Άνοιξαν Τέμπη και Ισθμό οι αγρότες, αλλά προαναγγέλλουν κλιμάκωση

Άνοιξαν Τέμπη και Ισθμό οι αγρότες, αλλά προαναγγέλλουν κλιμάκωση

Τσίπρας στη Βουλή: Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 5% των αγροτών που δηλώνουν εισοδήματα 50.000 ευρώ

Άνοιξαν Τέμπη και Ισθμό οι αγρότες, αλλά προαναγγέλλουν κλιμάκωση
«Δεν φεύγουμε από τα μπλόκα.
Δεν μας τρομάζουν οι εκφοβισμοί και οι αγροτοδικίες που πάει να στήσει η κυβέρνηση».

Οχι μόνο αμετακίνητοι στις θέσεις τους, αλλά και με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους απάντουν οι αγρότες στην παραγγελία της εισαγγελέως του
Αρείου Πάγου,
Κλείσιμο
Ευτέρπης Κουτζαμάνη, με την οποία δίνεται εντολή στους εισαγγελείς της χώρας να παρέμβουν, ακόμα και με τη συμβολή των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να απομακρυνθούν μπλόκα που έχουν στηθεί στο εθνικό δίκτυο, αλλά και στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα
εδώ   

Έχοντας διαβάσει την παραγγελία της κυρίας Κουτζαμάνη, οι αγρότες δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ. Οι οριστικές αποφάσεις ανάμενεται να ληφθούν τις επόμενες ώρες στις συνελεύσεις που θα έχουν αρκετά από τα μπλόκα, ωστόσο οι αγρότες προεξοφλούν τη στάση τους από τώρα.

«Η κυβέρνηση κάταφερε πλέον να ένωσει όλους τους αγρότες και να μην υπάρχουν διαφορετικές φωνές» λέει στο protothema.gr, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλοκού Κεφαλοβρύσου Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Πουρνάρας και τονίζει: «Αν η κυβέρνηση θέλει να στήσει αγροτοδικεία, ας το κάνει. Δεν μας φοβίζουν τέτοιου είδους αποφάσεις και δεν πρόκειται να φύγουμε από το μπλόκο μας, ακόμα κι αν φέρουν τα ΜΑΤ. Είμαστε τόσο καιρό στο δρόμο, τώρα θα φύγουμε; Εχουμε μιλήσει κι εμείς με δικηγόρους, γιατί περιμέναμε μια τέτοια εξέλιξη. Η παρακώλυση συγκοινωνιών και οι ποινές που επιβάλλονται σε όσους την προκαλούν καταρρίπτονται, όταν πρόκειται για κοινωνικό συμφέρον».

Ταυτόχρονα, ο Κώστας Πουρνάρας προχώρησε και σε μια αποκάλυψη, που αφορά στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσώπους από μπλόκα της χώρας. «Η κυβέρνηση είχε διαρεύσει ότι στη συνάντηση του Μαξίμου συμμέτειχε και το μπλόκο του Μεσολογγίου. Δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ μπλόκο στο Μεσολόγγι» ξεκαθάρισε.                    
Και στο μπλόκο του Κάστρου, που τις τελευταίες ώρες ενισχυέται με όλο και περισσότερα τρακτέρ, οι αγρότες της Βοιωτίας δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι. «Από σήμερα στρέψαμε τις μηχανές των τρακτέρ μας με κατεύθυνση την Αθήνα. Ό,τι κι αν γίνει, το μπλόκο, θα παραμείκει εκεί. Τα τρακτέρ δεν πρόκειται να φύγουν. Οι εκφοβισμοί της κυβέρνησης δεν πρόκειτια να περάσουν» λέει στο protothema.gr το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Τζαβάρας.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και οι δηλώσεις του αγρότη Κώστα Χριστοδούλου, που, για περισσότερες από 30 ημέρες μαζί με τους συναδέλφους του έχουν ακινητοποιήσει τα τρακτέρ τους στο μπλοκό της Αμφίλης, στη Φθιώτιδα.

«Όχι μόνο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, αλλά από σήμερα το πρωί αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα στείλει τα ΜΑΤ για να μας διώξουν. Το κάνει για εκφοβισμό, αλλά δεν θα περάσει. Θα παραμείνουμε στους δρόμους μέχρι να βρούμε το δίκιο μας. Στη Φθίωτιδα τα επτά μικρά μπλοκά που υπήρχαν πλέον θα γίνουν ένα» σημείωσε.          

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αποφάσισει το μπλόκο στο Μαρκόπουλο Αττικής για το πώς θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του, μετά την παραγγέλια του Αρείου Πάγου, ωστόσο τα μέλη    της συντονιστικής του επιτροπής προαναγγέλλουν ότι δεν θα αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο του Κορωπίου με την Αττική οδό.

«Δεν πρόκειται να φύγουμε. Απόψε έχει συνέλευση η συντονιστική επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειές μας. Πάντως, δεν μας έχουν τρομάξει οι τελευταίες εξελίξεις» λέει στο protothema.gr ο υπεύθυνος των αγροτών Κορωπίου, Κώστας Κολιαβασίλης.


Άνοιξαν τον Ισθμό και τα Τέμπη οι αγρότες - Παραμένουν τα υπόλοιπα μπλόκα
Εν τω μεταξύ, άνοιξε την Τετάρτη το μπλόκο των αγροτών στον Ισθμό της Κορίνθου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου-Αθήνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε παλαιά και νέα εθνική οδό.

Οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν, όλο το πρωί σήμερα, από την εθνική οδό, τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που είχαν αναπτύξει εκεί για 33 ημέρες και δήλωσαν ότι εφεξής θα προβούν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Αντιθέτως, οι αγρότες της Λακωνίας και της Αρκαδίας παραμένουν στα μπλόκα και τα ενισχύουν, μεταφέροντας στη Νεστάνη τα τρακτέρ που βρίσκονταν στον Ισθμό, περιμένοντας διευκρινίσεις σε επιμέρους ζητήματα από τα αρμόδια υπουργεία για θέματα που συζητήθηκαν και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.

Μάλιστα, σήμερα, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης, από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ, ενώ στη Λακωνία παραμένουν ενεργά τα μπλόκα σε Βλαχιώτη, Λίμνη και γέφυρα Ευρώτα, την οποία θα αποκλείσουν, σήμερα, από τις 7.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ.


Άνοιξαν και τα Τέμπη
Σε ένδειξη καλής θέλησης, δε, όπως ανακοίνωσαν οι αγρότες, λόγω επιδείνωσης του καιρού άνοιξαν τα Τέμπη και θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Τσίπρας: Νέα έκκληση για διάλογο με τους αγρότες, με αιχμές όμως για τα εισοδήματα που δηλώνουν
Από την πλευρά του, μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός φάνηκε να τηρεί αποστάσεις από την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, για να ανοίξουν τα μπλόκα, λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν πρόκειται για τις αντιδράσεις μιας κοινωνικής ομάδας, που νιώθει ότι αδικείται».

Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Προμαχώνα, την οποία αντιμετώπισε ξεχωριστά, τονίζοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων στο συγκεκριμένο σημείο βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται στο προσκήνιο η συζήτηση για κλείσιμο των συνόρων, εξαιτίας των προσφυγικών ροών.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε, όπως είπε, στην ανάγκη διαλόγου με τους αγρότες, κάλεσε όμως την εθνική αντιπροσωπεία να δει τους πίνακες με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι αγρότες, με βάση τα οποία φορολογούνται.

«Κατέθεσα 25 προτάσεις, που αφορούν την επανεκκίνηση της παραγωγής και την αρωγή που χρειάζεται. Και μια πρόταση, ώστε να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα και ο συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού να ελαφρύνει τη μεγάλη πλειονότητα αγροτών που έχουν εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ» είπε, αναφερόμενος στη συνάντηση της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ρώτησα τους εκπροσώπους αν τους ικανοποιεί η πρόταση» συνέχισε. «Για παράδειγμα: για τους μισούς αγροτών με εισόδημα 5.000 ευρώ, τους δίνει τα μισά βάρη απ' όσα έχουν σήμερα. Έως 10.000, θα επιβαρυνθούν με 1.000 ευρώ λιγότερα, μέχρι 16.000, 300 ευρώ λιγότερα. Οι μισοί μου απάντησαν καταφατικά και οι μισοι αρνητικά» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Ενας από αυτούς μου απάντησε ότι εχει εισόδημα 50.000 ευρώ. Δεν μπορούμε να προστατέψουμε το 5% του αγροτικού κόσμου, αλλά το 95% του αγροτικού κόσμου. Δεν μπορούν να προστατευτούν εισοδήματα 50.000. Η πλειοψηφία των αγροτών στα μπλόκα είναι μικρά εισοδήματα».

«Επανήλθαν και κατέθεσαν τη δική τους εναλλακτική πρόταση, που είναι για 12.000 ευρώ αφορολόγητο στο εισόδημα και 12.000 ευρώ αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, δηλαδή 24.000 ευρώ αφορολόγητο. Ε, δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοια ποσά. Ακόμα και για αγρότες που είναι απαραίτητοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα στηρίξουμε τη μεγάλη μάζα των αγροτών, αλλά όχι εκείνους που περιφέρονται στα μέσα ενημέρωσης και παίρνουν επιδοτήσεις 80.000 και 90.000 ευρώ» υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει αύριο με αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, σε αυτό το θέμα, θα υπάρξει συνεννόηση.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με εκπροσώπους από αγροτικά μπλόκα. Η συνάντηση θα γίνει στις 10:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Παράλληλα, άφησε υπονοούμενα για τις «στημένες παραστάσεις», όπως είπε, αγροτών που καλούν τα ΜΜΕ να καλύψουν τις επιθέσεις τους κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανά την περιφέρεια, τους οποίους υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι «δεν είναι λαμόγια, έχουν αναδειχθεί μέσα από το λαό και μοιράζονται τις αγωνίες του λαού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης