Περιπτερούχοι για αύξηση φόρου καπνού: Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα

Περιπτερούχοι για αύξηση φόρου καπνού: Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα

Έλλειψη σοβαρότητας και ασυνέπεια λόγων και έργων καταλογίζει στον Πρωθυπουργό το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων, Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής 

Περιπτερούχοι για αύξηση φόρου καπνού: Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα
Έλλειψη σοβαρότητας και ασυνέπεια λόγων και έργων καταλογίζει στην Κυβέρνηση το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων, Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στους θεσμούς
νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε το συνδικάτο, εάν όντως έχει γίνει μία τέτοια πρόταση από την ελληνική Κυβέρνηση, θα πρόκειται για την όγδοη αύξηση μέσα σε μόλις επτά χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες επτά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο.
Κλείσιμο

«Με τις προηγούμενες επτά, το Δημόσιο κατόρθωσε να εισπράξει, αντί για πρόσθετα έσοδα, λιγότερα από το 2009. Το μόνο που πέτυχε ήταν να πετάξει δέκα χιλιάδες οικογένειες περιπτερούχων και ψιλικατζήδων στο δρόμο, να περιορίσει την νόμιμη αγορά καπνού κατά 50% και να εκτοξεύσει το λαθρεμπόριο κατά 36%»,
τονίζει η ανακοίνωση των περιπτερούχων.

Με έντονο ύφος, το συνδικάτο επικρίνει τον
Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς για ασυνέπεια, δεδομένων των προεκλογικών υποσχέσεών τους για κατάργηση των μνημονίων, οι οποίες δεν τηρήθηκαν. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητάει από τους άλλους σοβαρότητα, όταν υπόσχεται και δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να υπόσχεται έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, γιατί ο περιπτεράς και ο ψιλικατζής της γειτονιάς του είναι μέρος της κοινωνίας και τον πετάει στο δρόμο. Οι υπουργοί του δεν μπορούν να κοροϊδεύουν κατάμουτρα τους βιοπαλαιστές της λιανικής αγοράς καπνού, διότι καταλήγουν να στερούνται ήθους», τονίζουν οι περιπτερούχοι και καπνοπώλες.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

«Η κυβέρνηση φέρεται από δημοσιεύματα να έχει προτείνει στους θεσμούς και να έχει καταλήξει μαζί τους σε συμφωνία για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού (Ε.Φ.Κ.). 
Εάν αυξάνοντας το φόρο καπνού η κυβέρνηση πρωτοτυπούσε, θα κάναμε λόγο για πειραματισμό ή αστοχία και θα προειδοποιούσαμε για τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην λιανική αγορά καπνού.
Πρόκειται, όμως, για την όγδοη αύξηση μέσα σε μόλις επτά χρόνια. Με τις προηγούμενες επτά, το Δημόσιο κατόρθωσε να εισπράξει, αντί για πρόσθετα έσοδα, λιγότερα από το 2009. Το μόνο που πέτυχε ήταν να πετάξει δέκα χιλιάδες οικογένειες περιπτερούχων και ψιλικατζήδων στο δρόμο, να περιορίσει την νόμιμη αγορά καπνού κατά 50% και να εκτοξεύσει το λαθρεμπόριο κατά 36%. 
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλοθι να ισχυρίζεται ότι δε γνώριζε, δεν άκουσε, δεν είχε προειδοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητάει από τους άλλους σοβαρότητα, όταν υπόσχεται και δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να υπόσχεται έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, γιατί ο περιπτεράς και ο ψιλικατζής της γειτονιάς του είναι μέρος της κοινωνίας και τον πετάει στο δρόμο. Οι υπουργοί του δεν μπορούν να κοροϊδεύουν κατάμουτρα τους βιοπαλαιστές της λιανικής αγοράς καπνού, διότι καταλήγουν να στερούνται ήθους.
Οι πομφόλυγες και τα φληναφήματα για «δημοκρατία» και «διαφάνεια» γρήγορα ξέπεσαν σε συνωμοτικές αποφάσεις για αυξήσεις φόρων και την ενημέρωση της κοινής γνώμης από διαρροές. Και πως η κυβέρνηση να βρει το σθένος και την παρρησία να κοιτάξει κατάματα τους λιανοπωλητές καπνού; Πώς να τολμήσει να τους πείσει, όταν μόλις το Δεκέμβριο του 2015 δήλωνε: 
1.- «…Αυξήθηκε η τιµή στα τσιγάρα για να πάρουµε θεωρητικά περισσότερους φόρους, αλλά πήραµε λιγότερους φόρους από τα τσιγάρα, οδηγήσαµε ανθρώπους στην ανεργία και κλείσαµε επιχειρήσεις, όχι µόνο στα περίπτερα, αλλά σε όλο το δίκτυο και σε όλα τα επίπεδα του καπνού. Νοµίζω ότι πρέπει να διδαχθούµε από αυτό το πράγµα και πρέπει να διδαχθούµε από πολιτικές που ενώ ξεκίνησαν µε άλλο στόχο, τελικά κατέληξαν σε καταστροφικά αποτελέσµατα…» Τρύφων Αλεξιάδης, Υφυπουργός Οικονομικών, Βουλή των Ελλήνων, 8.12.2015.
Με τις αυξήσεις των τσιγάρων κατά 0,50-1,00 ΕΥΡΩ, η συνολική αύξηση στις λιανικές τιμές των τσιγάρων από το 2009 έως σήμερα θα έχει φτάσει σχεδόν το 40%. Την ίδια περίοδο, τα εισοδήματα των καταναλωτών μειώθηκαν κατά 28%. Το ακριβό για τον Έλληνα καταναλωτή τσιγάρο θα διεκδικεί την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη. 
Η κοινή λογική λέει ότι η απόδοση ενός φόρου κατανάλωσης εξαρτάται από την διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα. Η εκτόξευση της λιανικής τιμής του τσιγάρου θα περιορίσει την κατανάλωση και μαζί και τα έσοδα από τον φόρο. Ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών το έχει παραδεχτεί. 
Από το 2009 που αυξάνει συνεχώς τον φόρο, το Δημόσιο δεν έχει πιάσει ούτε μία χρονιά το στόχο και έχει φτάσει να εισπράττει λιγότερα από το 2009 που οι φόροι ήταν χαμηλότεροι. Από που αντλεί η κυβέρνηση τη βεβαιότητα ότι θα αντλήσει πρόσθετα έσοδα;
2.- «…οδηγήσαµε ανθρώπους στην ανεργία και κλείσαµε επιχειρήσεις, όχι µόνο στα περίπτερα, αλλά σε όλο το δίκτυο και σε όλα τα επίπεδα του καπνού. Νοµίζω ότι πρέπει να διδαχθούµε από αυτό το πράγµα και πρέπει να διδαχθούµε από πολιτικές που ενώ ξεκινήσαν µε άλλο στόχο, τελικά κατέληξαν σε καταστροφικά αποτελέσµατα…» Τρύφων Αλεξιάδης, Υφυπουργός Οικονομικών, Βουλή των Ελλήνων, 8.12.2015.
Μόνο μέχρι το 2014 χάθηκε το 52% της νόμιμης αγοράς καπνού. Δέκα χιλιάδες επαγγελματίες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και οι δρόμοι γέμισαν ξενοίκιαστα και ρημαγμένα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, με ό,τι σημαίνει αυτό για την απασχόληση, τα έσοδα του κράτους από το Φ.Π.Α. και τους φόρους εισοδήματος και των ασφαλιστικών ταμείων από τις εισφορές.
Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι η αποδοτικότητα του φόρου καπνού εξαρτάται από ένα υγιές, εκτεταμένο και βιώσιμο δίκτυο λιανικής εμπορίας καπνικών. Ο περιπτεράς και ο ψιλικατζής είναι άμισθοι φοροεισπράκτορες. Ποιος προσδοκά η κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει να πουλάει τσιγάρα για να εισπράττει τους φόρους της;
3.- «…πρώτα απ’ όλα για το θέμα των περιπτέρων-μάλιστα- των λιανοπωλητών, δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας το θέμα αυτό. Απλά να σας πω ότι από το σημείωμα που έχω το θέμα των ορίων προμήθειας άπτεται των εμπορικών συμφωνιών και των σχέσεων των καπνοβιομηχάνων ή των εισαγωγέων με τους αντιπροσώπους τους. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι από τις διατάξεις παλαιότερων νόμων, του 1984 και του 1985, καθοριζόταν κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής-λιανικής πώλησης των προϊόντων αυτών από ποσοστό επί της τιμής λιανικής πώλησής τους. Οι διατάξεις αυτές έχουν καταργηθεί καλώς ή κακώς. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε αυτό το θέμα, της προστασίας των περιπτέρων και αυτών των επιχειρήσεων…». Τρύφων Αλεξιάδης, Υφυπουργός Οικονομικών, Βουλή των Ελλήνων, 8.12.2015
Οι υποσχέσεις ότι θα συζητηθούν και θα ληφθούν μέτρα για τη θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος και τους εισοδήματος του καπνοπώλη γρήγορα αποδείχτηκαν αέρας κοπανιστός και προπέτασμα καπνού. Στο παρασκήνιο ετοιμάστηκε ύπουλη αύξηση αύξηση στο φόρο καπνού.
Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι ο καπνός αντιπροσωπεύει το 70% του τζίρου των ψιλικών και ο τύπος και οι κάρτες τηλεφωνίας το 10%. Έχει επίσης μαθηματικά αποδειχτεί ότι η αύξηση της φορολογίας στα καπνά συμπίεσε την προμήθεια του καπνοπώλη από το 6-8% το 2009 σε 1-3% σήμερα. Με την νέα αύξηση θα την μηδενίσει. Σε όλη την Ευρώπη ο καπνοπώλης έχει εγγυημένη βιώσιμη προμήθεια. Στην Ελλάδα θα πουλάει καπνό για να πάρει αέρα κοπανιστό. Όποιος πουλάει τύπο στην Ευρώπη έχει κέρδος 20%. Στην Ελλάδα είναι ευχαριστημένος με ένα 5-10%. Οι συγκρούσεις της κυβέρνησης με τα εκδοτικά συμφέροντα αφορούν το θεαθήναι και τον εγωισμό της και όχι την ουσία. Στις κάρτες τηλεφωνίας από 8% το κέρδος των ψιλικών έχει κατρακυλήσει στο 1-3%. 
Από το 2012 περίπτερα κλείνουν και ανάπηροι πολέμου πετιούνται στο δρόμο. Η κυβέρνηση κωφεύει γιατί δεν βλέπει κάποια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί.
Από το 2012 οι δήμαρχοι ασύδοτα επιβάλλουν όλο και μεγαλύτερα τέλη σε περίπτερα/ψιλικά και κλείνουν κατά βούληση επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση απουσιάζει.
Από ποιο δίκτυο θα εισπράξει η κυβέρνηση τους νέους φόρους καπνού;
4.-«…διαφορετικά και με το λαθρεμπόριο που αντιμετωπίζουν, θα οδηγηθούν και πολλές περισσότερες σε κλείσιμο. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπισθεί….». Τρύφων Αλεξιάδης, υφυπουργός Οικονομικών, Βουλή των Ελλήνων, 14.12.2015.
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε αντί για νέους φόρους πάταξη του λαθρεμπορίου. Από την αρχή υποσχεθήκαμε κάθε δυνατή βοήθεια. Αντί για τη συνδρομή μας, η κυβέρνηση επέλεξε να παραπέμψει το θέμα στις καλένδες και να πριμοδοτήσει το λαθρεμπόριο, που έχει αντικαταστήσει την νόμιμη αγορά, με μία νέα αύξηση φόρου.
Πριν ο πρωθυπουργός ξαναμιλήσει για σοβαρότητα, ας διαβάσει τις παραπάνω δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών και ας ξανασκεφτεί τα σχέδιά του: «..το θέμα της φορολογίας του καπνού …. είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να έχει στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων, να είναι αυτή η πρόθεση, αλλά τελικά να καταφέρνει να πέφτουν τα φορολογικά έσοδα. Διότι και στη μία περίπτωση και στην άλλη, αν δείτε την καμπύλη αύξησης της φορολογίας του καπνού και την καμπύλη με τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου, θα δείτε ότι όσο αυξάνεται η φορολογία στον καπνό, πέφτουν τα έσοδα του Δημοσίου. Αυτό πρέπει να είναι ένα ισχυρό παράδειγμα για το Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να γραφτεί στην ιστορία του, για να μην κάνουμε τέτοια λάθη εφεξής, δηλαδή να μην έχουμε τέτοιες φορολογικές κινήσεις που δεν αποδίδουν…» Τρύφων Αλεξιάδης, υφυπουργός Οικονομικών, Βουλή των Ελλήνων, 14.12.2015.
Αφού θυμηθεί τι διαπίστωσε και τι υποσχέθηκε, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει έστω και μία φορά με σοβαρότητα στα ακόλουθα ερωτήματα:
-Θα επιμείνει στην αποτυχημένη-κατά ομολογία της ίδιας- πολιτική αύξησης των φόρων καπνού;   
-Με ποια επιχειρήματα προσδοκά να πείσει τους θεσμούς ότι η αύξηση του φόρου θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα, όταν έχει παραδεχτεί την αποτυχία ανάλογων μέτρων στο παρελθόν;
-Ποιο είναι το διαπραγματευτικό κύρος της χώρας, ποια είναι η αξιοπιστία των ελληνικών προτάσεων και πως θα κλείσει η αξιολόγηση, όταν η κυβέρνηση επαναφέρει προτάσεις αποτυχημένες στο παρελθόν και καταδικασμένες σε αποτυχία στο μέλλον;
-Για ποιους λόγους οι εναπομείναντες καπνοπώλες της χώρας πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα μίας καταδικασμένης σε αποτυχία πολιτικής;
-Όταν τα νούμερα και οι στόχοι από την νέα αύξηση του φόρου καπνού δε θα βγαίνουν και δε θα επαληθεύονται, θα κληθεί ή όχι πάλι ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει με νέα μέτρα την υιοθέτηση αποτυχημένων συνταγών;
-Γιατί η κυβέρνηση, παρά τις επί ένα χρόνο εξαγγελίες της για πάταξη του λαθρεμπορίου, επιδεικνύει συνεχιζόμενη ολιγωρία στην υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία;
-Γιατί η σοβαρότητα προϋποθέτει πράξεις και πάνω από όλα συνέπεια λόγων και έργων. Τα υπόλοιπα είναι κουτοπονηριές από μαθητευόμενους μάγους.»


 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης