Στη μάχη των υπερχρεωμένων νοικοκυρών ρίχνονται 196 νέοι Ειρηνοδίκες

Στη μάχη των υπερχρεωμένων νοικοκυρών ρίχνονται 196 νέοι Ειρηνοδίκες

Τα ονόματα των επιτυχόντων, η διαδικασία του διαγωνισμού - Όσοι δανειολήπτες έχουν υποβάλλει αίτηση στα Ειρηνοδικεία για να υπαχθούν  στο νόμο Κατσέλη και έχουν λάβει δικάσιμο μετά το 2020, μπορούν τώρα ζητήσουν με αίτησή τους, συντομότερη δικάσιμο


Στη μάχη των υπερχρεωμένων νοικοκυρών ρίχνονται 196 νέοι Ειρηνοδίκες
Στη μάχη των υπερχρεωμένων νοικοκυρών ρίχνονται 196  νέοι Ειρηνοδίκες, καθώς ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι διαδικασίες του σχετικού διαγωνισμού και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.  

Στο πλαίσιο του νόμου  4336/2015 -γνωστού ως «νόμος Κατσέλη»- για τα  υπερχρεωμένα νοικοκυριά  που έχουν κόκκινα δάνεια και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, λόγω της  οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα από το 2010,  τα Ειρηνοδικεία της χώρας  πλημμύρισαν από αιτήσεις ενδιαφερομένων.

Μετά την τραγική  αύξηση των αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία μονόδρομος ήταν  πλέον η πρόσληψη νέων Ειρηνοδικών.

Κλείσιμο
Για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τον τεράστιο αριθμό των αιτήσεων για υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυρών στο νόμο Κατσέλη, αποφασίστηκε αρχικά το Φεβρουάριο του  2015 η  πρόσληψη 54 Ειρηνοδικών με τη διαδικασία διαγωνισμού.

Όμως, ο αριθμός των αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία ανέβηκε στο ζενίθ  προκαλώντας έμφραγμα, αφού οι αιτήσεις ξεπερνούν  τις   160.000 και   προσδιοριζόντουσαν   σε μεγάλο βάθος χρόνου, που ξεπερνά το 2030.   

Έτσι, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των Ειρηνοδικείων όλης της χώρας, το περασμένο καλοκαίρι με νομοθετική ρύθμιση ο αριθμός των νέων Ειρηνοδικών  που επρόκειτο να προσληφθούν αυξήθηκε κατά 140, ανεβάζοντας το τελικό αριθμό  στους 196.

Αρχικά υποβλήθηκαν 1.815 αιτήσεις υποψηφιότητας νομικών,  οι οποίοι  έπρεπε να ήταν μέχρι 40 ετών,  για συμμετάσχουν στο σχετικό διαγωνισμό.  Εγκριθήκαν 1.794 υποψήφιοι, καθώς κάποιοι   «κόπηκαν» στα τυπικά προσόντα.

Στην ολοκλήρωση των γραπτών εξετάσεων (5 Οκτωβρίου 2015) βαθμολογήθηκαν 1.572 υποψήφιοι Ειρηνοδίκες και στην συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία της προφορικής εξέτασης.

Η προφορική διαδικασία εξέτασης  των υποψηφίων Ειρηνοδικών ξεκίνησε 30 Μαρτίου 2015 με εναλλαγές των προέδρων της σχετικής επιτροπής, και ολοκληρώθηκε με τρεις επιτροπές, υπό την προεδρία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου και των αντιπροέδρων Ιωάννη Γιαννακόπουλου και Ασπασίας Καρέλου.

Η προφορική διαδικασία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και  ακολούθησε την ίδια μέρα η ανακοίνωση, με σειρά βαθμολογίας, του  πίνακα   των 196 επιτυχόντων.

Στον τελικό πίνακα, με τη σειρά της  βαθμολογίας,  συμμετέχουν  1.238  και η βαθμολογία είναι από 3,05 έως 13,315. Οι πέραν των 196 επιτυχόντων Ειρηνοδικών, οι υπόλοιποι  1.042 θα καλύψουν πιθανά κενά που θα δημιουργηθούν (μη αποδοχή διορισμού, κ.λπ.).

Τέλος, αύριο, Δευτέρα, θα γίνει η κλήρωση κατάταξης των ισοψηφησάντων  Ειρηνοδικών στον επίμαχο διαγωνισμό.

Τώρα, μετά την ανακοίνωση του πίνακα προσληφθέντων και την  αύξηση του αριθμού των Ειρηνοδικών κατά 196, όσοι δανειολήπτες έχουν υποβάλλει αίτηση στα Ειρηνοδικεία για να υπαχθούν  στο νόμο Κατσέλη και έχουν λάβει δικάσιμο μετά το 2020, μπορούν τώρα ζητήσουν με αίτησή τους, συντομότερη δικάσιμο.

Δείτε εδώ τον πίνακα των αποτελεσμάτων 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης