι χρησιμοποιώντας τρεις μηχανές μεγάλου κυβισμού (στη μία επέβαιναν και δύο άτομα από την ομάδα υποστήριξης, οι γνωστοί τσιλιαδόροι), χάθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης