Πλημμύρισαν το Σύνταγμα οι αγρότες στην πρώτη μεγαλειώδη συγκέντρωση

Πλημμύρισαν το Σύνταγμα οι αγρότες στην πρώτη μεγαλειώδη συγκέντρωση

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή, παρά τον κλεφτοπόλεμο και τα χημικά, νωρίτερα - Τα τρακτέρ τους έφτασαν στην πλατεία και «αποθεώθηκαν» - Ο ήχος τους έφτασε στη Βουλή και έδιωξε... από την πίσω πόρτα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα, κερνώντας φασολάδα τους πολίτες που τους συμπαραστέκονται

Πλημμύρισαν το Σύνταγμα οι αγρότες στην πρώτη μεγαλειώδη συγκέντρωση
Πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας χθες Παρασκευή οι αγρότες που με τη δυναμική τους παρουσία έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως το
ασφαλιστικό που θέλει να προωθήσει είναι άδικο και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. 

Κάποια από τα τρακτέρ τους έφτασαν τελικά μέχρι το Σύνταγμα, που ήταν το επίκεντρο της μεγαλειώδους συγκέντρωσης και «αποθεώθηκαν» από τους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους αγρότες, οι οποίοι βροντοφώναξαν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν. Οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 15.000 διαδηλωτές, γνώστες όμως αναφέρουν πως ήταν πολύ περισσότεροι. 

Οι αγρότες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17.30 από την Ομόνοια και με ελληνικές σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» πήγαν στην πλατεία Συντάγματος και λίγη ώρα αργότερα έφτασαν έξω από τη Βουλή τα 20 τρακτέρ από τη Νίκαια της Λάρισας. Οι διαδηλωτές που βρίσκονταν από νωρίς εκεί υποδέχθηκαν με καπνογόνα και χειροκροτήματα τα τρακτέρ, ενώ στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, άναψαν φωτιές με κλαδιά από ελιές. Ενδεικτικό είναι ότι για να διανύσουν 500 μέτρα μέσα στον κόσμο, τα τρακτέρ χρειάστηκαν πάνω από 40 λεπτά, ενώ στην συνέχεια έμειναν για ώρες στην «πρώτη γραμμή» της διαδήλωσης. 
Κλείσιμο

Εικόνες από την τεράστια διαδήλωση








Η συγκέντρωση παρά τον τεράστιο όγκο της υπήρξε ειρηνική με εξαίρεση μια στιγμιαία ένταση λίγο πριν τις 21.00 όταν αγρότες από την Κόρινθο και την Κρήτη ήρθαν σε αντιπαράθεση με άλλους αγρότες στην πλατεία Συντάγματος και υπήρξαν διενέξεις με κάποια στελέχη του ΠΑΜΕ, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να ανέβουν στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία.

Λίγο μετά τις 20.00 τα τρακτέρ αποχώρησαν, ωστόσο, παρά την βροχή οι αγρότες παρέμειναν έξω από τη Βουλή, ενώ στην πλατεία Συντάγματος έστησαν σκηνές και πέρασαν την νύχτα τους εκεί, εν όψει των νέων μεγάλων διαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες για σήμερα. Μάλιστα, έφτιαξαν φασολάδα και μοίρασαν το φαγητό που ετοίμασαν στους πολίτες που έσπευσαν στο Σύνταγμα για να τους συμπαρασταθούν, ενώ το βράδυ ο Γιώργος Μαργαρίτης τους διασκέδασε με τα τραγούδια του.

Ο Μαργαρίτης τραγούδησε για τους αγρότες στο Σύνταγμα

Ολονυκτία με φασολάδα στο Σύνταγμα για τους αγρότες



Με χημικά και «πόλεμο νεύρων» προσπάθησαν να σταματήσουν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα
Νωρίτερα, η αστυνομία με εκτεταμένη χρήση χημικών και διάφορες προφάσεις επιχείρησε να σταματήσει την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα. Στον Ισθμό της Κορίνθου τους σταμάτησαν και τους ανάγκασαν να αφήσουν τα τρακτέρ, παρά την προηγούμενη συμφωνία. Κατόπιν τους έβαλαν σε λεωφορεία και τους σταματούσαν κάθε 500 μέτρα, ενώ στο ύψος του Δαφνίου στο Χαϊδάρι, η αστυνομία δεν επέτρεπε, όχι μόνο τρακτέρ αλλά ούτε στα αγροτικά αυτοκίνητα να περάσουν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκεί επεισόδια με ξύλο, χημικά και πετροπόλεμο ακόμα και δίπλα από διερχόμενους οδηγούς.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μας κλείνουν τον δρόμο. Αφήσαμε τα τρακτέρ στον Ισθμό, αλλά και πάλι μας σταματάνε» δήλωναν οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι έμειναν ώρες εγκλωβισμένοι στην εθνική οδό στο ύψος του Χαϊδαρίου από τα ΜΑΤ που δεν τους επιτρέπουν να περάσουν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και να συμμετάσχουν στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας. Τελικά, στις 3.30 τα ΜΑΤ άνοιξαν το δρόμο υπό τον όρο οι αγρότες να μην πάρουν μαζί τα αγροτικά οχήματα. Έπειτα από 500 μέτρα, ωστόσο, τους ξανασταμάτησαν. Έπειτα από συνεχή «σταμάτα-ξεκίνα», τα πούλμαν με τους αγρότες έφτασαν στο Αιγάλεω. Από κει, οι αγρότες μετέβησαν στο Σύνταγμα με μετρό και αστικά λεωφορεία.

Να σημειωθεί ότι τόση ώρα εγκλωβισμένοι δεν ήταν μόνο οι αγρότες, αλλά και πολίτες μέσα στα οχήματά τους, που απλώς ήταν άτυχοι και βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο!

Ανάλογη επιθετική τακτική ακολουθήθηκε κατά των αγροτών από την Κρήτη και νωρίτερα, στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή το γεγονός πως η αστυνομία δεν επέτρεψε σε αυτοκίνητο με αγροτικά προϊόντα να περάσει ως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι, ώστε να τα μοιράσουν στον κόσμο. Οι αγρότες εξαγριώθηκαν, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν πρωτοφανείς εικόνες κυνηγητού με τα ΜΑΤ, που... έτρεχαν να γλυτώσουν! Κατόπιν οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο ζήτησαν να κάνουν ειρηνική κατάληψη στα σκαλιά του υπουργείου, κάτι που δεν επέτρεψαν οι αρχές, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέα επεισόδια, με τα χημικά και τα δακρυγόνα να κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και τους δρόμους γύρω από το κτήριο να θυμίζουν πεδίο μάχης. 

Τα πνεύματα ηρέμησαν το μεσημέρι, ενώ οι Κρητικοί αγρότες, που ήρθαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, απομόνωσαν και παρέδωσαν στους αστυνομικούς δύο ταραξίες που εμφανίστηκαν και άρχισαν να πετούν πέτρες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης