Χαμός με σχολική εκδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο που χρηματοδότησε η ΧΑ

Χαμός με σχολική εκδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο που χρηματοδότησε η ΧΑ

Η υπόθεση ξέσπασε όταν κάποιοι γονείς πληροφορήθηκαν από το πρόγραμμα της εκδρομής την εμπλοκή της ΧΑ και αντέδρασαν, καθώς δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο στην έγγραφη συγκατάθεσή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση

Χαμός με σχολική εκδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο που χρηματοδότησε η ΧΑ
Μεγάλη αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ξάνθης, προκάλεσε η ματαίωση της εκδρομής του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης στις Βρυξέλλες με πρόσκληση και χρηματοδότηση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής
Ε. Συναδινού - και ήρθε ως απόρροια σειράς λαθεμένων χειρισμών, τόσο από το σύλλογο των διδασκόντων, όσο και την σχολική κοινότητα συνολικά.
 
Η υπόθεση ξέσπασε όταν κάποιοι γονείς πληροφορήθηκαν από το πρόγραμμα της εκδρομής την εμπλοκή της ΧΑ και αντέδρασαν, καθώς δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο στην έγγραφη συγκατάθεσή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση. Να σημειωθεί ότι υπήρξαν και αρκετοί γονείς που είδαν αρνητικά την ματαίωση της εκδρομής, ζητώντας αυτή να γίνει ανεξαρτήτως της εμπλοκής της Χ.Α. και του ευρωβουλευτή της.
 
Κλείσιμο
H πρόσκληση αυτή έγινε μετά από επιστολές που απεστάλησαν και σε άλλους ευρωβουλευτές για να καλύψουν τα έξοδα της συγκεκριμένης εκδρομής, στην οποία απάντησαν αρνητικά οι υπόλοιποι, καθώς οι αποστολές που γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο από τους ευρωβουλευτές, έχουν πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα και δεν προσφέρονται για εκπαιδευτικές εκδρομές.
 
Τελικώς, μετά από εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ιωάννη Παντή, αναβλήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στο Ευρωκοινοβούλιο, κατόπιν πρόσκλησης και χρηματοδότησης από τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινό.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, "η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, εκφράζει την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για την έγκριση της επίσκεψης από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, με τη χορηγία ευρωβουλευτή που πρόσφατα απεβλήθη του Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού, εξαιτίας της ακραίας αντιδημοκρατικής έκφρασης των νεοναζιστικών του απόψεων".
 
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται σε συνεργασία με την ΕΕ, ότι θα μεριμνήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των μαθητών σε μεταγενέστερο χρόνο και με θεσμικό τρόπο, ενώ σημειώνεται ότι θα πρέπει να απεμπλακεί από τα κόμματα, όλο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις επισκέψεις σχολείων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ξάνθης, αφού το θέμα πλέον είχε λάβει πανελλήνια διάσταση, ομόφωνα ζήτησε την ματαίωση της εκδρομής, καταδικάζοντας απερίφραστα την αποδοχή αυτής της πρόσκλησης και διερωτώμενη αν ενημερώθηκαν οι μαθητές, μαθήτριες και οι γονείς τους γι’ αυτήν την εξέλιξη.
 
"Κρίνουμε το λιγότερο ανεύθυνη και επιπόλαιη τη συναίνεση εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων, εφόσον γνώριζαν, να αποδεχτεί το σχολείο την πρόσκληση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, υπογράφοντας το πρακτικό μετακίνησης. Ενέργεια η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως νομιμοποίηση ενός κόμματος – εγκληματικής οργάνωσης, και αφήνει το ενδεχόμενο κομματικής και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερα μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις του εν λόγω ευρωβουλευτή, που για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΚ, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η πράξη αυτή μας αφήνει έκθετους απέναντι στους/στις μαθητές/τριές μας, ειδικά της μειονότητας. Η εκπαιδευτική κοινότητα, υπερασπιζόμενη το δημοκρατικό ήθος, έχει συστρατευτεί ενάντια στο φασισμό και ρατσισμό της Χ.Α. και έχει καταγγείλει την προσπάθειά της να διεισδύσει στα σχολεία μας", αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης.
 
Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέσα στον θόρυβο που δημιουργήθηκε, δεν αναδείχθηκε επαρκώς η διάκριση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης που ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες, σε σχετικό διαγωνισμό, για να συμμετάσχουν σε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Εuroscola.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης