Μαύρα γενέθλια για τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ

Μαύρα γενέθλια για τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών και προσωπικού - Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «Η κυβέρνηση υποσχέθηκε την πρόσληψη 3.000 απολυμένων ιατρών, αλλά το ξέχασε μετά τη μνημονιακή της κωλοτούμπα»

Μαύρα γενέθλια για τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ
Σε μελανό φόντο «γιορτάζει» το δημόσιο σύστημα υγείας τα 31ά «γενέθλια» της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας. Από το πρώτο Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ, το Κέντρο Υγείας στην Ελασσόνα, που λειτούργησε το 1985, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αποτύπωσαν τον μαύρο χάρτη του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) που περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας και παλαιά Πολυϊατρεία του ΙΚΑ.
 
Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών, προσωπικού και οι εναπομείναντες υπάλληλοι, εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δεν μπορούν να προμηθευτούν το στοιχειώδες Υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό (γάντια, βαμβάκι, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα κ.α.). Συντηρούνται με εράνους και δωρεές ή οικονομική ενίσχυση και χορήγηση υλικών που προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ για τις δομές του ΠΕΔΥ είναι 525 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπολείπονται 500 εκατ. ευρώ από τα προβλεπόμενα στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ), με αποτέλεσμα η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη  να πληρώνεται τελικά από τους πολίτες.
 
Κλείσιμο
Στις Υγειονομικές Μονάδες, πρώην Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ υπηρετούν 2.000 γιατροί από τους συνολικά 5.500 γιατρούς που υπήρχαν.

«Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές την πρόσληψη των 3.000 απολυμένων Ιατρών, αλλά το ξέχασε μετά τη Μνημονιακή της κωλοτούμπα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός.  
 
Λειτουργούσαν 390 Μονάδες (πρώην Ιατρεία ΕΟΠΥΥ) και σήμερα λειτουργούν 200, λειτουργεί δηλαδή υποδιπλάσιος αριθμός μονάδων υγείας.
 
Σε 29 Δήμους όλης της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 140 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 110 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 Δήμοι έχουν μείνει χωρίς Παιδίατρο. 

Στις 5.000 οργανικές θέσεις προσωπικού πλην Ιατρών των Πρωτοβάθμιων Μονάδων, (πρώην Πολυϊατρείων του ΙΚΑ) υπηρετούν 2.000 εργαζόμενοι (κάλυψη 40%).
 
Στα Κέντρα Υγείας υπηρετούν 3.000 Ιατροί στις 7.000 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης Ειδικευμένων Ιατρών είναι 20% και των Αγροτικών Ιατρών 80%.  Στα Κέντρα Υγείας της χώρας υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας (πλην Ιατρών) στις 10.000 οργανικές θέσεις.
 
Η εικόνα στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

 
Στα Κέντρα Υγείας Θεσσαλίας στις 566 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 284 εκ των οποίων οι 225 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Στις 726 οργανικές θέσεις Επαγγελματιών Υγείας (πλην Ιατρών) υπηρετούν 302.
Στα Κέντρα Υγείας Στερεάς Ελλάδας στις 535 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 253 εκ των οποίων οι 198 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Στις 673 οργανικές θέσεις Επαγγελματιών Υγείας (πλην Ιατρών) υπηρετούν 269.
 
Οδηγοί από τους δήμους στα ασθενοφόρα

 
Με το άρθρο 78 του Ν.4368/2016 στις περιοχές που υπάρχουν Κέντρα Υγείας που δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των Ασθενοφόρων ή δεν επαρκεί το προσωπικό, τις διακομιδές ασθενών αναλαμβάνει προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, καλείται το προσωπικό των ΟΤΑ και της Πυροσβεστικής να εκπαιδευτεί για έξι ώρες στο ΕΚΑΒ για να πάρει τη σχετική ειδίκευση (εγκύκλιος ΕΚΑΒ).
           
Καταγγέλλει την «ψευτομεταρρύθμιση» η ΠΟΕΔΗΝ

 
Η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια στους πολίτες με την προωθούμενη ψευτομεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, εκτιμώντας πως οι όποιες εξελίξεις θα επικεντρωθούν είτε σε πιλοτικές εφαρμογές είτε λειτουργία μέσω της ΑΕΜΥ Α.Ε με τη λειτουργία των Μονάδων να μετακυλύεται εξ ολοκλήρου στις τσέπες των πολιτών.
 
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ανά 5.000 κατοίκους την λειτουργία μίας μονάδας Υγείας γειτονιάς. «Με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού (11εκ.) θα πρέπει να λειτουργούν 2.206 Μονάδες Υγείας γειτονιάς. Σε κάθε μία θα πρέπει να υπηρετούν δύο Παθολόγοι ή Γενικοί Ιατροί (4.412), ανά δύο μονάδες προβλέπεται ένας παιδίατρος (1.103).Απαιτούνται δηλαδή 5.515 Ιατροί. Σε κάθε μονάδα γειτονιάς προβλέπονται δύο Νοσηλευτές (4.412) και μια γραμματέας (2.206), συνολικά 6.618 άτομα» αναλύει και.. αποδομεί το μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης η ΠΟΕΔΗΝ, για το οποίο δεν υπάρχει ούτε κόστος μελέτης ούτε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης