Σκάνδαλο για σκουπίδια στην Κύπρο: Τι λέει ο γγ του ΑΚΕΛ για τον Φώτη Μπόμπολα

Σκάνδαλο για σκουπίδια στην Κύπρο: Τι λέει ο γγ του ΑΚΕΛ για τον Φώτη Μπόμπολα

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι κάποιοι από την Κύπρο μετέφεραν στον Φώτη  Μπόμπολα, συμβουλή προς τον αδελφό του Λεωνίδα, να «δώσει» στους Κύπριους ανακριτές «ένα – δύο στελέχη του ΑΚΕΛ, ότι τάχα είχε σχέση μαζί τους» ώστε να γλιτώσει και να μετατραπεί από κατηγορούμενος σε μάρτυρα κατηγορίας

Σκάνδαλο για σκουπίδια στην Κύπρο: Τι λέει ο γγ του ΑΚΕΛ για τον Φώτη Μπόμπολα
Σε μια σημαντική καταγγελία προέβη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε σχέση με τις έρευνες που αφορούν την εταιρεία Helector του ομίλου Μπόμπολα. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, πολιτικό πρόσωπο «που είναι σε θέση να γνωρίζει πράγματα» του είπε ότι κάποιοι από την Κύπρο μετέφεραν στον Φώτη  Μπόμπολα, συμβουλή προς τον αδελφό του Λεωνίδα, να «δώσει» στους Κύπριους ανακριτές «ένα – δύο στελέχη του ΑΚΕΛ, ότι τάχα είχε σχέση μαζί τους» ώστε να γλιτώσει και να μετατραπεί από κατηγορούμενος σε μάρτυρα κατηγορίας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Λεωνίδα Μπόμπολα και αναμένουν την έκδοση του για να ανακριθεί σε σχέση με υπόθεση που αφορά υπερχρεώσεις της εταιρείας Helector, του ομίλου Μπόμπολα στην διαχείριση απορριμμάτων στη Κύπρο

Ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που προσέγγισαν τον κ. Φώτη Μπόμπολα και αν γνώριζε θα τους είχε καταγγείλει στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου.  Είπε ακόμη πως το πολιτικό πρόσωπο στην Ελλάδα που του έδωσε τη πληροφορία  του συνέστησε «να προσέχει το ΑΚΕΛ γιατί ενδεχομένως να υπάρχει αυτή η μεθόδευση».


Συναντήσεις Τάσσου Παπαδόπουλου – Γιώργου Μπόμπολα
Κλείσιμο

Εν τω μεταξύ πολιτικές αναταράξεις έχουν δημιουργήσει καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για συναντήσεις που είχε ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος – Παπαδόπουλος με τον Γιώργο Μπόμπολα, πριν και μετά την υπογραφή των συμβολαίων με την εταιρεία Helector.  

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως ο κ. Θεοφάνης Λώλος (ιδιοκτήτης ελληνικής εταιρείας που ήταν σύμβουλος του κυπριακού υπ. εσωτερικών για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων)  είχε έρθει στη Κύπρο και υπέγραψε συμβόλαιο στις 14 Απριλίου του 2003 σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε 11 Οκτωβρίου του 2002 και όπως σημείωσε, δεν είναι τυχαίες αυτές τις ημερομηνίες. «Δεν είμαι αφελής» τόνισε «και αντιλαμβάνομαι πολλά πράγματα».

Είπε ακόμα πως σημαντικοί πολιτειακοί παράγοντες της Κύπρου, εκείνη την περίοδο «έλαβαν γνώση ότι υπήρχε προσφορά 79 εκ ευρώ και τα πράγματα πήγαιναν για κατακύρωση στα 135 εκ». Διερωτήθηκε «γιατί δεν σταμάτησε κάποιος τη διαδικασία και να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό;»  Κατά τον κ. Φαίδωνος η διαφορά των 56 εκ ευρώ στη προσφορά της Helector σε σχέση με τη δεύτερη εταιρεία, ήταν η τόσο μεγάλη που δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος ότι την υπόθεση την έστησαν 2-3 υπάλληλοι.

Υπήρξε, τόνισε και κάλυψη και συγκάλυψη ή/και ανοχή ή/και παράλειψη.

Ο κ. Φαίδωνος επέμεινε πως πρέπει να διερευνηθούν οι συναντήσεις  Τάσσου Παπαδόπουλου – Γ. Μπόμπολα.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις εναντίον του τόσο από το Κέντρο Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος» όσο και από τους Προέδρους του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ανέφερε πως όταν είχε πει για πρώτη φορά ότι ο Σάββας Βέργας (κατάδικος πρώην Δήμαρχος Πάφου) πρέπει να διερευνηθεί για ποινικά αδικήματα, του έλεγαν ότι αισχρολογεί.  «Και τώρα» συμπλήρωσε «που μίλησα για τον Τάσσο Παπαδόπουλο μου είπαν ότι λέω αίσχη. Να έχουμε λίγη υπομονή και θα διερευνηθούν οι όποιες πληροφορίες και τα όποια στοιχεία».

Είπε ακόμα ότι, κάποιοι τον πήραν τηλέφωνο και του είπαν ότι ασελγεί «έναντι ενός νεκρού ευεργέτη, εθνάρχη κλπ».  Ο καθένας, επεσήμανε «είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, όμως δεν θα μας κόψουν την γλώσσα και θα μας απαγορεύσουν να μιλούμε δημόσια. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που οι ανακριτές πρέπει να διερευνήσουν».

Πυρ ομαδόν κατά Δημάρχου

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ του οποίου είναι στέλεχος ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, σε δηλώσεις του είπε πως το κόμμα «δεν υιοθετεί ούτε υπονοούμενα ούτε δηλώσεις από οποιονδήποτε εκστομίζονται και σε οιονδήποτε αναφέρονται».  Δεν πρέπει τόνισε να φτάσουμε «στο σημείο να σπιλώνουμε συνειδήσεις και να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια με υποθέσεις και εικασίες».  Χρειάζεται επεσήμανε αυτοσυγκράτηση και περισσότερο όταν υποθέσεις γίνονται για τεθνεώτες. Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε του πάντες, εννοώντας προφανώς τον κ. Φαίδωνος «να μη φύγουν από το τεκμήριο της αθωότητας και πάνε στο τεκμήριο της λάσπης και της ενοχής».

 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου, Νικόλας Παπαδόπουλος με ανακοίνωση του ανέφερε πως το κόμμα του, «εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του για την ανήθικη  και συκοφαντική επίθεση στον Τάσσο Παπαδόπουλο», που βασίζεται «σε ψέματα, σε ανακρίβειες, σε λασπολογίες και  σε κακοήθη κουτσομπολιά». Κατά τον κ. Παπαδόπουλο «κάποιοι δεν του συγχώρησαν ποτέ το περήφανο όχι στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2004» και «με τη στήριξη της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, απέτρεψε την επιβολή ενός καταστροφικού σχεδίου που θα καθιστούσε την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας».
 Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνει ακόμα πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος  «δεν είπε μόνο το μεγάλο όχι το 2004, αλλά έλεγε καθημερινά όχι στη διαπλοκή και τη διαφθορά».
 Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημειώνει πως «σε  ένα πολιτικό που δεν ζει πια και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, κουτσομπολιά και ψέματα, ανώνυμες πηγές και ανακρίβειες, ύβρεις και λασπολογίες  δεν μπορούν να πλήξουν το ήθος, την εντιμότητα, τη διαδρομή, την προσφορά και την υστεροφημία  του».

 

Ο Κύπριος υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, αναφερόμενος στις συναντήσεις Τάσσου Παπαδόπουλου – Γιώργου Μπόμπολα, είπε πως αν υπήρξαν ανταλλάγματα τότε αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιλήψιμες.

Παρέμβαση Γεν. Εισαγγελέα

Ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε δήλωση του σημειώνει πως αν ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ή οποιοσδήποτε άλλος έχει στοιχεία για την υπόθεση , να τα δώσει στους ανακριτές και να είναι σίγουρος ότι θα διερευνηθούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης