Μουζάλας: Φυλάμε τα σύνορά μας θαυμάσια – Δεν τίθεται θέμα απομόνωσης

Μουζάλας: Φυλάμε τα σύνορά μας θαυμάσια – Δεν τίθεται θέμα απομόνωσης

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε αστειότητες τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν 

Μουζάλας: Φυλάμε τα σύνορά μας θαυμάσια – Δεν τίθεται θέμα απομόνωσης
Κεντρικός ομιλητής στη συζήτηση με τίτλο «Προσφυγικό:
κρίση για την
Ευρώπη
Κλείσιμο
, πρόκληση για τους πολίτες» που διοργάνωσαν από κοινού οι Δήμοι Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας / Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με την «Εφημερίδα των Συντακτών», την «Αλληλεγγύη για Όλους» και το δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα» ήταν το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας στην αρχή της ομιλίας του εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με ένα προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα άνευ προηγούμενου, ενώ απάντησε σε μια προς μια από τις κατηγορίες που έχει δεχτεί η κυβέρνηση ως προς τη διαχείρισή του ζητήματος. Όπως σημείωσε "μέσα σε έναν χρόνο πέρασαν από τη χώρα μας 850.000 άνθρωποι και κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη. Το 75% αυτών ήταν πρόσφυγες, το υπόλοιπο παράτυποι μετανάστες. Σε ένα επίπεδο δικής μου θεώρησης των πραγμάτων οι παράνομοι μετανάστες είναι πρόσφυγες της φτώχειας".

"Μια κατηγορία η οποία υπάρχει είναι ότι αυτή εδώ η κυβέρνηση στην προηγούμενη και σε αυτή τη φάση της αποτέλεσε πόλο έλξης για να έρθει όλο αυτό το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα. Νομίζω ότι αυτό δεν αποτελεί κατ' ανάγκη κατηγορία, αλλά είναι μια ανοησία που λέγεται, διότι κανείς δεν έκλεισε σε αυτούς τους ανθρώπους το μάτι, λέγοντας τους ελάτε, περάστε, όλα θα πάνε καλά, γιατί καταρχήν όλα δεν πάνε μια χαρά. Κατά δεύτερον, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ήρθαν από εδώ γιατί η άλλη εναλλακτική που είχαν είναι να τους βλέπουμε στην τηλεόραση με τις πορτοκαλί φόρμες να τους δολοφονούν. Είναι άνθρωποι πονεμένοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και οι παράνομοι μετανάστες στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που οδηγήθηκαν στην προσφυγιά από τη φτώχεια", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

"Η ανάγκη κάλυψης θέσεων εργασίας που διαφήμιζε με μπαλόνια η Γερμανία και την έκανε τόσο φιλική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι άλλος ένας λόγος της αύξησης. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Γερμανία ανεξάρτητα από τους λόγους υπήρξε πολύ φιλική και ακόμα η άποψη που κυριαρχεί, δεν ξέρουμε για πόσο, δεν είναι η εχθρική για αυτούς τους ανθρώπους. Η δεύτερη κατηγορία στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν πρόβλεψε, είναι ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου έλεγε για 100.000. Η ροή αυξήθηκε γιατί τον Ιανουάριο του 2015 περικόπηκε το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία, στο Λίβανο και στην Τουρκία κι έφτασε στα 14 δολάρια ανά άτομα το μήνα. Αυτό σημαίνει λιγότερο από 30 σεντς την ημέρα για φαγητό. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους καλυπτόταν μόνο το 1/4 των αναγκών του επισιτιστικού προγράμματος παγκοσμίως και 750.000 σταματούν το σχολείο στα στρατόπεδα των προσφύγων. Αυτοί ήταν οι απωθητικοί παράγοντες, λοιπόν, εκτός από τον πόλεμο και οχι η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή ο κ. Μουζάλας σήμερα", συμπλήρωσε.










"Φυλάμε τα σύνορα μας θαυμάσια έχοντας διασώσει χιλιάδες ανθρώπους", τόνισε, από την άλλη, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δε φυλάει τα θαλάσσια σύνορά της. "Υπήρχε η άποψη να κάνουμε push back. Δεν εκφραζόταν με λόγια, αλλά λεγόταν με τα μάτια μέχρις ότου ο Βέλγος υπεύθυνος για τη μετανάστευση το εξέφρασε στην τελευταία άτυπη σύνοδο", συνέχισε ο κ. Μουζάλας ως προς τη βίαιη επαναπροώθηση των ανθρώπων αυτών.
"Στηριζόμενοι σε ένα κομμάτι αλήθειας αναπτύσσουν ένα τεράστιο ψέμα, επισήμανε, ακόμη, ο κ. Μουζάλας αναφορικά με εκείνους που κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος στο βωμό μιας ξενοφοβικής και ρατσιστικής ρητορικής. 

Είναι άδικο να συνδέεται το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα με την τρομοκρατία, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών φεύγει για να ξεφύγει ακριβώς από αυτή την κατάσταση. "Οι συνδέσεις αυτές γίνονται για να μεγαλώσει κι άλλο το θηρίο του ρατσισμού", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό ως χώρα να ξέρεις ποιοι άνθρωποι μπαίνουν και τι άνθρωποι είναι αυτοί".

"Τα σύνορα μας με την Ειδομένη είναι με μια χώρα που δεν είναι στην Ευρώπη. Τα περί εξόδου από τη Σένγκεν είναι μια αστειότητα, γιατί στα σύνορα μας καμιά χώρα δεν είναι στη Σένγκεν. Η αντιπολίτευση το εκμεταλλεύεται αυτό λέγοντας ότι θα εγκλωβιστούν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες, μια άποψη που υποστηρίζουν και ακροδεξιές οργανώσεις χωρίς να ανταποκρίνονται αυτά στην πραγματικότητα", σχολίασε, τέλος ως προς τα σενάρια απομόνωσης της Ελλάδας.

"Διαδήλωνα το 2010 στον Έβρο όταν είχαμε να κάνουμε με μερικές χιλιάδες τώρα που είναι 850.000 δε διαδηλώνω. Και δεν κατηγορώ όσους το κάνουν. Εάν δεν υπάρχει ασφαλής διάδρομος δε μπορεί να υπάρχει ασφαλής δίοδος. Υπάρχει ένα όριο, εάν αυτό διαταραχθεί τότε αρχίζουν  τα ακροδεξιά στοιχεία να κερδίζουν έδαφος. Η πλατεία Βικτωρίας μέχρι πού μπορεί να είναι ελεύθερη; Η γυναίκα που πήγαινε στη διαδήλωση της ΧΑ δεν ήταν Χρυσαυγίτισσα, αλλά διαδήλωνε γιατί κατουρούσαν έξω από το σπίτι της. Κάτι τέτοιες αντιλήψεις για ανοιχτά σύνορα στη θεωρία χωρίς να κοιτάμε την πράξη δίνουν ιδεολογήματα στον αντίπαλο", απάντησε σε όσους ζητούν ανοιχτά σύνορα.

Σημειώνεται ότι μέλη του ΚΕΕΡΦΑ στην αρχή της ομιλίας ύψωσαν πανό φωνάζοντας να πέσει ο φράχτης του Έβρου, ωστόσο στη συνέχεια αποχώρησαν.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης