Παρέμβαση εισαγγελέα για τις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών θα αποφασίσει αν θα διαταχθεί ή όχι προκαταρκτική έρευνα για τα 200 κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Aναφορά που είχε καταθέσει πριν από λίγες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για τις 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα αποφανθεί εάν θα διαταχθεί ή όχι η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Ο  ΙΣΑ έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει την εγκληματική ολιγωρία της Κυβέρνησης να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Κλείσιμο
Πρόκειται για 200 κλίνες νοσηλείας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω καθυστέρησης στην πλήρωση των κενών θέσεων ιατρών.  

Με άλλα λόγια δεν υπήρξε καμία κυβερνητική μέριμνα, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν τον περασμένο φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης

Ο ΙΣΑ, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για την προστασία της Δημόσιας υγείας κατέθεσε αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητά να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ειδικότερα, οι γιατροί  καταγγέλλουν την πολιτεία για «εγκληματική ολιγωρία» να στελεχώσει τις 200 κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αυτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ «κινδυνεύει να ματαιωθεί».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η πολιτεία έχει βαρύτατες ευθύνες καθώς, «δεν υπήρξε μέριμνα, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης. Μόνο από τον ιό Η1Ν1 θρηνήσαμε φέτος περισσότερα θύματα από κάθε άλλη χρονιά», αναφέρει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι «δεκάδες ασθενείς εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους και τη ζωή τους καθημερινά παραμένοντας στην λίστα αναμονής για να εισαχθούν σε ΜΕΘ».
            
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος  Πατούλης σχολιάζοντας το θέμα κατά την ήμερα κατάθεσης της αναφοράς στην Εισαγγελία Α.Π.  είχε δηλώσει: 
           
 «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει πολλές φορές δημοσίως εκφράσει την αγωνία του, καθώς συμπολίτες μας είναι εκτεθειμένοι σε άμεσο κίνδυνο της υγείας ή και της ζωής τους.
            
Ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος και να διερευνήσει εάν υπάρχουν ευθύνες για την ολιγωρία στην στελέχωση των ΜΕΘ που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης