Παραμεταφραστικό κύκλωμα δίπλα στο υπουργείο Εξωτερικών

Παραμεταφραστικό κύκλωμα δίπλα στο υπουργείο Εξωτερικών

Η προϊσταμένη που απολύθηκε ως εμπλεκόμενη προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητά την ακύρωση της απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου

Παραμεταφραστικό κύκλωμα δίπλα στο υπουργείο Εξωτερικών
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε προϊσταμένη μεταφραστικού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία απολύθηκε οριστικά, καθώς της καταλογίζεται ότι συνεργαζόταν με παραμεταφραστικό κύκλωμα που δρούσε κοντά στο υπουργείο, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν εισέπραττε τα μεταφραστικά τέλη. Η προϊσταμένη ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, με την οποία απολύθηκε.

Ειδικότερα έγινε ανώνυμη καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία ότι υπάλληλοι της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών συνεργάζονται παράνομα με μεταφραστές εκτός υπουργείου και το Δημόσιο χάνει έσοδα και οι «υπάλληλοι αμείβονται αδρά από τους μεταφραστές συνεργάτες τους».

Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι περιμετρικά του κτιρίου του επίμαχου υπουργείου υπάρχουν άτομα τα οποία προσεγγίζουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες και τους λένε ότι μπορούν να τους χορηγήσουν μεταφράσεις αυθημερόν έναντι αμοιβής, τη στιγμή που απαιτούνται από 3 έως 10 ημέρες για να γίνουν οι απλές μεταφράσεις.
Κλείσιμο

Ακόμα, καταγγέλθηκε ότι στα μεταφρασμένα κείμενα μπαίνουν αριθμοί πρωτοκόλλων που έχουν ήδη χορηγηθεί κατά το παρελθόν σε νόμιμες μεταφράσεις και δεν κόβονται οι σχετικές αποδείξεις για τα μεταφραστικά τέλη.

Κατόπιν αυτών ορισμένα άτομα τέθηκαν υπό παρακολούθηση και ένα πρωί αστυνομικοί κατέσχεσαν από μεταφράστρια υπάλληλο του υπουργείου μεταφρασμένα έγγραφα, τα οποία δεν είχαν συνημμένες τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για μετάφραση, όπως και δεν είχαν τα ροζ αποκόμματα των αποδείξεων καταβολής των μεταφραστικών τελών. Όμως,στα μεταφρασμένα αυτά έγγραφα είχαν τεθεί παλαιότεροι ή μελλοντικοί αριθμοί μεταφράσεων, όπως επίσης έφεραν σφραγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και την σφραγίδα της μεταφράστριας, όπως και την υπογραφή της απολυμένης προϊσταμένης του μεταφραστικού τμήματος.


Στην πειθαρχική απόφαση επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ύψος των δημοσίων εσόδων τα οποία οικειοποιήθηκε η επίμαχη προϊσταμένη μαζί με μια υπάλληλο του μεταφραστικού τμήματος. Απλώς, αναφέρεται ενδεικτικά ότι το συγκεκριμένο μεταφραστικό τμήμα είχε ετήσια έσοδα από 1,8 έως 2,2 εκατ. ευρώ, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί κάποιο άλλο ποσό απώλειας εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου.

Το πειθαρχικό συμβούλιο απέλυσε οριστικά την προϊσταμένη για τα πειθαρχικά παραπτώματα «της απιστίας περί την διαχείριση δημοσίων εσόδων και κρατικής περιουσίας», «της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα», «της απόκτησης οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ίδιου του υπαλλήλου» και «της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας».

Η απολυθείσα υποστηρίζει ενώπιον του ΣτΕ ότι της είχαν ανατεθεί με προφορική εντολή και πρόσθετα καθήκοντα του συγκεκριμένου μεταφραστικού τμήματος, το οποίο ήταν σε άλλο όροφο και εκείνη απλώς υπέγραφε τα μεταφρασμένα έγραφα, ενώ το βάρος ελέγχου των λοιπών στοιχείων το είχε άλλη υπάλληλος.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι ουδεμία ανάμειξη είχε στην νόθευση των «μαϊμού» μεταφράσεων, αλλά ούτε είχε και γνώση των παράνομων αυτών πράξεων, όπως επίσης επικαλείται και νομικούς ισχυρισμούς ακυρότητας της πειθαρχικής απόφασης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης