Ντένια Παράσχη: Το κορίτσι με την σπάνια καρδιά

Ντένια Παράσχη: Το κορίτσι με την σπάνια καρδιά

Οι τρεις μεγάλοι της έρωτες, ο «μυστικός γάμος» στο Ωνάσειο και το ταξίδι στην ελπίδα

Ντένια Παράσχη: Το κορίτσι με την σπάνια καρδιά
Βράδυ Σαββάτου, 6 Φεβρουαρίου. Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου ένα 28χρονο κορίτσι, η
Ντένια, μετρά τους παλμούς της ζωής της. Ακούγονται έντονοι, εκκωφαντικά ζωντανοί, σαν δραπέτες ελπίδας από ένα κακό που μπορεί ακόμη να ανατραπεί. Η Ντένια γνωρίζει πως κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά της.

Η Ντένια δακρύζει από το βάρος της μοίρας που αισθάνεται βαρύ επάνω στην λεπτοκαμωμένη της φτιασιά. Η Ντένια ελπίζει ότι αν κοινοποιήσει την “καρδιά” της, οι χτύποι της θα ακουστούν μέχρι τα πέρατα της γης. Σηκώνει τα λευκά σεντόνια, και σαν υπνωτισμένη, ξεκινά να γράφει: "Είμαι η Διονυσία Παράσχη. Όσοι με ξέρετε, με φωνάζετε Ντένια. Το Μάρτιο γίνομαι 28. Έχω διαγνωστεί με μια σπάνια μορφή καρκίνου κοντά στην καρδιά.

 Όλοι λένε ότι η μάχη με τον καρκίνο είναι άνιση, πόσο μάλλον όταν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να σε θεραπεύσουν οι κατάλληλοι γιατροί. Ζητώ να μου προσφέρετε ό,τι είναι δυνατόν, ένα βήμα που θα με φέρει πιο κοντά στην ελπίδα. Να με βοηθήσετε να συνεχίσω να ονειρεύομαι, να συνεχίσω να ζω. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να δραματοποιώ καταστάσεις, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η κάθε θετική σκέψη, η πιο μικρή συνδρομή, θά μου δώσουν πνοή να συνεχίσω. Σας ευχαριστώ απο καρδιάς!" Διαβάζει το κείμενο ξανά και ξανά, κι ύστερα, παίρνει βαθιά ανάσα, πατά την επιλογή “Κοινοποίηση” και σβήνει το φως.
Κλείσιμο

Λίγο αργότερα, δεκάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια προβολείς πέφτουν επάνω στην ιστορία αυτού του κοριτσιού που ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια στο Μουζάκι Ζακύνθου...

Η φιλολογία, ο Σπύρος, η Ζάκυνθος: Οι τρεις μεγάλοι έρωτες της Ντένιας

Είναι Πρωτοχρονιά του 2016. Στο καινούριο σπίτι της Ντένιας, στην Ζάκυνθο, όλα μοιάζουν ελπιδοφόρα και γιορτινά. Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες έχει μετακομίσει με τον Σπύρο, τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, στο δικό τους διαμέρισμα που έφτιαξε για τα παιδιά ο αγαπημένος της πατέρας, Σπύρος. Τα παιδιά το αξίζουν, έχουν καταφέρει άλλωστε τόσα πολλά πράγματα μαζί. Μαζί λάτρεψαν τα γράμματα, μαζί πέτυχαν στο Πανεπιστήμιο, μαζί πήγαν για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, μαζί πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα για να φτιάξουν την ζωή τους δίπλα στα πρόσωπα που τους αγαπούν.

Ο έρωτάς τους μετράει χρόνια, από τότε που πήγαιναν στην πρώτη γυμνασίου, και μία φλόγα που λίγοι καταφέρνουν να κρατήσουν τόσο ζωντανή. Εκείνη, άριστη μαθήτρια και λάτρης της γλώσσας, σπουδάζει φιλόλογος, εκείνος “μυαλό ξυράφι” τελειώνει τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Την στιγμή που παίρνουν το πτυχίο τους, αποφασίζουν να φύγουν για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο με την Ντένια να επιστρέφει στην Ζάκυνθο πριν από δύο χρόνια και τον Σπύρο να παραμένει στην βροχερή πρωτεύουσα “μετρώντας” τα συν και τα πλην μιας οριστικής επιστροφής. Η Ντένια εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σε κάποιο σχολείο της Ζακύνθου, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ενώ όποτε ο χρόνος και τα οικονομικά της τής το επιτρέπουν “πετά” στην αγκαλιά του Σπύρου. Μετά από πολλές συζητήσεις τα δυο παιδιά αποφασίζουν ότι το όνειρο μιας καριέρας στο εξωτερικό είναι υποδεέστερο από την θαλπωρή της πατρίδας και αποφασίζουν να χτίσουν την ζωή τους στην Ελλάδα, όσα ρίσκα κι αν ενέχει μία τέτοια απόφαση.

Και κάπως έτσι επιστρέφουν επενδύοντας τα όνειρά τους στο νησί όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Όλα είναι κάτι παραπάνω από καλά. Στο νέο τους σπίτι και στην ολοκαίνουρια ζωή τους αισθάνονται κάτι παραπάνω από ευτυχείς εκτός από εκείνες τις στιγμές όπου η Ντένια “δεν είναι καλά” με τις επαναλαμβανόμενες αρρυθμίες να διακόπτουν απότομα εκείνο το “είμαι καλά”. Η Ντένια δεν είναι καλά. Αισθάνεται σαν κάποιος να της κόβει απότομα την ανάσα και την ενέργεια και την ζωή.

Η πρώτη της επίσκεψη σε καρδιολόγο της περιοχής δεν δείχνει τίποτε ανησυχητικό. Εκείνη ωστόσο υποφέρει από τις αρρυθμίες που μέρα με την μέρα επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά. Χρειάζεται μια δεύτερη γνώμη, μία ακόμη άποψη, ένα επιπλέον “δεν έχεις τίποτα” για να μπορέσει να ησυχάσει. Και κάπως έτσι, στις 25 Ιανουαρίου περνά με την οικογένειά και τον σύντροφό της την μεγάλη πόρτα του Ωνάσειου...    

Η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, ο “μυστικός γάμος” στο Ωνάσειο και το μεγάλο ταξίδι...
     
Οι γιατροί στο Ωνάσειο, από την πρώτη κιόλας στιγμή, αντιλαμβάνονται ότι “υπάρχει πρόβλημα”. Ο υπέρηχος δείχνει “κάτι σαν μόρφωμα στην καρδιά”. Η Ντένια υποβάλλεται στην συνέχεια σε αξονική και μαγνητική τομογραφία με την τελευταία να μαρτυρά καθαρά το μόρφωμα, μία σπάνια περίπτωση στα ιστορικά χρονικά. Οι γιατροί μετά από συμβούλιο αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την περίπτωσή της καθώς είναι ιδιαίτερα σπάνια και σοβαρή στέλνοντας τις εξετάσεις της στο εξωτερικό.

Το μόρφωμα στην καρδιά της Ντένιας μπορεί να είναι θύμωμα, λέμφωμα ή σάρκωμα, κάτι που θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα στην κρισιμότητα της κατάστασής της και που μόνο η βιοψία μπορεί να δείξει. Το κατώφλι του Ωνάσειου περνά μετά από λίγες ημέρες και θωρακοχειρουργός ο οποίος προτείνει να γίνει η βιοψία σε μεγάλο ιατρικό κέντρο των Αθηνών.

Οι γονείς της Ντένιας δεν συμφωνούν επιμένοντας ότι “η βιοψία πρέπει να γίνει σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Βοστόνης.” Κι εκεί ακριβώς ξεκινά ένας αγώνας επιμονής και υπομονής. Το Υπουργείο Υγείας εγκρίνει την μετάβαση της Ντένιας σε νοσοκομείο του Λονδίνου αλλά όχι των ΗΠΑ. Οι γονείς πάλι δεν συμφωνούν. Κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου φαντάζει πλέον απειλητικό για την οικογένεια Παράσχη η οποία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για το πολυδάπανο ταξίδι στις ΗΠΑ. Και τότε, η Ντένια, παίρνει την απόφαση να γνωστοποιήσει σε ολόκληρο τον κόσμο την κατάστασή της ζητώντας χείρα βοηθείας. Μία χείρα που ο κόσμος θα τείνει απέναντι στην 28χρονη κοπέλα με έναν τρόπο πρωτοφανή και βαθιά συγκινητικό.

 Μόλις λίγες ώρες μετά την κοινοποίηση της κατάστασής της σε σελίδα του fb, το “ΙΟΝΙΑΝ tv” και πολλά τοπικά sites ”παίζουν” ξανά και ξανά την έκκληση της της Ντένιας με τους Ζακυνθινούς να σχηματίζουν ουρές μπροστά στα δύο υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας του νησιού. Η έκκληση βοηθείας δεν αργεί να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του κόσμου, η ανταπόκριση ξεπερνά κάθε προσδοκία, τα μηνύματα συμπαράστασης κάνουν τους πάντες να δακρύσουν και τα χρήματα που μαζεύονται είναι αρκετά για το μεγάλο ταξίδι της ελπίδας. Η εβδομάδα που ακολουθεί την ανάρτηση της Ντένιας αποδεικνύει με τον πιο τρανό τρόπο πως ακόμη υπάρχουν άνθρωποι την στιγμή που ο πατέρας της καλωσορίζει συγκινημένος την εν λόγω ανθρωπιά με τα παρακάτω λόγια: "Είμαστε τόσο συγκινημένοι όσο και έκπληκτοι με την αμεσότατη ανταπόκριση και στήριξή σας.

Γι’ αυτό, θέλουμε να είμαστε έντιμοι απέναντι σε όλους εσάς που μας στηρίξατε. Το ποσό που έχετε μέχρι τώρα συγκεντρώσει πιστεύουμε ότι είναι προς το παρόν αρκετό για τη δαπάνη της νοσηλείας της Ντένιας. Γι’ αυτό θα σας παρακαλούσαμε να σταματήσετε να συνεισφέρετε οικονομικά από εδώ και πέρα. Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις που έχουν ήδη διοργανωθεί, θα παρακαλούσαμε να δοθούν για κάποιον άλλο καλό σκοπό. Το ακριβές ποσό που έχει συλλεγεί, θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες (λόγω εμβασμάτων από το εξωτερικό), έτσι ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα. Αναμένουμε να διευθετηθούν κάποια διαδικαστικά θέματα και ελπίζουμε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων σύντομα να βρεθούμε στη Βοστώνη. Οι λέξεις ίσως δεν αρκούν για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη μας απέναντι στον καθέναν από εσάς που βοήθησε να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα της Ντένιας..." Η Ντένια χαμογελά. Και ελπίζει. Και πιστεύει ότι η ζωή είναι πλέον μπροστά της. Δίπλα της, χαμογελά και ελπίζει και πιστεύει και ο Σπύρος, ο πρώτος και μεγάλος έρωτας της. Της ζητά να τον παντρευτεί. Όχι αύριο. Τώρα! Όχι όταν γίνει καλά. Σήμερα. Όχι σε κάποια εκκλησία. Εδώ! Μέσα στο Ωνάσειο. Εκεί, μέσα στους “απρόσωπους” διαδρόμους του νοσοκομείου, η Ντένια και ο Σπύρος υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης προκειμένου ο τελευταίος να μπορέσει να σταθεί δίπλα της ως συνοδός στο μεγάλο ταξίδι της μάχης της για ζωή. Ναι. Η Ντένια θέλει να φύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Οι γιατροί ωστόσο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την ασφάλεια της μπροστά σ' αυτό το μεγάλο ταξίδι. Η Ντένια έχει πνευμονική υπέρταση κι ένα τόσο μεγάλο ταξίδι μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη εύθραυστη υγεία της. Οι εντάσεις, ανάμεσα σε συγγενείς και γιατρούς στους διαδρόμους του Ωνάσειου διαδέχονται η μία την άλλη με τις ανακρίβειες που δημοσιεύονται από διάφορα μέσα να πυροδοτούν ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση. Τελικά, οι γιατροί δίνουν στην οικογένεια της Ντένιας το πολυπόθητο χαρτί επισημαίνοντας τους κινδύνους ενός τόσο μεγάλου ταξιδιού. Από τον χάρτη της αεροδιακομιδής της περνούν διάφορες αεροπορικές εταιρίες με επικρατέστερη αυτή της Lufthansa.

Αναζητώντας την χρυσή τομή, η οικογένεια της Ντένιας αποφασίζει  πως το καλύτερο για την εκείνη είναι να φύγει τελικά με Learjet ιδιωτικής εταιρίας το οποίο θα πραγματοποιήσει το ιδιαίτερα μακροσκελές ταξίδι: Αθήνα-Βρυξέλλες, Βρυξέλλες Ιρλανδία, Ιρλανδία-Καναδά, Καναδά Βοστόνη. Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, η Ντένια αφήνει πίσω της τα ιατρικό κέντρο της Λεωφόρου Συγγρού. Στα χέρια της κρατά το έγγραφο του Ωνάσειου σύμφωνα με το οποίο: “Στην ασθενή προτάθηκε η διενέργεια βιοψίας με βελόνη και καθοδήγηση από αξονικό τομογράφο για να καθοριστεί ο ιστολογικός τύπος της μάζας.

Η ασθενής αρνήθηκε τη διενέργεια της βιοψίας και ζήτησε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Της εξηγήθηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι μιας τέτοιας μεταφοράς...” και την ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά. Κάτι, που της εύχεται και ολόκληρος ο κόσμος μέσα από την καρδιά του...       

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης