Το απόγευμα η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα του ομίλου Μαρινόπουλος

Το απόγευμα η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα του ομίλου Μαρινόπουλος

Η πρόταση Σκλαβενίτη και οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στην εξυγίανση - Παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου άσκησαν-μεταξύ άλλων-οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαία κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις - Κατά το Δημόσιο

Το απόγευμα η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα του ομίλου Μαρινόπουλος
Το απόγευμα της Παρασκευής θα εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας επί των τεσσάρων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο όμιλος.

Ο όμιλος Μαρινόπουλος ζητεί  έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν οι κύριες αιτήσεις που έχει καταθέσει στις 21 Σεπτεμβρίου, για υπαγωγή του στο άρθο 99 του πτωχευτικού κώδικα. 

Η συζήτη των αιτήσεων ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκεύης. 

Η συζήτηση των αιτήσεων έλαβε χώρα σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αιθουσα τόσο από δικηγόρους όσο και από εργαζόμενους που βρίσκονταν στα δικαστήριο, διεκδικώντας διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και των θέσεων εργασίας.

Κατά τη συζήτηση των υποθέσεων στο δικαστήριο ασκήθηκαν παρεμβάσεις από τράπεζες, εργαζόμενους και πιστωτές (επιχειρήσεις). 

Συγκεκριμένα πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορηγηση προσωρινης προστασίας απο τους πιστωτές άσκησαν-μεταξύ άλλων-οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαια κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινοπουλος παρέμβαση άσκησε στη δίκη το ελληνικό Δημόσιο. 

Μάλιστα όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην  αιτησή της ότι του οφείλει.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντί στο κράτος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος ενώ σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές να καταβληθεί από την  εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία.

Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προυπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατεύθουν οι θέσεις εργασίας. 

Κατά τη συζήτηση των αιτήσεων οι δικηγοροι επισημαίνουν οτι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

Οι νομικοί παραστάτες του Ομίλου δεσμεύθηκαν ότι η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους. Συνολικά -όπως είπωθηκε στο δικαστήριο - οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, οι νομικοί παραστάτες του ομίλου Μαρινόπουλος δήλωσαν ότι χθες βράδυ εκδήλωσε ενδιαφέρον στατηγικός επενδυτής για την εισοδό του στον Όμιλο υπό προυποθέσεις. 

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρους δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξυγιάνσης της εταιρείας αλλά μοναδικός σκοπός είναι να προστατευθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και η περουσία του που περιλαμβάνει «πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης».

H πρόταση Σκλαβενίτη

Τις πιθανότητες συμμετοχής της στη διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας Μαρινόπουλος μελετά η Ι&Σ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ .
Βέβαια η εμπλοκή της εξαρτάται από προϋποθέσεις, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Η Ι&Σ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ υπογράφει κείμενο που αναγνώστηκε σήμερα στο δικαστήριο και στο οποίο αναφέρονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής της στη διαδικασία εξυγίανσης.
Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Κύριοι,
Μετά τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η I. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ, με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιχθείσες από τον Όμιλο της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους Πιστωτές και τις Δανείστριες Τράπεζες.

Είναι προφανές ότι η τελική συμμετοχή της Ι&Σ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων,στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον Όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και τις Τράπεζες.

Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (Οικονομικού, Φορολογικού και Νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του Ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης»





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης