Μάρτυρας υπεράσπισης ο Σπίρτζης σε δίκη μελών του κινήματος κατά των διοδίων!

Μάρτυρας υπεράσπισης ο Σπίρτζης σε δίκη μελών του κινήματος κατά των διοδίων!

Κατέπεσε το κατηγορητήριο εις βάρος των 11 πολιτών που κάθισαν στο εδώλιο - Και ο Μανώλης Γλέζος στάθηκε στο πλευρό τους

Μάρτυρας υπεράσπισης ο Σπίρτζης σε δίκη μελών του κινήματος κατά των διοδίων!
Αθώους έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους 11 πολίτες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων και κατοίκων ΒΑ Αττικής, που αντιτίθενται στα διόδια.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση από την αθώωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των πολλών μαρτύρων υπεράσπισης βρίσκονταν οι Μανώλης Γλέζος
, Χρήστος Σπίρτζης, Χρήστος Καραμάνος, Πέτρος Φιλίππου,
Κλείσιμο
Γιώργος Τσίπρας, Άγγελος Χάγιος, αλλά και ένας ιερέας.
 
Οι κατηγορίες κατέπεσαν και η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται ότι δημιουργεί ένα θετικό νομικό προηγούμενο για τα κινήματα. Η δίκη ξεκίνησε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, διεκόπη λόγω της απουσίας των μαρτύρων κατηγορίας και ολοκληρώθηκε σήμερα, με την αθώωση των κατηγορουμένων.
 
Η μήνυση της εταιρείας των παραχωρησιούχων κατά των 11 πολιτών αφορούσε στις κινητοποιήσεις στο σταθμό διοδίων Αφιδνών κατά τα έτη 2009-2010, για τις οποίες οι πολίτες αντιμετώπιζαν πληθώρα κατηγοριών ποινικής και αστικής ευθύνης. Προτροπή σε βία, παρακώλυση κυκλοφορίας, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης περιουσίας ήταν μερικές μόνο από τις κατηγορίες που βάραιναν τα μέλη του Κινήματος κατά των διοδίων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι μάρτυρες κατηγορίας αναγνώρισαν τους κατηγορουμένους ως συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, αλλά κατέθεσαν πως δεν τους είχαν ακούσει ποτέ να προτρέπουν διαδηλωτές ή διερχόμενους από τα διόδια σε πράξεις βίας εναντίον υπαλλήλων της εταιρίεας, ούτε προέτρεψαν τους διαδηλωτές σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Μάλιστα, επιβεβαίωσαν πως η Τροχαία ήταν παρούσα σε κάθε κινητοποίηση και δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια των διερχομένων αυτοκινήτων για πρόκληση ατυχήματος, ούτε και παρακώλυση της κυκλοφορίας, καθώς το οδόστρωμα παρέμεινε ανοικτό και προσβάσιμο.
 
Στην κατάθεσή του ο κ. Γλέζος ανέφερε πως «το κλείσιμο των διοδίων ήταν εντολή λαϊκών συνελεύσεων, άρα εντολή του λαού». «Οι κατηγορούμενοι έκλεισαν τα διόδια, χωρίς να προκαλέσουν καμία απολύτως ζημιά, με βάση το δημοκρατικό τους χρέος, χωρίς βία ή φθορές» συμπλήρωσε.
 
Ο εν ενεργεία υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, κατέθεσε στο δικαστήριο πως αναγνωρίζει τους κατηγορουμένους και πως δεν είδε βίαιες πράξεις ή, έστω, προτροπή σε τέτοιες.
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής, Χρ. Καραμάνος, έδωσε την εικόνα, κατόπιν ερώτησης του προέδρου, για τη διέλευση των αυτοκινήτων εν μέσω της κινητοποίησης. «Ενημερώναμε τον κόσμο που περνούσε τα διόδια, τους δίναμε φυλλάδια, οι ταχύτητες ήταν χαμηλές και παρούσα ήταν η Τροχαία, ο κόσμος περνούσε και χειροκροτούσε, λέγοντάς μας "ευχαριστώ". Η θετική απήχηση των κινητοποιήσεων στην κοινωνία ήταν αυτό που ενόχλησε την εταιρεία, ώστε να προχωρήσει σε μήνυση εναντίον των πολιτών».
 
Το αθωωτικό σκεπτικό της απόφασης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για τους κατηγορουμένους ούτε υπήρξε προτροπή για άσκηση βίας και φθορά ιδιοκτησίας.

Αν υπήρξε κάποιο περιστατικό -φθορές σε μπάρες διοδίων σε κάποια περίπτωση- θεωρείται μεμονωμένο, από μεμονωμένα άτομα, που δεν εξέφραζαν το σύνολο των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση. Η Τροχαία ήταν παρούσα και δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας κατά την κινητοποίηση, επομένως πρότεινε στο δικαστήριο την αθώωση των κατηγορουμένων -όπερ και εγένετο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης