Ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016 απομακρύνεται

Ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016 απομακρύνεται

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Αναστασιάδη- Ακιντζί βρίσκονται η εσωτερική ασφάλεια καθώς και οι αρμοδιότητες των πολιτειών στη σύναψη διεθνών συνθηκών

Ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016 απομακρύνεται
Νέα συνάντηση πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με τον στόχο για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016 να απομακρύνεται και σχεδόν να μην συζητείται ως ενδεχόμενο αλλά μόνο ως ευχή.

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης βρίσκονται αυτή τη φορά η πτυχή της εσωτερικής ασφάλειας, δηλαδή η αστυνόμευση της ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι αρμοδιότητες των πολιτειών στη σύναψη διεθνών συνθηκών, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να αγγίξουν και το ζήτημα των συμφωνιών που θα ισχύουν και μετά την ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού.

Η σημερινή θα είναι η προτελευταία συνάντηση του μήνα, με την επόμενη που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 29 Ιουλίου και στην οποία θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το εδαφικό, την εξωτερική ασφάλεια και τις εγγυήσεις, να κρίνεται σημαντική για τη διάγνωση προθέσεων των δύο πλευρών. Επίσης, μετά την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της διαδικασίας μετά την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, η εικόνα των θέσεων των πλευρών σε όλο το εύρος των έξι κεφαλαίων του Κυπριακού.

Τα θέματα ωστόσο του εδαφικού και του περιουσιακού δεν αναμένεται να συζητηθούν στο ίδιο βάθος στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματευτές και οι ηγέτες στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια (διακυβέρνηση, οικονομία, περιουσιακό, ΕΕ). Ειδικά αυτή τη στιγμή, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά δύσκολα θα μπορέσει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις λόγω και της κατάστασης στην Τουρκία, η οποία έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα δύο κεφάλαια, και ιδιαίτερα σε αυτό της ασφάλειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης