Σαντορίνη: Το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε αλλά υπολειτουργεί

Σαντορίνη: Το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε αλλά υπολειτουργεί

Η περιπέτεια τουρίστα που χρειαζόταν να υποβληθεί επειγόντως σε αξονική τομογραφία - Με μπαλώματα προσπαθούν να εξασφαλίσουν γιατρούς και νοσηλευτές τους οποίους αποσπούν από άλλα νοσοκομεία με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις

Σαντορίνη: Το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε αλλά υπολειτουργεί
Την περασμένη Πέμπτη Αμερικανός τουρίστας στη Σαντορίνη χρειαζόταν να υποβληθεί επειγόντως σε αξονική τομογραφία. Στο πολυδιαφημισμένο – τουλάχιστον από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας- νέο Γενικό Νοσοκομείο που εγκαινιάστηκε πανηγυρικά στα μέσα Ιουλίου από τον πρωθυπουργό, δεν μπορούσε να γίνει η απεικονιστική εξέταση στον αλλοδαπό επισκέπτη καθώς δεν υπάρχει μηχάνημα και οι γιατροί απευθύνθηκαν στο ιδιωτικό Πολυιατρείο Θήρας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως και επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις όπως πχ εκείνη της μέτρησης της τροπονίνης για την έγκαιρη διάγνωση εμφράγματος, έχουν γίνει κατ’ επανάληψη στο ιδιωτικό πολυιατρείο. Η δημόσια (μέχρι πρότινος το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης) και η ιδιωτική δομή υγείας έχουν αγαστή συνεργασία τα τελευταία πέντε χρόνια – συνεργασία που επιβάλλεται για την κάλυψη της υγείας των μόνιμων κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που δέχεται το νησί.
 
Ωστόσο, αυτή την πραγματικότητα, αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες του συγκεκριμένου νησιού αλλά και άλλων περιοχών της χώρας,  που επιβάλλουν προφανώς και πρωτίστως την στήριξη στις δημόσιες δομές υγείας, την αποδοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη συνέργεια όπου χρειάζεται, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν την «βλέπει». Η δική της οπτική περιέχει λαϊκισμό και διχασμό ακόμη κι αν πλήττει τον χώρο της υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής, που συνολικά εποπτεύει.
 
Κλείσιμο
Στη δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα της υγείας κατέφυγε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης την περασμένη Τετάρτη. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα καπνικά προϊόντα ο κ. Πολάκης επέλεξε να μην αναφερθεί στις δικές του ευθύνες σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση και την υπολειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης, αλλά στους ιδιώτες της υγείας, τοποθετώντας τους απέναντι του και φυσικά απέναντι από το ΕΣΥ. «Είδε» λοιπόν επιχειρηματίες της υγείας εξ ορισμού ενόχους και ιδιώτες που ενοχλούνται από την ύπαρξη του δημόσιου συστήματος υγείας.
 
«Σήμερα η κατάσταση στην υγεία σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο είναι σαφώς καλύτερη. Το σύστημα ισορροπεί. Η υγεία περνά σε νέα σελίδα», είπε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «Κάποιους τους πείραξε το νοσοκομείο της Σαντορίνης, ένα νοσοκομείο που ήταν έτοιμο επί πέντε χρόνια. Αυτή τη στιγμή ένα ιδιωτικό κέντρο που βρίσκεται έξω από το νοσοκομείο βαράει μύγες. Ας τους ενοχλεί».
 
Με έκπληξη οι ιδιώτες της υγείας στη Σαντορίνη ενημερώθηκαν για τις υψηλές κορώνες και τις αρνητικές κρίσεις που τους επιφύλαξε ο αναπληρωτής υπουργός. «Η ιδιωτική πρωτοβουλία στην υγεία και το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να συνεργάζονται προς όφελος των ασθενών. Πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να αλληλοκαλύπτονται διότι με αυτόν τον τρόπο προάγεται η επιστήμη, η περίθαλψη, η άμιλλα και κυρίως η υγεία των πολιτών» επισημαίνει από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του ιδιωτικού Πολυιατρείου Θήρας, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος.

Εμβαλωματικές λύσεις στο Νοσοκομείο Σαντορίνης
Σημειωτέον, ότι την ημέρα που ο κ. Πολάκης έριχνε στην πυρά τους ιδιώτες της υγείας, δημοσιοποιήθηκαν νέα «μπαλώματα» από πλευράς υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των ζωτικών κενών στο δυναμικό του νοσοκομείου Σαντορίνης με αποσπάσεις – εξπρές από το προσωπικό του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν».
 
«Παίρνουν προσωπικό από το "Αττικόν" των 350  κενών οργανικών θέσεων, των ράντζων, της αναβολής χειρουργείων, των κλειστών κλινών ΜΕΘ, των κλειστών πτερύγων, των διασωληνωμένων στους διαδρόμους, των χιλιάδων οφειλόμενων ρεπό λόγω έλλειψης προσωπικού και το στέλνουν στη Σαντορίνη», επισήμανε στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, στο Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης είχαν καλυφθεί οι 126 θέσεις από τις 185 που είχαν συνολικά προκηρυχθεί. Από το ιατρικό δυναμικό έλειπαν βασικές ειδικότητες όπως αναισθησιολόγος, νεογνολόγος, προσωπικό αιμοδοσίας κ.α. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι στο νοσοκομείο δεν μπορούσαν να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις λόγω προβλήματος στο σύστημα κλιματισμού των χειρουργείων. Οι διακομιδές περιστατικών άρχισαν να γίνονται η μία μετά την άλλη, και στην πράξη το νοσοκομείο λειτουργούσε και λειτουργεί ως νοσοκομείο μόνο στα χαρτιά, καθώς όπως κατήγγειλε εξαρχής η ΠΟΕΔΗΝ ουσιαστικά το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης μεταφέρθηκε σε καλύτερο κτήριο.
 
Στο ιδιωτικό πολυιατρείο και τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας που λειτουργεί από το 2011 στο νησί, συμπληρωματικά σε σχέση με το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, διενεργούνται κάθε χρόνο χιλιάδες εξετάσεις καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις και θρομβολύσεις. Ενδεικτικά, το 2015 παρασχέθηκαν διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας σε 5.000 Έλληνες και αλλοδαπούς, κι εφέτος έχουν ήδη περάσει τις πόρτες του 3.000 επισκέπτες. Επίσης, μέχρι και τον τρέχοντα μήνα έχουν γίνει 123 χειρουργικές επεμβάσεις μίας ημέρας καθώς και 14 θρομβολύσεις, δηλαδή θεραπευτική παρέμβαση αναγκαία για οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου, για την αντιμετώπιση της μαζικής πνευμονικής εμβολής, του οξέος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σημαντική είναι η προσφορά του ιδιωτικού κέντρου και στους απόρους του νησιού, καθώς καλύπτει εξ ολοκλήρου τις εξετάσεις για 180 άπορα άτομα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης