Ακρόπολη: Αν είσαι και... τουρίστας, χωρίς τσάντα θα ανέβεις

Ακρόπολη: Αν είσαι και... τουρίστας, χωρίς τσάντα θα ανέβεις

Για λόγους ασφαλείας και υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος, η ιματιοθήκη του αρχαιολογικού χώρου δεν αποδέχεται πλέον προς φύλαξη ογκώδεις αποσκευές επισκεπτών - Επιτρέπονται μόνο μικρά σακίδια ή τσάντες χειρός

Ακρόπολη: Αν είσαι και... τουρίστας, χωρίς τσάντα θα ανέβεις
Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, το κορυφαίο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, θωρακίζεται μπροστά στο ενδεχόμενο να αποτελέσει πιθανό στόχο τρομοκρατών.

Οι πρόσφατες «τυφλές» επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν σήμαναν συναγερμό μόνο στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, που δρομολόγησε μία σειρά από μέτρα, με στόχο την προστασία του μνημείου.

Από τις 28 Μαρτίου, η ιματιοθήκη του αρχαιολογικού χώρου δεν αποδέχεται πλέον προς φύλαξη ογκώδεις αποσκευές επισκεπτών, ενώ όσοι ανεβαίνουν στον Ιερό Βράχο, θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους μόνο μικρά σακίδια ή τσάντα χειρός. Ακόμη και τα βρεφικά καροτσάκια βρίσκονται στο «στόχαστρο» και αναζητείται λύση για την προσωρινή παραμονή τους στο χώρο.

Κλείσιμο
Ήδη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, έχει αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση, που αναφέρει: «Για λόγους ασφαλείας, η λειτουργία της Ιματιοθήκης του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως διακόπτεται από 28.3.2016 και δεν θα δέχεται πλέον ογκώδεις αποσκευές προς φύλαξη».

Εκτός από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο αυξημένης -αλλά διακριτικής- φύλαξης και δημοφιλών αρχαιολογικών χώρων, ανάμεσα τους και του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Όπως έγινε γνωστό θα ακολουθήσουν και άλλα προληπτικά μέτρα, ενώ υπάρχει και η σκέψη για τοποθέτηση μηχανήματος ελέγχου αποσκευών (Χ-Ray), αν και υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως δεν ενδείκνυται για εξωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στο «Πρώτο ΘΕΜΑ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, κ. Παναγιώτης Μαυρικόπουλος, επιβεβαίωσε πως όχι μόνο τα ογκώδη σακίδια των επισκεπτών μένουν εκτός ιερού βράχου, αλλά οι φύλακες έχουν πλέον το δικαίωμα να ελέγξουν σχολαστικά οποίον επιμένει να τα μεταφέρει μαζί του.


Από οδηγός στα τρόλεϊ... αρχιφύλακας στην Ακρόπολη
Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, να διορίσει με αμφιλεγόμενες διαδικασίες, τους τρεις νέους αρχιφύλακες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
 
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων. κ. Μαυρικόπουλος, έκανε λόγο για... ρουσφετολογικές επιλογές, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πελατειακές σχέσεις της κυβέρνησης.

«Τοποθέτησαν ως αρχιφύλακες, στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό μνημείο της χώρας, άτομα χωρίς απαιτούμενη εμπειρία και βέβαια χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια» λέει, συμπληρώνοντας: «Είναι τελείως ανεύθυνο και επικίνδυνο για την ασφάλεια και τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης η αλλαγή των αρχιφυλάκων να γίνεται μία ημέρα πριν ξεκινήσει επίσημα το διευρυμένο ωράριο, το οποίο απαιτεί αυξημένη αποτελεσματικότητα και μεγάλη εμπειρία στη θέση αυτή».

Καυστικό το σχόλιο του υπεύθυνου Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστα Γκιουλέκα: «Πληροφορηθήκαμε πως οι νέοι αρχιφύλακες της Ακρόπολης, στην προηγούμενη εργασία τους, ήταν οδηγοί στον ΗΣΑΠ και στον ΗΛΠΑΠ. Μάλιστα, ο νέος επικεφαλής παλαιότερα ήταν αποσπασμένος σε πολιτικό γραφείο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ» λέει, συνεχίζοντας: «Το υπουργείο Πολιτισμού επιδεικνύει για άλλη μία φορά μία άκρως ανεύθυνη στάση, κάτι που θέτει σε αμφιβολία την ασφάλεια και τη φύλαξή του μεγαλύτερου αρχαιολογικού μνημείο της χώρας μας. Δυστυχώς, φαίνεται πως ξαναχτύπησε ο κ.Μπαλτάς».

Αν και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων έχει καταθέσει στο υπουργείο Πολιτισμού συγκεκριμένη θέση για τον διορισμό αρχιφυλάκων στους αρχαιολογικούς χώρους, ο υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς προτίμησε να υποκύψει στους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητάμε τη θεσμοθέτηση της θέσης του αρχιφύλακα και την έκδοση εγκυκλίου που θα προβλέπει αρμοδιότητες, καθήκοντα και αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής. Ο προηγούμενος υπουργός κ. Νίκος Ξυδάκης είχε υιοθετήσει αυτή την πρόταση και είχε προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής, προκειμένου να επεξεργαστεί την εγκύκλιο που θα προέβλεπε όλα τα σχετικά. Ενώ περιμέναμε ότι θα συνεδρίαζε η συγκεκριμένη επιτροπή, δυστυχώς είχαμε μία από τα ίδια» καταλήγει ο κ. Μαυρικόπουλος.


Ακρόπολη, αρχαία και ISIS
Οι ισλαμιστές τρομοκράτες του ISIS έχουν στοχοποιήσει τους αρχαιολογικούς χώρους περιοχών που έχουν καταλάβει σε Ιράκ και Συρία. Ωστόσο, ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε ένα μνημείο που θεωρείται μνημείο-σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και κορυφαία έκφραση της Δύσης -που αποστρέφονται και μάχονται- δεν αποκλείεται να μπει στο στόχαστρο τρομοκρατών, ειδικά μετά τα τελευταία περιστατικά σε Βέλγιο και Γαλλία.

Στα κατεχόμενα από τον ISIS εδάφη, οι ισλαμιστές καταστρέφουν συστηματικά τους αρχαιολογικούς χώρους, χαρακτηρίζοντας τους απομεινάρια της... ειδωλολατρίας, που χρονολογούνται από το 1200 π.Χ έως  το 600 π.Χ.

Πρόσφατα, μετά από σκληρές μάχες, οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατάφεραν, με ρωσική βοήθεια, να ανακτήσουν τον έλεγχο της Παλμύρας, ρωμαϊκής πόλης με σημαντικές αρχαιότητες, που βρισκόταν στο έλεος του Ισλαμικού Κράτους. Δυστυχώς, πολλά μνημεία της παραδόθηκαν βορά στη μανία των Ισλαμιστών.

Σύμφωνα με καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς, οι καταστροφές των αρχαιολογικών χώρων, στοχεύει στην κάλυψη της λεηλασίας που προηγήθηκε. Αάλματα, ανάγλυφες παραστάσεις, ψηφιδωτά, ακόμη και ολόκληρα κομμάτια, αφαιρούνται από τα μνημεία και καταλήγουν στις διεθνείς αγορές και σε συλλεκτικούς κύκλους που πληρώνουν αδρά, ενισχύοντας οικονομικά το Ισλαμικό Κράτος.

Αλλά και στο Βόρειο Ιράκ, οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψαν ακόμα ένα αρχαιολογικό μνημείο στην πόλη Μοσούλη.

Όπως έγινε γνωστό, ανατινάχτηκε εκ βάθρων η μεγαλοπρεπής αψίδα Μασκί που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ., την εποχή του Ασσύριου βασιλιά Σενναχειρείμ, ενώ ίδια τύχη είχε και αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ,  όπου κατέστρεψαν τους Φτερωτούς Ταύρους, λεηλάτησαν και βανδάλισαν το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, κλέβοντας και πουλώντας στη μαύρη αγορά ότι μπορούσε να διακινηθεί.


 

 


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης