Στη δημοσιότητα τα στοιχεία γιατρών που παίρνουν αμοιβή για συνέδρια

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία γιατρών που παίρνουν αμοιβή για συνέδρια

Ο ΙΣΑ δήλωσε ότι πάντα τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, καθώς και ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα των ιατρών μελών του

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία γιατρών που παίρνουν αμοιβή για συνέδρια
Υπό όρους θα γίνεται η δημοσιοποίηση δεδομένων των γιατρών που έχουν λάβει χορηγία ή αμοιβή για συνέδρια. Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ορίζει ότι θα δημοσιοποιούνται μόνο τα στοιχεία που αφορούν σε προωθητικά συνέδρια και αυτό με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Η απόφαση με αριθμ. 5/2016 που εκδόθηκε μετά από αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναγνωρίζει ως θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση κάθε ιατρού την προβλεπόμενη από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005) δια βίου εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και της ειδικότητάς του.

Προχωρώντας σε αυθεντική ερμηνεία της διάταξης του άρθρου 66 παρ. 7 του ν. 4316/2014 βαςει του οποίου δημοςιοποιούνται τα στοιχεία των γιατρών απο τις σχετικές δράςεις των φαρμακευτικών εταιριών έκρινε ότι αυτό αφορά μόνο τα προωθητικά και όχι τα επιστημονικά συνέδρια.

Περαιτέρω δε έκρινε ότι τα στοιχεία αυτά που αφορούν προωθητικά συνέδρια -και μόνο- πρέπει περαιτέρω να υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όσον αφορά στη δημοσιοποίησή τους. 

Ειδικότερα η δημοσιοποίηση θα πρέπει να αφορά τα ελάχιστα αναγκαία στοιχεία (όχι το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των επαγγελματιών υγείας), να γίνεται με αναλυτική και σαφώς διακριτή αναφορά στα ποσά που ο γιατρός επωφελήθηκε αμέσως ο ίδιος και εκείνα που καταβλήθηκαν για τις λοιπές ανάγκες του ταξιδιού και του συνεδρίου, να γίνεται για περιορισμένο διάστημα 3 ετών και ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10 του ν. 2472/1997, να λαμβάνει όλα τα τεχνικά μέτρα ασφαλείας. Τέλος η αρχή όρισε ότι κάθε περαιτέρω χρήση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων για άλλο σκοπό δεν είναι νόμιμη.
Κλείσιμο

Με αφορμή την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, ο ΙΣΑ δήλωσε ότι πάντα τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, καθώς και ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα των ιατρών μελών του. 

Σε λειτουργία η ειδική εφαρμογή του Ε.Ο.Φ

Η προθεσμία ανάρτησης των ονομάτων των γιατρών που έχουν μεταβεί σε συνέδρια μέσω φαρμακευτικών εταιριών τηρώντας τους προβλεπόμενους περιορισμούς από την εσωτερική νομοθεσία, αλλά και τον Κώδικα Δημοσιοποίησης των φαρμακευτικών εταιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν καταληκτική έως και σήμερα. 

Εντούτοις, οι φαρμακευτικές επισημαίνουν ότι οι δαπάνες αυτές, εντάσσονται στο τετράπτυχο εμπιστοσύνη, επιστημονικότητα, επένδυση και εκπαίδευση, και αφορά τους επιστήμονες υγείας για την εκπαίδευσή τους στις νέες τεχνολογικές προόδους και τις καλές πρακτικές. 

Στον Κώδικα Δημοσιοποίησης των στοιχείων, έχουν δεσμευτεί 40 ευρωπαϊκές φαρμακευτικές σε 33 χώρες.

Το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, Ρωσία, Ολλανδία, Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιλέξει δημοσιοποίηση μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους.

Στη Γαλλία και Δανία, η δημοσιοποίηση των παροχών μέσω κεντρικής πλατφόρμας έχει επιβληθεί νομοθετικά.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η νομοθεσία περί διαφάνειας προϋπήρχε, ενώ στην Ελλάδα, ήδη από το 2010 δημοσιοποιούνται στη Διαύγεια οι παροχές προς τους γιατρούς ΕΣΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης