Στο «μικροσκόπιο» οι 11 υποψήφιοι για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Στο «μικροσκόπιο» οι 11 υποψήφιοι για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις σε ορισμένους φακέλους - Θα δοθει προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για διορθώσεις και συμπληρώσεις - Ποιοι είναι οι έντεκα «μνηστήρες» 

Στο «μικροσκόπιο» οι 11 υποψήφιοι για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες
Ως το τέλος της εβδομάδας θα αποσαφηνιστεί, πόσες αιτήσεις, από τις έντεκα που κατατέθηκαν χθες, θα περάσουν στην β' βάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Μετά την λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων χθες το μεσημέρι, άρχισε η διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων και ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις σε ορισμένους φακέλους, αλλά όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή στους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων, θα τους δοθεί χρόνος ως την Παρασκευή για την συμπλήρωση τυχόν ελλείψεων και για οποιασδήποτε διορθώσεις.
Κλείσιμο

Ταυτόχρονα κάθε ενδιαφερόμενος, έχει το δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση ή ενστάσεις εναντίον φακέλου άλλου ενδιαφερομένου, εφόσον διαπιστώσει παρατυπίες.

Τελευταίος εξετάστηκε ο φάκελλος του MEGA o οποίος είναι γνωστό από χθες οτι εμφανίζει μια σημαντική έλλειψη, καθώς δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την έγκριση των τραπεζών για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που υπέβαλλε την περασμένη Παρασκευή κι είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσει να το εξασφαλίσει τις επόμενες ημέρες για να μην τεθεί εξ αρχής εκτός διαδικασίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα επιχειρηματικά σχήματα που θα κριθεί οτι κατέθεσαν άρτιο φάκελο υποψηφιότητας και θα περάσουν από το πρώτο στάδιο προεπιλογής θα ανακοινωθούν επισήμως το αργότερο ως τις 14 Ιουλίου.

Στην συνέχεια θα κληθούν να προσκομίσουν το παράβολο των τριών εκατομμυρίων ευρώ που θα είναι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και ο ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων σε αυτήν θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου. Η τελευταία φάση της δημοπρασίας και ανακοίνωσης των προσωρινών υπερθεματιστών θα πραγματοποιηθεί στις 12-17 Αυγούστου.

Στο ΣτΕ δινόταν μια ακόμη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς έγινε η συζήτηση επί της προσφυγής των τηλεοπτικών σταθμών. Οι δικηγόροι των καναλιών χαρακτήρισαν αντισυνταγματική και παράνομη τη διαγωνιστική διαδικασία, με το Δημόσιο να απαντά ότι «φοβούνται τους νέους παίκτες και θέλουν να διατηρηθεί η παρανομία εσαεί». Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. 

Οι έντεκα αιτήσεις για την παροχή τηλεοπτικής αδείας πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού ενημερωτικού περιεχομένου είναι:

1.Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ που ανήκει στην οικογένεια Κυριακού (ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ)

2. Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR CHANNEL που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - STAR CHANNEL)

3. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑLPHA του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά (ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ)

4. Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ - MEGA CHANNEL)

5. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου (ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΣΚΑΙ ΑΕ)

6. Ο τηλεοπτικός σταθμός EPSILON του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη (ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. - «EPSILON TV»)

7. Ο εφοπλιστής, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. H νέα του εταιρεία, που υπέβαλε την αίτηση, λέγεται «ALTER EGO» και στα σχέδια του περιλαμβάνεται ανάπτυξη τηλεοπτικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενημέρωση και στις αθλητικές μεταδόσεις, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές ζώνες με νέα ψυχαγωγικά προγράμματα (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ)

8. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, μέσω κυπριακής εταιρείας (DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED)

9. Ο τηλεοπτικός σταθμός ART του Γιώργου Καρατζαφέρη (City News ΑRΤ TV)

10. Η επιχειρηματική οικογένεια Καλογρίτσα (ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ)

11. Μία κυπριακή εταιρεία αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων (σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, προκειται για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - Στην αίτηση αναφέρονται τα ονόματα των δικηγόρων Φίλιππου Χατζηφιλίππου, Αθανάσιου Δάμη και Ναταλίας Καλογερή). Η εταιρεία αυτή είναι θυγατρική της S.N.P. Southeast Network Public Limited, με έδρα την Κύπρο. Κύριος μέτοχος της κυπριακής εταιρείας συμμετοχών εμφανίζεται να είναι ο Νικόλαος Ντάβαρης, με ποσοστό 99%.


Κυβέρνηση: Τέλος σε 25 χρόνια ανομίας - Ν.Δ.: Διασύρετε την χώρα

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε οτι υλοποιείται μια βασική προεκλογική μας δέσμευση και βάζει τέλος σε 25 χρόνια ανομίας.

“Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής "κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί". Οι 11 υποψηφιότητες συνιστούν, επίσης, την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός. Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν», πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Από την άλλη πλευρά, 50 βουλευτές της Ν.Δ. Κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τον Πρωθυπουργός και προς τους συναρμοδίους υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη “για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων και να χειραγωγήσει Ανεξάρτητες Αρχές, όπως το Ε.Σ.Ρ. και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων” όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

“Δυστυχώς”,τονίζεται στην ερώτηση, “σταδιακά ξετυλίγεται το επικίνδυνο κουβάρι που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει γνέσει για τη χώρα μας. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όχι μόνο ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, αλλά και απροκάλυπτης παρέμβασης στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται ελεύθερα.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης για το διασυρμό της χώρας είναι αποκλειστική. Δυστυχώς, αυτή τη φορά ο διασυρμός αγγίζει τον πυρήνα της ίδια της Δημοκρατίας, της θεμελιώδους διάκρισης των εξουσιών και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας”.

Ασφαλιστικά μέτρα των  Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai για τις 4  τηλεοπτικές άδειες

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα  συζητηθούν σήμερα κεκλεισμένων των   οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών   Mega Channel, Antenna και Skai κατά της  προκήρυξης (1/2016) του διαγωνισμού για την χορήγηση των  4 τηλεοπτικών αδειών,  3 εκ. ευρώ η κάθε μια, για τη  μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
         
Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τριών  εν λόγω καναλιών θα συζητηθούν  σε σχηματισμό Ολομέλειας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το Σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου.
         
Η  διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων δεν είναι επί έδρας, δηλαδή δημόσια, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, όπου θα θα παραβρεθούν  οι δικαστές, οι δικηγόροι των καναλιών και του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά την συζήτηση των περασμένων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων είχε παραβρεθεί και είχε διατυπώσεις τις απόψεις της Κυβέρνησης   και    ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας   του υπουργείου Επικρατείας  Ελευθέριος Κρέτσος.
         
Να διευκρινιστεί ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί καταθέτουν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε κάθε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών και ήδη  έχουν συζητηθεί και άλλες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης:

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία καταγραφής των δικαιολογητικών των υποψηφίων ενώπιον των νομίμων εκπροσώπων τους. Ήδη με ταχείς ρυθμούς έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου των φακέλων  των υποψηφίων.
Από σήμερα νωρίς το πρωί ανεξάρτητη εταιρία ορκωτών ελεγκτών  συνδράμει το έργο της Επιτροπής.

Παρά το μεγάλο αριθμό των υποψηφίων και το τεράστιο πλήθος των εγγράφων που πρέπει να εξεταστούν, η αξιολόγηση  των φακέλων των υποψηφίων  αναμένεται να ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης