Ηλεία: Εξώδικα σε επιχειρήσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έλαβαν ως πυρόπληκτες

Ηλεία: Εξώδικα σε επιχειρήσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έλαβαν ως πυρόπληκτες

Προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν οι επιχειρηματίες της Ηλείας για να εξοφλήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε δάνεια που είχαν λάβει με την εγγύηση του Δημοσίου μετά από φυσικές καταστροφές

Ηλεία: Εξώδικα σε επιχειρήσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έλαβαν ως πυρόπληκτες
Εξώδικα σε επιχειρηματίες της Ηλείας που είχαν λάβει κατά το παρελθόν δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, λόγω ζημιών που είχαν υποστεί από φυσικές καταστροφές (σεισμούς ή τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007) έχουν αρχίσει να αποστέλουν οι τράπεζες, ζητώντας την εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς» του Πύργου, από τις αρχές του Ιουνίου έχουν σταλεί εξώδικες επιστολές σε επιχειρήσεις από τραπεζικά ιδρύματα, με τις οποίες ζητούν την εξόφληση ολόκληρου του ληξιπρόθεσμού ποσού του δανείου έως και τα τέλη του μήνα! Ειδάλλως, όπως τονίζεται στα εξώδικα, «η τράπεζα οφείλει το αργότερο ως τις 30/6/2016 να προχωρήσει σε καταγγελία της ως άνω σύμβασης».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο, που είναι εγγυητής, θα κληθεί να πληρώσει την οφειλή, αφού πρώτα όμως βεβαιώσει το χρέος στον οφειλέτη και το «περάσει» στην
Εφορία.
Κλείσιμο
  Ως εκ τούτου, η επιχείρηση θα βρεθεί μέσα σε ένα βράδυ να χρωστά ένα μεγάλο ποσό στο ελληνικό Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας, κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις εξώδικες προσκλήσεις των τραπεζών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών πλην της ολοσχερούς εξόφλησης.

«Το πλεονέκτημα  της χορήγησης εγγυήσεως του δημοσίου  γίνεται  ξαφνικά  -μετά τα τελευταία δεδομένα-  θηλιά στον λαιμό  των ηλειακών επιχειρήσεων που έλαβαν τέτοια δάνεια. Είναι πλέον σαφές ότι  η Ηλεία  μπαίνει  σε μια νέα ανείπωτη ταλαιπωρία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Οικονομίας συμφώνησε με  τους  θεσμούς σχετικά με την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ακόμα και όσων δανείων έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχουν όμως σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία αυτή, τα οποία πρέπει να απαντηθούν διότι σε ό,τι αφορά τα δάνεια  που χορηγήθηκαν σε  επιχειρήσεις της Ηλείας και σε άλλους τέσσερις πυρόπληκτους νομούς με την εγγύηση του δημοσίου αυτή δόθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών (πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα)»

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το σύνολο των «κόκκινων» δανείων  που χορηγήθηκαν  με  τις εγγυήσεις του δημοσίου είναι περίπου 3 δις, εκ των οποίων το 1,638 δισ. ευρώ αφορά τα πυρόπληκτα –σεισμόπληκτα σε όλους τους νομούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης