Αναγκαία η πρόσληψη ιατροδικαστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Αναγκαία η πρόσληψη ιατροδικαστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Τρεις ιατροδικαστές προσπαθούν να διαχειριστούν το θέμα, έχοντας ως βάση τους τις Λέσβος, Χίο και Ρόδο

Αναγκαία η πρόσληψη ιατροδικαστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Δύο επικουρικοί ιατροδικαστές σε Λέσβο και Χίο, καθώς και ένας ειδικευμένος στη Ρόδο, οι οποίοι προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών αναφορικά με τις αναγκαίες ιατροδικαστικές πράξεις, προσπαθούν να διαχειριστούν το «κύμα» των δεκάδων σορών των προσφύγων
που ξεβράζονται καθημερινά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να προβούν στις αναγκαίες νεκροτομές.
 
Ωστόσο, παρά το βάρος που σηκώνουν οι τρεις ιατροδικαστές, η πρόσφατη προκήρυξη γιατρών του υπουργείου Υγείας ειδικά για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών που προέρχονται από τη μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών δεν περιλάμβανε καμία θέση ιατροδικαστή. Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) υπογραμμίζει το κενό και ζητεί άμεση πρόσληψη ιατροδικαστών στα νησιά και ειδικά στη Σάμο και στην Κω, όπως και ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δομών.
 
Κλείσιμο
Χιλιάδες πρόσφυγες μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, ενώ εξίσου μεγάλος αριθμός φαίνεται να αγνοείται. Σε όλες τις περιπτώσεις οι απαραίτητες ιατροδικαστικές εξετάσεις σε αυτές τις περιοχές πραγματοποιούνται από τρεις ιατροδικαστές, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα κάλυπταν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΙΕ, οι τρεις επιστήμονες καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά ακόμα και μεταφερόμενοι από νησί σε νησί.
 
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση της Σάμου -όπου ακόμα δεν υπάρχει ιατροδικαστής-  που είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ημέρες  να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός σορών και να κληθεί για να πραγματοποιήσει τις νεκροτομές ο ιατροδικαστής της Μυτιλήνης. Πράγματι δύο φορές εκλήθη για λίγες ημέρες ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής όπου πραγματοποίησε συνολικά περίπου 60 νεκροτομές, αφήνοντας παράλληλα για το ίδιο διάστημα ακάλυπτη την περιοχή της Μυτιλήνης, όπου υπηρετεί. 
 
«Η ιατροδικαστική είναι μία εκ των βασικών ιατρικών ειδικοτήτων και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι ιατροδικαστικές πράξεις δεν δύναται να πραγματοποιούνται με πλανόδιο τρόπο. Όπου υπάρχουν ανάγκες πρέπει άμεσα να καλυφθούν με αντίστοιχες προκηρύξεις. Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να πράξει τα αυτονόητα» αναφέρει με αφορμή το γεγονός αυτό ο πρόεδρος της ΕΙΕ κ. Γρηγόρης Λέων και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί στις δέουσες ενέργειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης