Το «ευχαριστώ» της Αντζελίνα Τζολί στον ελληνικό λαό

Το «ευχαριστώ» της Αντζελίνα Τζολί στον ελληνικό λαό

Έκανε έκκληση να υπάρξει μια διεθνής ανταπόκριση ίσης κλίμακας με την παγκόσμια προσφυγική κρίση, η οποία θα περιλαμβάνει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, «αλλά θα πηγαίνει και πολύ πέρα από αυτόν».

Το «ευχαριστώ» της Αντζελίνα Τζολί στον ελληνικό λαό
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον ελληνικό λαό για την κατανόηση και γενναιοδωρία του σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είπε η Αντζελίνα Τζολί, η οποία αποχώρησε την Πέμπτη από την χώρα μας.

Η δημοφιλής ηθοποιός και πρέσβειρα καλή θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκανε παράλληλα έκκληση να υπάρξει μια διεθνής ανταπόκριση ίσης κλίμακας με την παγκόσμια προσφυγική κρίση, η οποία θα περιλαμβάνει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, «αλλά θα πηγαίνει και πολύ πέρα από αυτόν».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για την κατανόηση και γενναιοδωρία του σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καθώς και για τις προσπάθειες των εθελοντών και των τοπικών οργανώσεων που συνάντησα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου. Αυτοί και πολλοί άλλοι εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για την υποδοχή και την παροχή φροντίδας στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μια διεθνή ανταπόκριση ίσης κλίμακας με την παγκόσμια προσφυγική κρίση, η οποία θα περιλαμβάνει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πέρα από αυτόν».

Κλείσιμο
Η Αντζελίνα Τζολί είπε ότι προσβλέπει πως η Ύπατη Αρμοστεία θα μπορέσει να ενισχύσει την υποστήριξή της προς τις ελληνικές αρχές για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης και, μαζί με τους εταίρους της, να στηρίξει τις προσπάθειες των Αρχών «ώστε να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική καταγραφή, καθώς και την πρόσβαση στο άσυλο και τη μετεγκατάσταση, με ιδιαίτερη προσοχή στις πλέον ευάλωτες ομάδες».



Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με την επίσκεψη της Τζολί στην χώρα μας, η σταρ του Χόλιγουντ -η οποία δεν επισκέφτηκε τελικά την Ειδομένη- συνάντησε στην Ελλάδα εθελοντές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις τοπικές αρχές που συμμετέχουν στην προσπάθεια ανταπόκρισης στις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων στη Λέσβο, ενώ συνομίλησε με οικογένειες προσφύγων.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στην Αθήνα, η Ειδική Απεσταλμένη επίσης συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και επανέλαβε την προσφορά της Υ.Α. για την παροχή υποστήριξης, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία και η βοήθεια στους πρόσφυγες, το σύστημα υποδοχής, καθώς και η πρόσβαση στο άσυλο και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ειδική Απεσταλμένη συζήτησαν για τη διάσκεψη που θα φιλοξενήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 30 Μαρτίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην επέκταση των νόμιμων οδών για τους πρόσφυγες από τη Συρία, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για την παροχή βοήθειας στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες, ώστε να φτάσουν σε ασφαλές περιβάλλον και να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στα χέρια των διακινητών.

Στη Λέσβο, η κυρία Τζολί επίσης επισκέφθηκε το κέντρο καταγραφής στη Μόρια, όπου στεγάζονται προσωρινά 2.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, προκειμένου να πληροφορηθεί απευθείας από τις οικογένειες ποια είναι η κατάσταση και οι εμπειρίες τους. Το 95% των προσφύγων στη Μόρια προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. 

Τέλος, η Ειδική Απεσταλμένη προέτρεψε τους πρόσφυγες να επιδιώξουν την καταγραφή τους από τις ελληνικές Αρχές και να ενταχθούν στο επίσημο σύστημα ασύλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης