Μετά τους 17αρηδες ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» και στους ομογενείς

Μετά τους 17αρηδες ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» και στους ομογενείς

Κουρουμπλής: Να δούμε το ενδεχόμενο συμβολικής εκπροσώπησης των ομογεγνών στη Βουλή αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα

Μετά τους 17αρηδες ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» και στους ομογενείς
Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στον εκλογικό νόμο αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών
Παναγιώτης Κουρουμπλής ανοίγοντας «παράθυρο» και για εκπροσώπηση των ομογενών στη Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι στην πρόταση που θα καταθέσει στον Αλέξη Τσίπρα θα είναι να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου και οι νέοι ηλικίας 17 ετών.
Κλείσιμο

«Η πρόταση έχει να ψηφίζουν και οι νέοι από 17 χρονών και άνω» είπε ο υπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας ότι «Η Ιταλία έκανε εγχείρημα για συμβολική εκπροσώπηση των ομογενών στο κοινοβούλιο. Να το δούμε κι εμείς εάν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα γιατί ενδεχομένως να έχει μια οριακή αντισυνταγματικότητα».

Επάνελαβε, ακόμα, ότι στις προθέσεις του είναι να «σπάσουν» οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. «Η Β΄ Αθηνών θα σπάσει σε τέσσερις, η Α΄ Αθηνών, το υπόλοιπο Αττικής και η Α΄ Θεσσαλονίκης σε δύο» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του 3% στην είσοδο στη Βουλή αλλά αντίθετα να καθιερωθεί προκριματική διαδικασία για τις επιλογές υποψηφίων. Παρουσιάσε, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ την αρχή της ανατρεπόμενης λίστας: «Ο πρώτος που εκλέγεται στο ψηφοδέλτιο θα είναι με λίστα, οι υπόλοιποι με σταυρό. Αλλά θα δωσουμε στην κοινωνία τη δυνατότητα να ανατρέψει τη λίστα καθώς από έναν αριθμό σταυρών και πάνω ο βουλευτής που είναι δεύτερος στον κατάλογο θα μπορεί να πάρει τη θέση αυτού που επέλεξε το κόμμα».

Όσο για το μπόνους για το πρώτο κόμμα ο κ. Κουρουμπλής προτείνει, όπως είπε, αν ο Ελληνικός λαός δώσει σε ένα κόμμα ή μια συνεργασία κομμάτων 40% και έχει διαφορά 1% από το δεύτερο «έχουμε την επιλογή του λαού να κυβερνήσει το κόμμα αυτό. Η ίδια η κοινωνία θα το έχει επιλέξει αυτό».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης