Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε κλέψει πάνω από 30 αυτοκίνητα στην Αττική

Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε κλέψει πάνω από 30 αυτοκίνητα στην Αττική

Συνελήφθησαν δύο από τους δράστες ενώ αναζητούνται και άλλοι δύο συνεργοί τους - Εξιχνιάσθηκαν 38 περιπτώσεις κλοπής

Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε κλέψει πάνω από 30 αυτοκίνητα στην Αττική
Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν, το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στις Αχαρνές, δύο από τα μέλη μιας συμμορίας που έκλεβε αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ αναζητούνται και άλλοι δύο συνεργοί τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι συλληφθέντες, ηλικίας 26 και 34 ετών, μαζί με άλλα δύο άτομα είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, η οποία ήταν υπεύθυνη για τουλάχιστον 38 περιπτώσεις κλοπής αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές του νομού. Τα κλεμμένα αυτοκίνητα στη συνέχεια διέθεταν αυτούσια ή τμηματικά ως εξαρτήματα σε άλλα άτομα αποκομίζοντας έτσι μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Οι δύο άνδρες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Κλείσιμο
Συνελήφθη επίσης και ένας 50χρονος ημεδαπός για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η συμμορία επιδιδόταν κατά βάση σε κλοπές οχημάτων συγκεκριμένου τύπου για τα οποία υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε πολλές περιπτώσεις τα κλεμμένα οχήματα προορίζονταν να αντικαταστήσουν άλλα ιδίου τύπου, που είχαν υποστεί βλάβη και η επισκευή τους  ήταν ασύμφορη. Σε αυτές τις περιπτώσεις παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου, ώστε αυτά να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Για να θέσουν τα οχήματα σε κίνηση χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με κατάλληλο λογισμικό, παρακάμπτοντας έτσι τα ηλεκτρονικά συστήματα ακινητοποίησης (immobilizer) των οχημάτων.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι δράστες αφού πρώτα εντόπιζαν σταθμευμένα τα οχήματα που τους ενδιέφεραν, τα έκλεβαν και τα οδηγούσαν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας όπου και τα στάθμευαν σε επιλεγμένα σημεία για χρονικό διάστημα  δύο τριών ημερών  φοβούμενοι το ενδεχόμενο του εντοπισμού τους, σε περίπτωση που διέθεταν δορυφορικό σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS). 

Μετά την παρέλευση του προαναφερόμενου  χρονικού διαστήματος, μετέβαιναν στο σημείο που το είχαν αφήσει, λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, χρησιμοποιώντας και άλλο αυτοκίνητο ως «συνοδευτικό» σε όλη την διαδρομή μέχρι την αποθήκη – συνεργείο που θα προέβαιναν στις εργασίες παραποίησής του. Το «συνοδευτικό» όχημα  κινείτο ακριβώς πίσω από το κλεμμένο, ώστε να μην είναι ορατή η πινακίδα κυκλοφορίας από τυχόν κινούμενο αστυνομικό όχημα.

Σε ένα σημείο της διαδρομής, στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, στάθμευαν για λίγο το κλεμμένο όχημα και αντικαθιστούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας του, με άλλες. Στη συνέχεια οδηγούσαν τα οχήματα σε αποθήκες της Δυτικής Αττικής, όπου άγνωστοι συνεργοί τους τα παραποιούσαν, σε ειδικούς χώρους που διέθεταν για αυτό το σκοπό, τα λεγόμενα «διαλυτήρια». Με τον τρόπο αυτό, γινόταν δυνατή η νομιμοφανής κυκλοφορία των κλεμμένων οχημάτων ξανά στην αγορά. Επίσης αρκετές φορές αποσυναρμολογούσαν τα οχήματα τμηματικά ως εξαρτήματα, τα οποία διέθεταν και αυτά στην αγορά. 

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης