Συναγερμός για το νέο κύμα προσφύγων από την Τουρκία

Συναγερμός για το νέο κύμα προσφύγων από την Τουρκία

Αύξηση πάνω από 70% στις αφίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία - Έκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου μετά και τις απειλές Ερντογάν ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την Ευρώπη

Συναγερμός για το νέο κύμα προσφύγων από την Τουρκία
Σε συναγερμό βρίσκεται η Αθήνα καθώς «βλέπει» τις ροές προσφύγων
από Τουρκία καθημερινά να αυξάνονται, ενώ η κατάσταση στους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου είναι τεταμένη.

Ο
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
αναμένεται να συγκαλέσει το προσεχές διήμερο διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς, διακόπτοντας μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Tα Νέα»  τις ολιγοήμερες διακοπές του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί Μουζάλας και Βίτσας έχουν κληθεί να επεξεργαστούν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, με το οποίο η Αθήνα θα απευθυνθεί πρωτίστως στους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Αθήνα θέλει να καταστήσει σαφές προς την ΕΕ ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μία μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής κατάστασης στη γείτονα.

Οσο και αν γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν προς το παρόν χαμηλοί τόνοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο, γεγονός είναι πως υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, μετά και τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από αυτό, η αύξηση των προσφυγικών ροών ξεπερνά το 76% στο Ανατολικό Αιγαίο. 

Σύμφωνα με την σημερινή συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά έφτασαν τους 10.204. Μέσα σε 24 ώρες μπήκαν στην χώρα μας 169 άτομα. Στην Χίο βρίσκονται 2.985 μετανάστες, ενώ καταγράφηκαν 360 νέες αφίξεις. Στην Λέσβο  έφθασαν από χθες ακόμα 31 άτομα, ενώ στο νησί βρίσκονται συνολικά 4.160 μετανάστες. Στην Σάμο καταγράφηκαν 13 αφίξεις με τους εγκλωβισμένους μετανάστες να είναι 1.364. Στην Λέρο συνολικά βρίσκονται 738 μετανάστες, στην Κω 942 και στην Κάλυμνο 6.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στους καταυλισμούς μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου είναι δραματική, με τα κέντρα υποδοχής να φιλοξενούν πολλούς περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που μπορούν να αντέξουν. Οι λιμενικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τα επεισόδια είναι πολύ συχνά. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου-Σάμου κάνει λόγο για άκρως ασφυκτική κι επικίνδυνη κατάσταση σημειώνοντας ότι όσο περνάει ο καιρός τα νεύρα όλων «τεντώνουν».

Η κυβέρνηση και στο παρελθόν έχει διαμηνύσει ότι στόχο έχει να μετακινήσει μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ωστόσο τίποτε δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης