Πώς στρατολογήθηκε ο τζιχαντιστής της Αλεξανδρούπολης

Πώς στρατολογήθηκε ο τζιχαντιστής της Αλεξανδρούπολης

Στο κεντρικό Γκέτεμποργκ της Σουηδίας ανατέθηκε στον 29χρονο η δημιουργία τρομοκρατικής οργάνωσης με την επωνυμία «Αλ Κάιντα της Βόρειας Ευρώπης»

Πώς στρατολογήθηκε ο τζιχαντιστής της Αλεξανδρούπολης
Από το καλοκαίρι του 2005 είχε προσηλυτιστεί στην
Τζιχάντ
ο Mirsad Bektasevic που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη. Η στρατολόγησή του έγινε στο Μπανγκλαντές, όπου τον είχαν στείλει φονταμενταλιστές οι οποίοι τον είχαν γνωρίσει στο τζαμί Bellevue που επισκεπτόταν συχνά ο νεαρός Βόσνιος στο κεντρικό Γκέτεμποργκ. Εκεί του ανατέθηκε η δημιουργία τρομοκρατικής οργάνωσης με την επωνυμία «Αλ Κάιντα της Βόρειας Ευρώπης», που θα είχε ως βάση την Σουηδία!

Αυτός που ανέλαβε να έρχεται σε καθημερινή τηλεφωνική και ηλεκτρονική επαφή με τον Bektasevic (που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Maximus») για να οργανώσουν τον εξοπλισμό της οργάνωσης, ήταν ο Ehsanul Islam Sadequee από το Roswell της Τζώρτζια, ο οποίος συνελήφθη στις 20 Απριλίου 2006 στο Μπανγκλαντές και βρίσκεται σε φυλακή της Ατλάντα όπου εκτίει ποινή κάθειρξης 17 ετών με 30ετή επιτήρηση για συνωμοσία στην προμήθεια υλικού σε τρομοκράτες και ειδικά στην οργάνωση Lashkar-e-Tayyiba.
Κλείσιμο

Ο Sadequee, που γεννήθηκε στο Fairfax της Virginia το 1986, προσχώρησε αρχικά στους Ταλιμπάν το 2001. Μαζί με τον Syed Haris Ahmed, που γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1984 και πήγε στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του '90, άρχισαν το 2004 να στέλνουν μηνύματα σε fora του Ίντερνετ που είναι γνωστά για την υποστήριξή τους στη βία, όπως το “At-Tibyan Publications”. Σύντομα οι συζητήσεις εξελίχθηκαν σε συνωμοσία για την τροφοδοσία τρομοκρατών με υλικό. 

Όταν συνελήφθησαν, στην κατοχή τους βρέθηκαν 60 μικρής διάρκειας βίντεο στα οποία είχαν καταγράψει εγκαταστάσεις στην Ουάσινγκτον που προσφέρονταν για συμβολικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Μεταξύ αυτών, ήταν το Καπιτώλιο, το Πεντάγωνο, η Παγκόσμια τράπεζα, η Μασονική Στοά και εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων. Κάποια από τα βίντεο, ο Sadequee τα έστειλε τον Απρίλιο του 2005 στον Younis Tsouli, ένα Μαροκινό κυβερνοτρομοκράτη και στέλεχος- «κλειδί» της Αλ Κάιντα στο Ιράκ γνωστό και ως «Irhabi 007» («Τρομοκράτης 007» στα αραβικά) και στον Aabid Hussein Khan, γνωστό και ως «Abu Umar», μέλος των τρομοκρατικών οργανώσεων του Πακιστάν «Lashkar-e-Tayyiba» και «Jaish-e-Mohammed». Και οι δυο καταδικάστηκαν αργότερα στη Βρετανία για τρομοκρατική δραστηριότητα και βρίσκονται ακόμη στη φυλακή.



Το ίδιο καλοκαίρι, ο Ahmed συναντήθηκε στο Πακιστάν με τον Khan και του ζήτησε να εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο της Τζιχάντ, ενώ ο Sadequee πήγε στο Μπανγκλαντές μαζί με τον Tsouli. Εκεί γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον Mirsad Bektasevic που είχε γεννηθεί στη Σερβία στις 30 Ιουλίου 1987. Ο πατέρας του, Adem, είχε σκοτωθεί σε τροχαίο όταν ο Mirsad ήταν μικρός. Το 1994, η μητέρα του Nafija Hamidovic τον πήρε μαζί με τον μικρότερο αδελφό του και έφυγαν για τη Σουηδία, όπου έζησαν στο Kungälv, βόρεια του Γκέτεμποργκ και απέκτησαν σουηδική υπηκοότητα. Οι επιρροές που δέχθηκε από τους φανατικούς μουσουλμάνους στο τζαμί Bellevue, τον έστρεψαν στην προσπάθεια δημιουργίας θυλάκων ένοπλης βίας. 

Φωτογραφία του Mirsad Bektasevic



Η επαφή του με τον Sadequee ήταν μια από τις δραστηριότητες που ανέλαβε, για να μεταφέρει την τρομοκρατία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την βρετανική μυστική υπηρεσία ΜΙ5, φέρεται να είχε επισκεφθεί τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Abu Musab al-Zarqawi και να «έτρεχε» μια από τις ιστοσελίδες του, μέσω της οποίας στρατολογούσε νεαρούς μουσουλμάνους μέσω Ίντερνετ (με το ψευδώνυμο «Maximus») για να συμμετάσχουν στην λεγόμενη «ιρακινή ανταρσία».

Οι Βρετανοί πιστεύουν ότι ο Bektasevic θα ήταν ο οργανωτής της ομάδας ισλαμιστών που θα εκτελούσε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ουάσινγκτον! Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι, από τις πληροφορίες που βρέθηκαν στον υπολογιστή και το κινητό του όταν συνελήφθη, έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών αρχών στο Λονδίνο και τη Δανία ο Younis Tsouli και ο Aabid Hussein Khan.  

Όταν ο Mirsad Bektasevic συνελήφθη, στις 19 Οκτωβρίου του 2005, βρισκόταν στο διαμέρισμα της θείας του στο Μπουτμίρ του Σεράγεβο, μαζί με τον 20χρονο Τούρκο πολίτη και γεννημένο στη Δανία Abdulkadir Cesur με τον οποίο είχε κατασκευάσει ένα γιλέκο αυτοκτονίας που περιείχε 18 κιλά εργοστασιακών εκρηκτικών, χρονοδιακόπτες και πυροκροτητές. Στην κατοχή τους κατασχέθηκε και μια βιντεοκασέτα τύπου Hi-8 που τους έδειχνε να συνδέουν τη βόμβα δίνοντας οδηγίες σε κάθε ενδιαφερόμενο! 

Από το καλοκαίρι του 2005 είχε προσηλυτιστεί στην Τζιχάντ


Στο διαμέρισμα είχε κατασχεθεί τότε ένα ακόμη βίντεο, που απεικόνιζε τους δυο νεαρούς με μάσκες του σκι στα πρόσωπα, περικυκλωμένους από όπλα και εκρηκτικά, να αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις σε ευρωπαϊκά κράτη που είχαν στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σύμφωνα με τις αρχές, σκόπευαν να το αναρτήσουν στο Ίντερνετ μετά την επίθεση που θα έκαναν και πιθανολογείται ότι σχεδίαζαν επίθεση αυτοκτονίας σε πρεσβεία δυτικής χώρας στο Σεράγεβο. Ωστόσο, από την άφιξή τους στην πόλη στις 27 Σεπτεμβρίου, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση.

Η δίκη του Bektasevic άρχισε στο Σεράγεβο στις 26 Ιουνίου 2006 και στο εδώλιο, εκτός από τον Τούρκο Cesur Abdulkadir, κάθισαν και δυο Βόσνιοι, ο Bajro Ikanovic και ο Senad Hasanovic. Στις 10 Ιανουαρίου 2007, ο  Bektašević καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών και τεσσάρων μηνών για εγκλήματα σχετικά με την τρομοκρατία, παράνομη οπλοκατοχή και βίαια αντίσταση. Ο Cesur καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, ο Ikanović σε φυλάκιση οκτώ ετών και ο Hasanović σε ποινή δυο ετών και έξι μηνών. 




Τον Ιούνιο του 2007, το Εφετείο μείωσε την ποινή του Bektašević σε οκτώ χρόνια και τέσσερις μήνες. Τον Μάρτιο του 2009, έγινε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Σουηδίας να εκτίσει εκεί το υπόλοιπο της ποινής του και μεταφέρθηκε σε σουηδικές φυλακές τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Το 2011 αποφυλακίστηκε, καθώς η σουηδική νομοθεσία προβλέπει απελευθέρωση των κρατουμένων που εκτίουν τα δυο τρίτα της ποινής τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης