Panama Papers: 400 Ελληνες με 223 offshore στις λίστες που δημοσιοποιήθηκαν

Panama Papers: 400 Ελληνες με 223 offshore στις λίστες που δημοσιοποιήθηκαν

Στη δημοσιότητα βάση δεδομένων με στοιχεία και ονόματα για σχεδόν 214.000 offshore εταιρείες σε 21 διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους

Panama Papers: 400 Ελληνες με 223 offshore στις λίστες που δημοσιοποιήθηκαν
Στο Διαδίκτυο δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ώρες ένα σημαντικό μέρος από τα Panama Papers
, τα  λεγόμενα Έγγραφα του Παναμά, τα οποία προκάλεσαν ένα παταγώδες σκάνδαλο καθώς αποκάλυψαν αναρίθμητα κρούσματα φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η
Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ)
Κλείσιμο
έδωσε στη δημοσιότητα μια βάση δεδομένων με στοιχεία και ονόματα για σχεδόν 214.000 offshore εταιρείες που συστάθηκαν σε 21 διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους και σε αυτά εντοπίζονται και 400 Έλληνες.

Πιο αναλυτικά, στην ελληνική λίστα των  Panama Papers εμφανίζονται 223 offshore εταιρείες με τις οποίες σχετίζονται 400 ονόματα δικαιούχων, 77 μεσάζοντες (κυρίως δικηγορικά γραφεία) και 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα. 

Την ίδια ώρα, αν επιλέξει κανείς να δει την κυπριακή λίστα, θα βρει 6.374 υπεράκτιες εταιρείες, 3.678 δικαιούχους, 183 μεσάζοντες και 2.385 διευθύνσεις, κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Ωστόσο, όπως η ίδια η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων -η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία- υπογραμμίζει,  δεν σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στις συγκεκριμένες λίστες έχουν παραβεί τον νόμο στη χώρα τους. 

Η ICIJ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, συντόνισε την έρευνα για τη μαζική διαρροή εγγράφων της παναμέζικης εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα και από χθες, μια βάση δεδομένων που περιέχει που περιέχει 214.000 ονόματα εταιρειών και μετόχων είναι πλέον προσβάσιμη για το κοινό και σηκώνει το πέπλο που κάλυπτε τις εταιρείες-βιτρίνες με έδρα σε 21 φορολογικούς παραδείσους, από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους ως το Χονγκ Κονγκ και την αμερικανική πολιτεία της Νεβάδας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της ICIJ εξήγησε ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αποφασίστηκε για να υπάρξει «διαφάνεια», αλλά επίσης και με την ελπίδα να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης