Με κρύο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους φεύγει το 2015

Με κρύο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους φεύγει το 2015

Ο χιονιάς έρχεται από Σιβηρία, μέσω Τουρκίας, στην οποία ήδη έχουν ακυρωθεί πάρα πολλές πτήσεις - «Βουτιά» 12 βαθμών Κελσίου μέχρι το βράδυ - Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους ταξιδέψουν προς βορρά και Πελοπόννησο - Νέο, σφοδρότερο κύμα χιονιά από την Κυριακή

Με κρύο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους φεύγει το 2015
Με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια ακόμη και στην Αττική μας αποχαιρετά το 2015! Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα προκαλέσει  «βουτιά» 12 βαθμών Κελσίου με την αλλαγή να γίνεται αισθητή από σήμερα το πρωί. Ο χιονιάς έρχεται από Σιβηρία, μέσω Τουρκίας, στην οποία ήδη έχουν ακυρωθεί πάρα πολλές πτήσεις. Διαβάστε αναλυτικά για Κωνσταντινούπολη εδώ

Έτσι λοιπόν, σε «κίτρινο» συναγερμό μπαίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες 72 ώρες με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα. Δεν θα λείψει, μάλιστα, και ο παγετός τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου που θα είναι ισχυρότερος στο Ιόνιο και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Κλείσιμο

Από απόψε το βράδυ μάλιστα προβλέπεται χιόνι και στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου, στην
Πεντέλη
, τον Γέρακα, τον
Άγιο Στέφανο και χιονόνερο σε περιοχές όπως η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, ακόμα και το κέντρο της Αθήνας τη νύχτα. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, με ήπια μορφή, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ενώ η αλλαγή του χρόνου θα γίνει με... πολικές θερμοκρασίες που δεν θα ξεπεράσουν το μηδέν την νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην πρωτεύουσα,

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδα, χωρίς όμως η ένταση των φαινόμενων να είναι μεγάλη.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν οδικώς είτε στον άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης, είτε στην Πελοπόννησο, πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Αναμένεται να χιονίζει σε όλο το μήκος του δικτύου και ειδικότερα σε περιοχές της Στερεάς όπως ο Ορχομενός, ο Δομοκός κλπ, ενώ στα νότια, το ισχυρότερο κύμα του χιονιά (που πάντως δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα) θα δεχθούν η Αρκαδία και περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Αξιόλογες χιονοπτώσεις που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, αναμένονται στη Βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά, ενώ οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέο κύμα χιονιά από την Κυριακή, με μεγαλύτερη ένταση και σφοδρότητα.

Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξουν προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς οι βορειάδες θα φτάσουν σε ένταση στο Αιγαίο τα 7 με 8 μποφόρ.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής-ανατολικής Στερέας (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται και το Σάββατο.

Πιο αναλυτικά

Την Πέμπτη 31/12 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα σταματήσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιοχές όπου θα έχουμε χιονόπτωση, όπως είναι η Τρίπολη, η Κοζάνη, τα Τέμπη και πιθανόν η Λάρισα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο καθώς σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία, τη Χαλκιδική και τα ημιορεινά και ορεινά της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί ενώ στο Ιόνιο οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν στα 6-7 μπ. στα νοτιότερα τμήματά του.

Ουσιαστική μεταβολή του καιρού σε επίπεδο χιονοπτώσεων αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου 2/1, όπου πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μακεδονία και από το βράδυ στην Ήπειρο. Χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά. Βροχές αναμένονται στην Κρήτη όπου θα χιονίσει και στα ορεινά του νησιού. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις.

Ειδικότερα για την Αττική, χιονόπτωση αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί ακόμα και στα βόρεια προάστια αλλά η ποσότητα του χιονιού θα είναι πολύ μικρή, οπότε δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα.


Οδηγίες από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας 
Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από 

κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. 

γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Άν μετακινούνται πεζοί:

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς 

λόγω της ολισθηρότητας.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, 

οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού


Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά - ημιορεινά. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές . 

Βελτίωση στη Θράκη από τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 έως 06 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος


Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και στα νοτιά πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Χιονοπτώσεις από το βράδυ και στα ημιορεινά ηπειρωτικά .

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος



Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στέρεα και την Εύβοια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. 

Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και βαθμιαία σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά και από τη νύχτα και σε πεδινές περιοχές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά και νοτιά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια όπου τη νύχτα θα σημειωθούν 

παροδικές χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά 

και τη νύχτα πιθανόν και στα βόρεια προάστια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά που βαθμιαία θα επεκταθούν και στις πεδινές περιοχές.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 έως 05 βαθμούς κελσίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης