Απόφαση- χαστούκι του ΕΔΑΔ για την Ελληνική Δικαιοσύνη

Απόφαση- χαστούκι του ΕΔΑΔ για την Ελληνική Δικαιοσύνη

Σε μία ακόμη καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ οδήγησαν οι αργοί ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης που αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας

Απόφαση- χαστούκι του ΕΔΑΔ για την Ελληνική Δικαιοσύνη
«Χαστούκι» στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στην απονομή της, που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, είναι η απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή δύο Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν από τα ελληνικά δικαστήρια για κατηγορίες από τις οποίες είχαν ήδη απαλλαγεί. Στο σκεπτικό της απόφασης, το ΕΔΑΔ κάνει ουσιαστικά δεκτό ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας, στην υπόθεση των Σισμανίδη- Σιταρίδη και επιδικάζει στους προσφεύγοντες αποζημίωση για ηθική βλάβη, την οποία πρέπει να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υπόθεση αφορούσε την κίνηση της ποινικής διαδικασίας εναντίον των Σισμανίδη-Σιταρίδη,  για λαθρεμπόριο, παρά το γεγονός ότι τα ποινικά δικαστήρια τους είχαν ήδη αμετάκλητα απαλλάξει από το ίδιο αδίκημα!

Σε ότι αφορά ειδικότερα τον Σισμανίδη, το Δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση του υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου Αρ 7 (δικαίωμα να μην δικάζεται ή να μην τιμωρείται ποινικά δύο φορές) της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα το Δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση του υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 §§ 1 και 2 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας).

Κλείσιμο
Εδικά για την περίπτωση Σιταρίδη, το Δικαστήριο έκρινε ότι η διαπίστωση των διοικητικών δικαστηρίων «παραβίασε την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας, όπως έχει ήδη θεσπιστεί μέσω της αθώωσής του από το Εφετείο Θεσσαλονίκης».

Έκρινε, επίσης, ότι η διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης - περίπου έξι ετών και δέκα μηνών - ήταν υπερβολική και δεν ήταν μέσα στα πλαίσια του δικαιώματος, για μία δίκαιη και σύντομη δίκη. Σύμφωνα με την απόφαση το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει για ηθική βλάβη 3.500 ευρώ στον Σισμανίδη και 4.500 ευρώ στον Σιταρίδη και ταυτόχρονα να πληρώσει και τα δικαστικά τους έξοδα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης