Στην Ίμβρο για τα 25 χρόνια εκλογής του ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Ίμβρο για τα 25 χρόνια εκλογής του ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Θα πραγματοποιήσει Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην  Ίμβρο και στο ερειπωμένο Μοναστήρι της Παναγιάς της Φανερωμένης στην Κύζικο της Μ. Ασίας

Στην Ίμβρο για τα 25 χρόνια εκλογής του ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Μετά την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία της Σουμελά στην Τραπεζούντα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει τη Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην γενέτειρά του την Ίμβρο ενώ θα κλείσει τον κύκλο του ταξιδιού του στην Κύζικο την Μικρασίας.

Εκεί θα λειτουργήσει στο ερειπωμένο Μοναστήρι της Παναγιάς της Φανερωμένης στα «εννιάμερα της Παναγίας» όπου θα παρευρεθούν πολλά εγγόνια και δισέγγονα των Κυζικινών, απόγονοι της γενιάς που έζησε την Ανταλλαγή των πληθυσμών.

Εντός της ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στην Ίμβρο όπου θα παραμείνει λίγες ημέρες όχι μόνο για τη λειτουργία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου αλλά και να συμμετάσχει στον εορτασμό τριών ενδιαφερουσών επετείων. 

Κλείσιμο
Φέτος είναι η χρονιά που συμπίπτουν τρεις σημαντικές επέτειοι που αφορούν τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη διακονία του στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πρόκειται για τον εορτασμό των 55 χρόνων του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, από τον Αύγουστο του 1961 που χειροτονήθηκε διάκονος στον τόπο καταγωγής του, την Ίμβρο, τα 50 χρόνια του ιδίου, ως πρεσβύτερος στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης (Οκτώβριος 1966) και τα 25 χρόνια της εκλογής του ως Οικουμενικός Πατριάρχης.  

Μετά την μη αποπεράτωση των έργων συντήρησης στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από πέντε συνεχόμενα έτη, δεν θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας.

Παρά την απογοήτευση που έδωσε η απόφαση αυτή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όταν τέλη Μαΐου οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αναστήλωση του χώρου, το Πατριαρχείο υποστηρίζει ότι, Θεού θέλοντος, μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών θα συνεχιστεί και πάλι η παράδοση της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή.

Ίμβρος, 15 Αυγούστου 2016


Η άφιξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ή αλλιώς Ιμβριωλάτρη, όπως τον αποκαλούν, λόγω της ιδιαίτερης αγάπης του για το νησί είναι πολύ σημαντική για τους Ιμβριώτες ανά τον κόσμο, οι οποίοι ταξίδεψαν προς τον τόπο καταγωγής τους για να συμμετάσχουν σε μία σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις.

Συνολικά 14 Σωματεία Ιμβριακών, Ομογενειακών της Κωνσταντινούπολης αλλά και επιστημονικών φορέων έλαβαν μέρος στην διοργάνωση των εκδηλώσεων μεταξύ άλλων και το 3ήμερο πανηγύρι που θα πραγματοποιηθεί στα χωριά Αγρίδια, τους Αγίους Θεοδώρους και στο Σχοινούδι. 

Τα 14 Σωματεία που συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις:
Σύλλογος Ιμβρίων,
Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας- Θράκης,
Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίηκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων,
Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ίμβρου,
Σύλλογος Προστασίας  Αλληλεγγὐης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ίμβρου,
Σύλλογος Αλληλεγγύης και Αλληλοβοηθείας Σχοινουδίου Ίμβρου,
Φιλανθρωπικός και Μορφωτικός Σύνδεσμος Ιμβρίων εν Κωνσυαντινουπόλει,
Εταιρεία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου,
Προστατευτικός Σύνδεσμος Ιμβρίων Γερμανίας
Ιμβριακή Αδελφότητα Ιμβρίων Νοτίου Αφρικής
Ιμμβριακή Κοινότητα Μελβούρνης
Ιμβριακή Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας (Αδελαϊδα)
Ιμβριακή Φιλανθρωπική  Εταρεία (Σύδνεϋ)
και
Πᾳνιμβριακός Φιλανθρωπικός Σύλλογος (ΗΠΑ) 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης