Συμφωνίες αλά Τουρκία με εννέα χώρες για το μεταναστευτικό επιδιώκει η ΕΕ

Συμφωνίες αλά Τουρκία με εννέα χώρες για το μεταναστευτικό επιδιώκει η ΕΕ

Με στόχο τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, η Ε.Ε. επιδιώκει τη σύναψη συμφωνιών με 9 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως έκανε με την Τουρκία

Συμφωνίες αλά Τουρκία με εννέα χώρες για το μεταναστευτικό επιδιώκει η ΕΕ
Σε συμφωνίες με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών
προς την Ευρώπη, επιδιώκει να προχωρήσει η Ε.Ε.

Με δηλώσεις του στη σημερινή Welt, ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος
Κλείσιμο
σημειώνει ότι ο στόχος αυτών των συμφωνιών είναι η καταπολέμηση των αιτιών και η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η όλη ιδέα στηρίζεται στην εμπειρία που έχει πλέον η Ε.Ε. από την πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία. Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι νέες συμφωνίες δεν μπορεί να είναι αντιγραφή εκείνης με την Τουρκία, αφού απαιτούνται εξειδικευμένα μέτρα για κάθε χώρα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση οι προωθούμενες νέες συμφωνίες αφορούν καταρχήν εννέα χώρες: την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τυνησία, τη Νιγηρία, το Μαλί, την Αιθιοπία, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία και τη Λιβύη.

«Με κάθε μια από αυτές τις εννέα χώρες θέλουμε να συνάψουμε διάφορες συμφωνίες», επισήμανε ο κ.Αβραμόπουλος. «Θέλουμε να τις πείσουμε να δεχθούν την επιστροφή παράνομων μεταναστών. Επιπλέον, στόχος είναι αυτές οι χώρες να κινηθούν με συνέπεια κατά των διακινητών και να διαφυλάξουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Πέραν αυτών θέλουμε να αποτρέψουμε το να ξεκινούν οι πρόσφυγες το επικίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Γι΄ αυτό το λόγο θα ενθαρρύνουμε ορισμένα κράτη που γειτνιάζουν με τις χώρες καταγωγής των προσφύγων να διασφαλίσουν στους ανθρώπους μια ακόμη πιο ασφαλή υποδοχή. Και τέταρτον, θέλουμε να διανοίξουμε νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη, με τις χώρες της ΕΕ είτε να δέχονται ανθρώπους που έχουν ανάγκη απευθείας από τις χώρες προέλευσης, είτε να παρέχουν σε νόμιμους μετανάστες άδειες παραμονής και εργασίας στο πλαίσιο μιας νέας Blue Card».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προσφέρει οικονομικά ανταλλάγματα σε όσες χώρες συνεργαστούν, ενώ θα προβλέπονται συνέπειες στην περίπτωση της ελλιπούς συνεργασίας.

«Η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει θετικά και αρνητικά κίνητρα», είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης στη Welt. «Στις χώρες που θα συνεργαστούν μπορούμε να υποσχεθούμε -πέρα από την ήδη παρεχόμενη βοήθεια- μια περαιτέρω ουσιαστική οικονομική στήριξη ή και τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων. Για όσους, αντίθετα, δεν τηρήσουν τις συμφωνίες, ενδέχεται να υπάρξουν «περιορισμοί». Οπως είπε ο κ.Αβραμόπουλος, στο διάστημα από φέτος έως και το 2020 μπορούν να διατεθούν περίπου 8 δισ. ευρώ. Ομως, όπως είπε: «Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης σε μακροπρόθεσμη βάση θα παρουσιάσουμε το φθινόπωρο ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα. Δίνοντας ώθηση σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μπορούμε να ενεργοποιήσουμε έως και 31 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν θα διαθέσει μέχρι το 2020 3,1 δις ευρώ. Εάν συμμετάσχουν αναλόγως οι χώρες -μέλη και άλλοι εταίροι, τότε μπορούν να ενεργοποιηθούν εντέλει επενδύσεις ύψους έως και 62 δις ευρώ».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης