«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις επικουρικές και στα πλαφόν για να «τρέξει» η αξιολόγηση

«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις επικουρικές και στα πλαφόν για να «τρέξει» η αξιολόγηση

Το μέτρο θα σαρώσει τις περίπου 50.000 κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν ακόμα και σήμερα τις 2000 ευρώ μικτά

«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις επικουρικές και στα πλαφόν για να «τρέξει» η αξιολόγηση
Στο βωμό της σύγκλισης με τους δανειστές, θυσιάζονται οι επικουρικές συντάξεις
ενώ μειώνεται δραστικά και το πλαφόν για τις υψηλές κύριες συντάξεις.

Στην επιμονή των δανειστών που ήθελαν να δουν « αίμα» από τις συντάξεις προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα υποχώρησε η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ( συνέντευξη
Κατρούγκαλου
Κλείσιμο
στο πρακτορείο Reuters ) ότι διατηρείται η κόκκινη γραμμή για την προστασία των κύριων συντάξεων.

Η αξιολόγηση φαίνεται να έχει προσλάβει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο παραδέχτηκε ότι υπάρχει απόκλιση στο δημοσιονομικό κενό κυρίως με το
ΔΝΤ αλλά αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αν η Ελλάδα προχωρήσει με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές.

Σ΄αυτές τις παραμετρικές αλλαγές περιλαμβάνονται οι μειώσεις στις επικουρικές , ένα χαρτί που το υπουργείο εργασίας υποστήριζε ότι μπορεί να έβγαινε από το συρτάρι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης καθώς και η δραστική μείωση του πλαφόν των υψηλών κύριων συντάξεων που σήμερα ανέρχεται στα 2.773 ευρώ και στα 3.680 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται δραστική μείωση που πλαφόν  και για το άθροισμα των συντάξεων ( των διπλών κύριων συντάξεων + χηρείας+ επικουρική) στο επίπεδο των 2.300-2.500 ευρώ από 3.000 που προβλέπει το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου . (στο οκταπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ). Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου αυτό το μέτρο θα ισχύσει κατά προτεραιότητα . Αν και πρόκειται για καθαρή μείωση συντάξεων , η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι το μέτρο δε θα βρει απόλυτα σύμφωνους τους δανειστές οι οποίοι θα κατηγορήσουν πάλι την κυβέρνηση ότι προστατεύει τους αδύναμους , καταστρατηγώντας την αναλογικότητα των εισφορών με τις παροχές.

Το μέτρο θα σαρώσει τις περίπου 50.000 κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν ακόμα και σήμερα τις 2000 ευρώ μικτά.

Αν υπάρχει ακόμα απόκλιση για την  κάλυψη του δημοσιονομικού κενού  προκειμένου να μην τιναχτεί η συμφωνία στον αέρα , θα συζητηθούν και άλλου είδους παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις.

Για τις μειώσεις στις επικουρικές έχουν εξεταστεί περίπου 12 εναλλακτικά σενάρια . Όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης με την περικοπή κατά 6,6 % μεσοσταθμικά των επικουρικών που εισπράττουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, εξασφαλίζονται 330 εκ ευρώ ετησίως.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτή μείωση  από 2% έως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό. Εκτιμάται ότι η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκ ευρώ .Αν δεχτούν οι δανειστές την πρόταση για αύξηση της εισφοράς 1% στον κλάδο επικούρησης θα εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου που ανέρχεται σε 600 εκατ.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί και τη μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ . Οι δανειστές θεωρούν το ποσό υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και ζητούν η σύνταξη να κατέβει για όλους στα 320 ευρώ. Περαιτέρω μείωση στα 300 ευρώ ζητούν για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης