PROTOTHEMA

Ελλάδα

Τραγωδία για το Πολεμικό Ναυτικό - Το χρονικό της μοιραίας πτήσης στην Κίναρο

Ποιοι είναι οι τρεις αξιωματικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο

Οικογενειάρχες, 37, 34 και 36 ετών οι Αναστάσιος Τουλίτσης, Κωνσταντίνος Πανανάς και Ελευθέριος Ευαγγέλου που χάθηκαν - Τι λέει στο protothema.gr ο πατέρας ενός από τους αξιωματικούς αλλά και η κάτοικος της Κινάρου που είδε τα συντρίμμια 

Δραματικές ώρες από το πρωί για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Τρεις άνθρωποι, οικογενειάρχες επέβαιναν στο ελικόπτερο Agusta Bell, που κατέπεσε στην Κίναρο.


Το χρονολόγιο της τραγωδίας:


Ώρα 01:48: Το ελικόπτερο Agusta Bell 212 ΠΝ-28 απονηώθηκε από την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς για νυχτερινή πτήση. Αποστολή του πληρώματος του ελικοπτέρου στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή» ο εντοπισμός στόχος επιφανείας, δηλαδή πολεμικών πλοίων που για το σενάριο της άσκησης θεωρούνται «εχθρικά».

Ώρα 02:45: Απώλεια ίχνους και απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο Agusta Bell 212 με τον κωδικό αριθμό ΠΝ-28.

Ώρα 04:40: Εντοπισμός θερμικού ίχνους από το ελικόπτερο ΠΝ-56, οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας Σπέτσαι 

Ώρα 07:01: Εντοπίστηκαν συντρίμμια από το ΠΝ-56 και από τα δύο Super Puma που είχαν απογειωθεί από Χίο και από Ρόδο για έρευνα και διάσωση. 

Στην επιχείρηση έρευνας συμμετέχουν οι φρεγάτες Ύδρα, Έλλη, Νικηφόρος Φωκάς, Αδρίας, Σπέτσαι και η πυραυλάκατος Γρηγορόπουλος. Από αέρος τα ελικόπτερα Aegean Hawk ΠΝ-56 (οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας Σπέτσαι), το ΠΝ-30 τύπου ΑΒ-212 (οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας Αδρία) ακόμη δύο ελικόπτερα Super Puma και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130.

Λίγο μετά τις 11:00 ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκαν στην ξηρά οι σοροί δύο εκ των τριών αξιωματικών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για τον τρίτο. Οι δύο νεκροί, που δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί, εντοπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση από τα συντρίμμια, γεγονός που θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης του ελικοπτέρου.


Το προφίλ των τριών αξιωματικών


- Ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης 37 ετών (γεννήθηκε το 1979). Πολύ έμπειρος, με περισσότερες από 1300 ώρες πτήσης, έγγαμος
- Ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς 34 ετών (γεννήθηκε το 1982). Έγγαμος με ένα παιδί και η γυναίκα του έγκυος στο δεύτερο
- Ο ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου 36 ετών (γεννήθηκε το 1980). Έγγαμος με ένα παιδί

Το βάθος στη θαλάσσια περιοχή που αναζητούσαν το πιλοτήριο (κόκπιτ) οι ομάδες διάσωσης κυμαίνεται από 50 ως 100 μέτρα. 

Ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης


Ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς


Ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου


Το ελικόπτερο Agusta BellΠοιος ήταν ο Τάσος Τουλίτσης, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου
Του Στρατή Λιμνιού

«Η ζωή είναι ένα ταξίδι με πολλούς προορισμούς που πρέπει να βρεις χρόνο να τους γνωρίσεις». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, όπως φαίνεται και από το προφίλ και τις φωτογραφίες του στο facebook, ο Τάσος Τουλίτσης, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού που κατέπεσε το πρωί της Πέμπτης στην Κίναρο, το γελαστό αγόρι από τη Νέα Φιλαδέλφεια πορεύτηκε από τα εφηβικά του χρόνια. Ζούσε ως στρατιωτικός μια ήρεμη μεν ζωή, που φρόντιζε ωστόσο να την χρωματίζει με πινελιές ξεχωριστές, απολαμβάνοντας τους ρυθμούς της. Για όλους, ήταν το χαμογελαστό παιδί με την...τσιγγάνικη διάθεση να εξερευνά πόλεις, χώρες, πολιτισμούς. Με ταξίδια σε νησιά εντός Ελλάδος, απολαμβάνοντας την μεγάλη του αγάπη, το σκάφος του, αλλά και αποδράσεις στο εξωτερικό, από την Αφρική έως την Αμερική. Απολάμβανε πολύ την παρέα του αγαπημένου του σκύλου με τον οποίο έπαιζε ατέλειωτες ώρες και βέβαια λάτρευε και κάποιες βραδιές έξω, παρέα με τους φίλους του. Οι φίλοι του δε μπορούν να πιστέψουν ότι δε θα ξανακούσουν το γάργαρο γέλιο του και πως έχασαν για πάντα τα ατέλειωτα πειράγματα που είχαν μεταξύ τους...

Εικόνες από το προφίλ του στο facebook:

«Βρήκα τα συντρίμμια του ελικοπτέρου σε μια χαράδρα»: Συγκλονίζει η κάτοικος της Κινάρου
Η Ειρήνη Κατσοτούρχη, η μία από τις δύο κατοίκους της Κινάρου, της νησίδας στην οποία γράφτηκε η τραγωδία με το ελικόπτερο Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού συγκλονίζει με την περιγραφή της για όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Με πήραν στις 3.30 από το Πεντάγωνο και μου είπαν για το ελικόπτερο. Αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω στις χαράδρες που ξέρω. Και σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια» λέει στo protothema.gr η κυρία Κατσοτούρχη.

«Έχω σοκαριστεί μου ράγισε η καρδιά όταν είδα τα συντρίμμια. Παρακαλούσα το Θεό μη τυχόν έχουν πάθει κακό τα παιδιά που ήταν στο ελικόπτερο. Δυστυχώς λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια είμαι σε κατάσταση σοκ» δηλώνει συντετριμμένη η μοναδική σήμερα κάτοικος του νησιού, καθώς ο γιος της απουσίαζε από την Κίναρο.

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη, μοναδική κάτοικος της ΚινάρουΟ πατέρας του υποπλοιάρχου Πανανά μιλά στο protothema.gr
Μάθημα ψυχραιμίας έδωσε νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με το protothema.gr ο πατέρας ενός από τους επιβαίνοντες του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσε τα ξημερώματα σε περιοχή της Κινάρου. 

«Μας έχουν δώσει ελπίδες οι υπεύθυνοι της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή της πτώσης» είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας ενός από τους αγνοούμενους του ελικοπτέρου της Πολεμικού Ναυτικού. 

Ο κ. Πανανάς, πατέρας του υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά, με ψυχραιμία περιμένει οποιαδήποτε πληροφόρηση από το σημείο που διεξάγονται οι έρευνες και υπογράμμισε ότι από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης τους έχουν αφήσει ελπίδες πως οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου να είναι ζωντανοί. 

«Με ενημέρωσαν ότι αγνοείται ο γιος μου. Κοιτάξτε τώρα όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Το πρωί ενημερώθηκα, μας είπαν ότι υπάρχουν ελπίδες και μέχρι πριν από λίγο που είμαστε σε επικοινωνία αυτό γνωρίζουμε πως υπάρχουν ελπίδες. Βρέθηκαν κάποια κομμάτια από το ελικόπτερο αλλά  από εκεί και μετά ψάχνουν όλα τα σημεία της περιοχής γιατί είναι δύσκολη. Προσπαθούν να βρουν τους επιβαίνοντες σε τι κατάσταση βρίσκονται και όλα αυτά. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο» είπε με ψυχραιμία στο protothema.gr ο πατέρας του υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά.Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Β.Σ.198412/02/201616:59

Τρεις ακομη αγγελοι εφυγαν απο τουτο τον κοσμο...τρεις ηρωες που για να κοιμομαστε εμεις ησυχοι, πεταγαν με τα φτερα τους πανω απο το αιγαιο, παιζοντας κορωνα γραμματα την ζωη τους....ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!! Κοντα στην ηλικια μου...ποσα ειχαν να ζησουν ακομη...και το σημαντικοτερο δεν εζησαν τα παιδια τους!!! Ειμαι συγκλονισμενη οπως και ολοι οι Ελληνες!!!! Κουραγιο και δυναμη στις συζυγους τους που πρεπει να βρουν την δυναμη να μεγαλωσουν τα παιδια των ΗΡΩΩΝ αυτων!!!!! ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!! Καλο Ταξιδι, Τασο, Κωστα και Λευτερη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση
tzeni12/02/201608:21

ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΡΗΜΑΞΑΝ... ΤΡΕΙΣ ΜΑΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΜΕ ΠΑΤΕΡΑ...ΤΡΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΧΑΘΗΚΑΝ.......ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.......ΜΟΝΟ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ....... Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΑΛΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΡΩΩΝ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΗΤΕΙΑ........ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ....ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ , ΣΙΩΠΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΑΣ ΖΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΣΤΗ ΓΗ.... ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ........

Απάντηση
Ηρωες12/02/201600:20

Αγωνια για το τριτο παλικαρι που δεν βρεθηκε ακομα.

Απάντηση
maria12/02/201600:18

ΗΡΩΕΣ!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία