Κύπρος: Θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί η εισήγηση για βίζα σε Τούρκους υπηκόους

Κύπρος: Θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί η εισήγηση για βίζα σε Τούρκους υπηκόους

Για να προχωρήσει μια απόφαση για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας στην ΕΕ απαιτείται η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών, τόνισε ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κύπρος: Θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί η εισήγηση για βίζα σε Τούρκους υπηκόους
Ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως για να προχωρήσει μια απόφαση για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας στην ΕΕ
, είναι προαπαιτούμενη η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών. 

Σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μελετήσει και θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της νέας Έκθεσης της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κλείσιμο
για την εφαρμογή από πλευράς Τουρκίας
του Οδικού Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους, και θα τοποθετηθεί ανάλογα στις σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο. Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ανάμεσα στους βασικούς όρους που τέθηκαν, και για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία επέμεινε και συμπεριλήφθησαν στον Οδικό Χάρτη, ήταν η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής έναντι όλων των κρατών μελών καθώς και η αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με όλα τα κράτη μέλη.

Επιπλέον, ανέφερε, η Κύπρος ζήτησε και περιλήφθηκε ως πρόνοια η ανάγκη για απάλειψη για όλα τα κράτη μέλη, χωρίς διακρίσεις, της απαίτησης για θεώρηση εισόδου για υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ στην Τουρκία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ο Οδικός Χάρτης για τη φιλελευθεροποίηση αποτελεί έγγραφο που εκπονεί η Επιτροπή και τυγχάνει της αποδοχής του Συμβουλίου και περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια επί τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ασφάλεια εγγράφων, μετανάστευση και διαχείριση συνόρων, δημόσια τάξη και ασφάλεια και ανθρωπινά δικαιώματα.

Όπως τόνισε «η εκπόνηση και υιοθέτηση του συγκεκριμένου εγγράφου για την Τουρκία έγινε το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καταθέσει σειρά εισηγήσεων, πολλές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές και ενίσχυσαν το περιεχόμενο του Οδικού Χάρτη με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε πως είναι ταυτόχρονα σημαντικό να επισημανθεί ότι ο Οδικός Χάρτης δεν αποτελεί πολιτικό έγγραφο, αλλά τεχνικό, ώστε να κατευθύνει την τρίτη χώρα στις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβεί και να προχωρήσει για να καταστεί δυνατή η φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης