Οριστικά εκτός Εθνικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης

Οριστικά εκτός Εθνικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης

Ο κ. Χατζάκης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη  η υπουργική απόφαση με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του

Οριστικά εκτός Εθνικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης
Έχασε την δικαστική μάχη με το Συμβούλιο της Επικρατείας ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης  Χατζάκης, ο οποίος το 2015, με απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, παύθηκε από την θέση που κατείχε.

Τη δικαστική  μάχη την έχασε καθώς κατά την διετία 2014-2015 κατέχοντας τη θέση του διευθυντή υπέγραψε  συμβάσεις έργου (σκηνοθεσίας θεατρικών έργων, κ.λπ.) πάνω από το επιτρεπόμενο από το νόμο όριο. Να σημειωθεί ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου  μπορεί ετησίως να υπογράφει δυο συμβάσεις έργου με τον κρατικό φορέα.
Κλείσιμο

Ειδικότερα, την 21η Απριλίου 2015, με απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και Νικολάου Ξυδάκη, αντίστοιχα, ανακλήθηκε η προγενέστερη απόφαση διορισμού του κ. Χατζή στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την ίδια μέρα με άλλη απόφαση των ίδιων υπουργών ανακλήθηκε και η απόφαση διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του επίμαχου θεάτρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζάκης το 2013 είχε τοποθετηθεί  με τριετή θητεία καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Ο κ. Χατζάκης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη  η υπουργική απόφαση με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του.

Το  Δ΄  Τμήματος  του  Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1291/2016 απόφασή του απέρριψε την  αίτηση του κ. Χατζάκη ως αβάσιμη, κρίνοντας ότι η πρόωρη λήξη ης θητείας του αιτιολογείται νόμιμα, καθώς διέπραξε δύο σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν το Εθνικό Θέατρο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμος 2273/1994) η θητεία του  διευθυντή  του Εθνικού Θεάτρου μπορεί να παυθεί πρόωρα, από το Διοικητικό Συμβούλιο με πλειοψηφία των 2/3 των μελών και με αιτιολογημένη απόφαση.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμηνεύοντας τη νομοθεσία στο πλαίσιο  των σκοπών του δημοσίου συμφέροντος, έκριναν ότι ο υπουργός Πολιτισμού μπορεί να αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφαση του, την πρόωρη λήξη της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή και «για οποιονδήποτε άλλο σοβαρό λόγο».

Επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση ότι ο κ.  Χατζάκης το 2014 υπέγραψε τρεις συμβάσεις έργου (για σκηνοθεσία παραστάσεων, κ.λπ.) με το Εθνικό Θέατρο συνολικού ύψους 44.000 ευρώ, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι δύο. 

Το επόμενο έτος (2015) υπέγραψε και πάλι τρεις συμβάσεις,  συνολικού ύψους 31.000 ευρώ,   ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι δύο. Μάλιστα, ο κ. Χατζάκης, μεταξύ των άλλων, επικαλέστηκε ότι για τη σκηνοθεσία του έργου «Μυστικοί Αρραβώνες» δεν έλαβε αμοιβή.
Τέλος, από τους συμβούλους Επικρατείας απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Χατζάκη ως αβάσιμοι, καθώς κρίθηκε ότι υπέπεσε σε δύο σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας. Πάντως, μειοψήφησε ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης