Tέλος στα διημερεύοντα φαρμακεία στην Αττική από τον Μάιο

Tέλος στα διημερεύοντα φαρμακεία στην Αττική από τον Μάιο

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία με το κλασικό ωράριο (εκείνα που λειτουργούν σε πενθήμερο βάσει του ωραρίου 8πμ – 2μμ και 5μμ-8μμ εκτός απογεύματος Δευτέρας, Τετάρτης) ή από τα φαρμακεία με το διευρυμένο ωράριο ή από εκείνα με το ελεύθερο ωράριο ή από τα διανυκτερεύοντα

Tέλος στα  διημερεύοντα φαρμακεία στην Αττική από τον Μάιο
Αλλάζει ο χάρτης των φαρμακείων στην Αττική από τον ερχόμενο Μάιο, μετά την απόφαση του προεδρείου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) να σταματήσουν οι διημερεύσεις των φαρμακείων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν φαρμακεία που να λειτουργούν συνεχώς από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ (διημερεύοντα).

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία με το κλασικό ωράριο (εκείνα που λειτουργούν σε πενθήμερο βάσει του ωραρίου 8πμ – 2μμ και 5μμ-8μμ εκτός απογεύματος Δευτέρας, Τετάρτης) ή από τα φαρμακεία με το διευρυμένο ωράριο ή από εκείνα με το ελεύθερο ωράριο ή από τα διανυκτερεύοντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΦΣΑ, από τα 3.000 φαρμακεία του λεκανοπεδίου σε μηνιαία βάση τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα. Έχουν δηλωθεί επίσης, 120 φαρμακεία ότι λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (συνήθως με ωράριο 8 πμ έως 11μμ τα οποία όμως μπαίνουν και στο πρόγραμμα εφημεριών)ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φαρμακείων με ελεύθερο ωράριο, «ακριβώς διότι δεν δηλώνονται οι ώρες λειτουργίες τους και συνεπώς ούτε εγγράφονται σε κάποια κατάσταση των φαρμακευτικών συλλόγων και της περιφέρειας», όπως διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Γιάννης Δαγρές.

Κλείσιμο
Η… Βαβέλ των φαρμακείων είναι μια δύσκολη πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους πολίτες που χρειάζεται να εξυπηρετηθούν.
Σημειώνεται ότι η διημέρευση και η διανυκτέρευση είναι υποχρεωτικές για τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, στην πράξη τα τελευταία χρόνια – και με την λειτουργία ολοένα περισσότερων διευρυμένων  που διεκδικούν και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των πελατών- τα συνοικιακά και γενικώς τα μικρότερα φαρμακεία ζητούσαν να εξαιρεθούν από τις διημερεύσεις ή τις διανυκτερεύσεις – ο νόμος επιτρέπει την εξαίρεση για συγκεκριμένους λόγους. Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, τουλάχιστον 600 φαρμακεία της Αττικής βρίσκονται πλέον εκτός εφημεριών (διημερεύσεις ή διανυκτερεύσεις).

Αυτή η κατάσταση οδήγησε και το προεδρείο του ΦΣΑ στην απόφαση να σταματήσουν οι διημερεύσεις. Πρακτικά δεν μπορούσε να συμπληρωθεί  ο κατάλογος με τα φαρμακεία που θα πρέπει να μπουν σε διημέρευση, να είναι ανοιχτά δηλαδή από τις 8πμ ως τις 8μμ.
«Η απόφαση να καταργηθούν οι διημερεύσεις ήταν μονόδρομος για να συγκρατήσουμε τις διανυκτερεύσεις και να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά φαρμακεία στο πρόγραμμα εφημεριών μας ώστε να γνωρίζει ο πολίτης πού θα απευθυνθεί για να βρει το φάρμακό του» λέει ο κ. Δαγρές.

Η δυσλειτουργία των φαρμακείων και το χάος που επικρατεί στο χώρο αλλά και στους πολίτες έχει τεθεί επανειλημμένα από τον ΦΣΑ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.  Οι φαρμακοποιοί ζητούν από τους αρμόδιους να ρυθμιστεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και να αποσαφηνιστούν οι κανόνες που διέπουν τον κλάδο τους έναντι των πολιτών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης