Αφγανός πρώην υπουργός μεταξύ των εγκλωβισμένων μεταναστών στον Πειραιά

Αφγανός πρώην υπουργός μεταξύ των εγκλωβισμένων μεταναστών στον Πειραιά

Ο Σαγιέντ Αχμάν Τζαμάλ Μομπάρεζ βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες εγκλωβισμένος στο λιμάνι μαζί με 3.000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες - Γιατί έφυγε από την πατρίδα του και τι περιμένει από το μέλλον 

Αφγανός πρώην υπουργός μεταξύ των εγκλωβισμένων μεταναστών στον Πειραιά
Εκατοντάδες παιδιά αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των τάξεων και όλου του κοινωνικού φάσματος φτάνουν εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον κατά χιλιάδες ως πρόσφυγες
και
μετανάστες στην χώρα μας. Μεταξύ αυτών, ο απεσταλμένος της εφημερίδας Irish Times στον Πειραιά εντόπισε έναν πρώην υπουργό του Αφγανιστάν, τον Σαγιέντ Αχμάν Τζαμάλ Μομπάρεζ, που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο ταξίδι από την Καμπούλ προς την Ευρώπη και βρίσκεται εγκλωβισμένος στον Πειραιά τις τελευταίες ημέρες. 
 
Κλείσιμο
Πριν από έντεκα χρόνια ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στο Αφγανιστάν: υπουργός Θρησκευμάτων και Θρησκευτικών Σχέσεων. Τώρα κάθεται μεταξύ χιλιάδων άλλων προσφύγων και μεταναστών σε μια κουβέρτα στο πάτωμα στο κτήριο της πύλης Ε1 και εξιστορεί όσα έζησε, ελπίζοντας πως το επόμενο βήμα γι' αυτόν θα είναι να φτάσει στην Ειδομένη και να περάσει στα Σκόπια για να συνεχίσει το ταξίδι. 

«
Εμένα με απειλούσε η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος», λέει και προσπαθεί να καταλάβει γιατί η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει ως πρόσφυγες τους Αφγανούς. «Εσύ τι θα έκανες αν σου έκαιγαν το σπίτι
», αναρωτιέται ρητορικά και εξηγεί πως εδώ και ένα μήνα που εγκατέλειψε την Καμπούλ έχει ξοδέψει 100.000 δολάρια, για να βγάλει τον εαυτό του και ακόμα 14 άλλα μέλη της οικογένειάς του από την χώρα και να φτάσουν ως την Ελλάδα. Αρχικά πήραν το αεροπλάνο για το Ιράν και μετά περπάτησαν 31 ώρες για να φτάσουν στην Τουρκία. «Η γυναίκα μου, δύο κόρες μου και ένας από τους γιους μου χάθηκαν στο δρόμο, όταν οι Ιρανοί συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον μας και κλέφτες μας πήραν ό,τι πολύτιμο είχαμε. Από τότε δεν έχω μάθει τίποτα για την τύχη τους», λέει.

Πέρασαν από την Τουρκία στη Χίο με μια λαστιχένια βάρκα και τελικά έμαθαν πως η Ευρώπη δεν τους δέχεται... 

«Το χειρότερο από όλα είναι που μας λένε "οικονομικούς μετανάστες". Δεν ήρθαμε εδώ γιατί είχαμε οικονομικά προβλήματα, δεν χρειαζόμουν σπίτια και αυτοκίνητα. Ήρθαμε γιατί αντιμετωπίζαμε θανάσιμο κίνδυνο», τονίζει.

Όσον αφορά στο γιατί από άνθρωπος της εξουσίας βρέθηκε να κινδυνεύει στο Αφγανιστάν, ο Μομπάρεζ δεν κρύβει την αλήθεια: Κατηγορήθηκε για διαφθορά, πως δωροδοκήθηκε για να αφήσει Αφγανούς να ταξιδέψουν στην Μέκκα, ο ίδιος όμως αρνείται τις κατηγορίες. 

Πάντως ακόμα και έτσι, ο πρώην υπουργός δεν χάνει την ελπίδα του: «Τα σύνορα μπορεί να είναι κλειστά σήμερα, αλλά μπορεί να ανοίξουν αύριο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης