Συμπλοκές μεταξύ προσφύγων στην Ειδομένη για λίγα τρόφιμα και ρούχα

Συμπλοκές μεταξύ προσφύγων στην Ειδομένη για λίγα τρόφιμα και ρούχα

Διαπληκτισμοί και με φωτορεπόρτερ - Αναστάτωση στην περιοχή μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας - Καράβια φέρνουν συνεχώς πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ήδη φιλοξενούνται 5.000 άτομα

Συμπλοκές μεταξύ προσφύγων στην Ειδομένη για λίγα τρόφιμα και ρούχα
Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η διανομή ρούχων και τροφίμων στην Ειδομένη, καθώς οι απεγνωσμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, μην μπορώντας να περάσουν τα σύνορα, «ορμάνε» κυριολεκτικά πάνω στα φορτηγά και τα οχήματα που μεταφέριυν κάθε είδους βοήθεια.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ένας πρόσφυγας είχε διαπληκτισμό με φωτορεπόρτερ, ο οποίος προσπάθησε να καταγράψει με το φακό του τις συγκλονιστικές εικόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την στιγμή που οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη πληροφορήθηκαν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, βρίσκονται σε αναβρασμό, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη -και δη, τη Γερμανία.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες -τους υπάρχοντες 18.000, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία, που είναι 54.000.

Αυτό, σύμφωνα με το μηχανισμό «ένας προς έναν», σημαίνει ότι συνολικά 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και, συνεπώς, άλλοι 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία στην ΕΕ.
Κλείσιμο

Η συμφωνία προβλέπει πως, εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύρων, ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».

Καράβια φέρνουν συνεχώς πρόσφυγες στον Πειραιά
Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» με 465 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 313 άτομα από τη Μυτιλήνη και 152 από τη Χίο.

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας μόνο 24 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, χωρίς να υπολογιστεί ο αριθμός των ατόμων που κατέφθασαν το πρωί.

Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε-1 φιλοξενούνται 1.200 άτομα, της Ε-2 1.500, της Ε-3 400 και στην Πέτρινη Αποθήκη 1.100 άτομα.










































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης