Ειδομένη: Μυρίζει μπαρούτι από τη νέα «πρόσκληση» για έφοδο

Ειδομένη: Μυρίζει μπαρούτι από τη νέα «πρόσκληση» για έφοδο

Εκρηκτικό και σήμερα το κλίμα - Οι «αλληλέγγυοι» οργανώνουν νέα συγκέντρωση και χθες μοίραζαν φυλλάδια -Ακόμα και μολότοφ «υπόσχονται» στους μετανάστες - Χωρίς αντίκρισμα η αποδοκιμασία Τσίπρα για την προκλητική στάση ορισμένων ΜΚΟ

Ειδομένη: Μυρίζει μπαρούτι από τη νέα «πρόσκληση» για έφοδο
Ενώ τα επεισόδια της Κυριακής έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων
η κατάσταση στην
Ειδομένη παραμένει εκρηκτική ενώ υπάρχει φόβος για επανάληψη της «εφόδου» των
προσφύγων
Κλείσιμο
στα σύνορα σήμερα το πρωί μετά από παροτρύνσεις  ξένων αλληλέγγυων.

Η αστυνομία από το πρωί πραγματοποιεί ελέγχους σε τρία σημεία σε οχήματα που προσεγγίζουν την Ειδομένη. Ειδικότερα, έλεγχοι πραγματοποιούνται στη διασταύρωση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος της Ειδομένης, αλλά και πάνω στη γέφυρα -στη μέση και το τέλος- που οδηγεί στο χωριό και τον καταυλισμό, όπου παραμένουν πάνω από 11.000 πρόσφυγες. Οι αστυνομικοί ζητούν έγγραφα ταυτότητας από τους οδηγούς των οχημάτων και προβαίνουν σε διασταύρωση στοιχείων.

Η κατάσταση -μέχρι στιγμής- στον καταυλισμό είναι ήρεμη, ενώ κλειστή παραμένει για πολλοστή ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή.

Ωστόσο ο φόβος νέων επεισοδίων παραμένει καθώς οι αλληλέγγυοι παρά τις αποδοκιμασίες από όλες τις πλευρές κάλεσαν ξανά για σήμερα το πρωί τους πρόσφυγες να κάνουν νέα επιχείρηση να περάσουν τα σύνορα.







Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, οι αλληλέγγυοι υποσχέθηκαν να τους εφοδιάσουν με βόμβες μολότοφ. Η Ελληνική Αστυνομία αυτή την φορά θα προσπαθήσει να αποτρέψει παρόμοια κίνηση προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εύκολη γιατί σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης στην ελληνική πλευρά όπου όμως εξακολουθούν να παραμένουν περί τους 12.000 πρόσφυγες.



Στα επεισόδια και στη στάση των Σκοπίων αλλά και στις ΜΚΟ ξένης ιθαγένειας αναφέρθηκε χθες κατά την διάρκεια των δηλώσεών του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για  «μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».




Χαρακτήρισε διπλή πρόκληση τα επεισόδια και εξήγησε: «Παρακινήθηκαν από ορισμένους ''αλληλέγγυους εθελοντές'', εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, είναι η στάση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, η οποία απέναντι σε ανθρώπους που, προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκε με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, και αυτό αποτελεί μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού». 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι έχουν στο μυαλό τους, όχι να προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες»δήλωσε ο πρωθυπουργός.  



Πάντως ο έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για παραβίαση των ελληνικών συνόρων. 

Στα δύο διαβήματα που έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή προς τα Σκόπια και στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης,  απάντησε με επίθεση σε συνέντευξη που έδωσε στο Mega ο  πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος είπε ότι οι αρχές της χώρας του έκαναν ότι θα έπρεπε να έχει κάνει η ελληνική πλευρά.

Ο κ. Ιβανόφ υποστηρίζει ότι η Αστυνομία της χώρας του επέβαλε την τάξη στη μεθόριο. «Οι Αρχές της “Μακεδονίας” πήραν όλα τα μέτρα που έπρεπε να έχουν λάβει οι ελληνικές Αρχές για να αποτρέψουν την απόπειρα για μαζική είσοδο μεταναστών στην επικράτειά μας. 






Επομένως, καλώ την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης από όπου ξεκίνησαν αυτές οι παράνομες απόπειρες να περάσουν οι μετανάστες στην επικράτειά μας και να διασχίσουν το διάδρομο που έκλεισε με απόφαση των Βρυξελλών»
λέει.

Κατηγορεί την Αθήνα για ανοχή στους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές-υποκινητές των προσφύγων και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του είχε ενημερώσει όλες τις χώρες του Βαλκανικού διαδρομόμου  και τα κράτη - μέλη της ΕΕ. «Αντί να στέλνει διαβήματα το ελληνικό ΥΠΕΞ έπρεπε να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους εθελοντές -τους ανθρώπους που οργάνωσαν όλα αυτά και μοίραζαν φυλλάδια στα αραβικά προετοιμάζοντας παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όσο ισχύει αυτή η απόφαση, θα τη σεβαστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας. Δεν αρμόζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που συμμετείχε στην απόφαση για το κλείσιμο του διαδρόμου να μη σέβεται αυτήν την απόφαση και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια γείτονος χώρας επιτρέποντας την παράνομη είσοδο μεταναστών». 

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε απέφυγε να καταδικάσει τα επεισόδια και είπε ότι η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της ΕΕ είτε όχι. 

Μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και τις ΜΚΟ να σταματήσουν την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη έστειλε και η Κομισιόν, διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου της, Μίνα Αντρέεβα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης