Καμμένος: Η Ελλάδα είναι υπέρ της παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Καμμένος: Η Ελλάδα είναι υπέρ της παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

«Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία Πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία λόγω των επαφών της και με κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει», τόνισε ο υπουργός Άμυνας

Καμμένος: Η Ελλάδα είναι υπέρ της παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Σαφή θέση υπέρ της παραμονής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εξέφραζε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών του συνθέτουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας του
ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις επιχειρήσεις Sophia και Endeavor για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, ο οποίος συμμετέχει στη συζήτηση για την ασφάλεια, παρουσία της εκπροσώπου της
ΕΕ
Κλείσιμο
για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η σημερινή σύνοδος θεωρείται κρίσιμη γιατί θα προετοιμάσει την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού στη Βαρσοβία στις 8 και 9 Ιουλίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την ανατολική και νότια διάσταση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ και ειδικότερα στα σύνορα με τη Ρωσία.
 
Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε κυρίως στη νότια διάσταση, με θέατρο επιχειρήσεων τη Μεσόγειο και επίκεντρο τη Λιβύη, το μεταναστευτικό και την αυξανόμενη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή. Οι εξελίξεις αυτές ανέδειξαν τη σημασία της Ελλάδας, τόσο ως ναυτική δύναμη, όσο και ως παράγοντα σταθερότητας, και συνέβαλαν στην οικοδόμηση ενός «πολύ καλού κλίματος για τη χώρα στο ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα επιχειρεί να πολλαπλασιάσει αυτό το πλεονέκτημα, «οικοδομώντας άξονα σταθερότητας, τόσο στα βόρεια σύνορά της με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όσο και νότια με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία», ενώ πυκνώνει τις επαφές της με τον Λίβανο και το Μαρόκο. Πρόκειται, όπως τονίζει ο κ. Καμένος, για έναν άξονα εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού και για την επέκταση της σταθερότητας στη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση της Ελλάδας έναντι της Λιβύης: Η Ελλάδα, αποδεχόμενη πρόταση της ΕΕ, επιθυμεί να αναλάβει την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης σε ελληνικό έδαφος, καθώς υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων με Λίβυους που έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία. Τάσσεται επίσης υπέρ της παράτασης της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, πιστεύοντας ότι έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και έχει παίξει γενικότερα θετικό ρόλο, λόγω των επισημάνσεων των παραβάσεων και παραβιάσεων από τη γείτονα, που υποπίπτουν στην αντίληψη των νατοϊκών δυνάμεων.

Εξάλλου η Ελλάδα έχει δεχθεί επαίνους για τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων που έχει αναπτύξει στο Αιγαίο, από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Μάλιστα, στο πνεύμα της καλύτερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έχει συστηματοποιήσει τις επαφές του με τα υπουργεία Άμυνας της Συμμαχίας και, όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των υπουργών Άμυνας της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, «που είχαμε χρόνια να δούμε».

Η Αθήνα, όπως σημείωσε ο Πάνος Καμμένος, επιδιώκει τη συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων Endeavor και Sophia, και τονίζει ότι με καλύτερους ελέγχους στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σουέζ, Κρήτης, Κύπρου, Σικελίας, μπορεί να υπάρξουν αποδοτικά αποτελέσματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

«Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία Πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία λόγω των επαφών της και με κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει. Συνομιλούμε με τη Ρωσία, έχουμε συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών και με την Ιορδανία και την Ινδία. Περιμένουμε σύντομα την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ινδίας στην Ελλάδα και σχεδιάζουμε συνεργασία τόσο στα εξοπλιστικά όσο και ευρύτερα» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης