Καταθέτει η αστυνομικός στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Ο Φύσσας ήταν μόνος απέναντι σε άλλους τέσσερις

Καταθέτει η αστυνομικός στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Ο Φύσσας ήταν μόνος απέναντι σε άλλους τέσσερις

Έντονες παρατηρήσεις από την πρόεδρο για το πώς λειτούργησε η ΔΙΑΣ - «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» κατέθεσε η αστυνομικός της ομάδας για την υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα


Καταθέτει η αστυνομικός στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Ο Φύσσας ήταν μόνος απέναντι σε άλλους τέσσερις
Από τις έντονες παρατηρήσεις της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρίας Λεπενιώτη, για τον τρόπο που ενήργησαν τα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 όταν ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας, έπεφτε νεκρός από τις μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά, χαρακτηρίζεται η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. 

Στο δικαστήριο καταθέτει η αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Αγγελική Λεγάτου, η οποία το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού είχε πάρει εντολή να μεταβεί στην οδό Παν. Τσαλδάρη, μαζί με τέσσερις ακόμη συναδέλφους της. Η αστυνομικός, κατάθεσε στο δικαστήριο ότι όταν έφτασε στο σημείο της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εκείνος είχε  ήδη μαχαιρωθεί από τον Γιώργο Ρουπακιά. Όπως είπε, η εικόνα που αντίκρισε ήταν «
τέσσερα με πέντε άτομα να χτυπιούνται και να παίζουν ξύλο» και ότι κατάλαβε πως ο Π. Φύσσας ήταν μόνος απέναντι «στους άλλους τέσσερις
».
  
Περιγράφοντας όσα είδε και βίωσε τη στιγμή που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας, η αστυνομικός κατάθεσε στο δικαστήριο: «
Κλείσιμο
Φτάσαμε στο σημείο και είδαμε τέσσερα με πέντε άτομα να χτυπιούνται. Τραβήξαμε τον Φύσσα προς τα πίσω, γιατί ήταν ο πιο νευριασμένος, του είπαμε να ηρεμήσει. Μου λέει: "Εμένα ρε;" και σηκώνει τη μπλούζα του και είδαμε πως ήταν μαχαιρωμένος. Τον ρώτησα "ποιος σε μαχαίρωσε"; Μας έδειξε το Ρουπακιά που εκείνη την ώρα έφευγε προς το αυτοκίνητό του. Άνοιγε την πόρτα να μπει μέσα. Είπα στους συναδέλφους μου πως αυτός είναι ο δράστης και εκείνοι τον πλησίασαν και τον κατέβασαν από το αμάξι».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα «ήταν ήρεμος κατά την αποχώρησή του, δεν έτρεχε», ενώ σε ερώτηση των αστυνομικών που τον συνέλαβαν ο Ρουπακιάς απάντησε πως μαχαίρωσε τον Φύσσα: «Γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου».

Η κ. Λεγάτου αναγνώρισε στην κατάθεσή της μόνο τον Γ.Ρουπακιά και ανέφερε πως δεν είδε συνοδηγό στο αυτοκίνητο του. Η ίδια απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου ανέφερε πως ισχύουν τα όσα είχε καταθέσει προανακριτικά, ότι δηλαδή τα τέσσερα - πέντε άτομα που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας, στην ουσία βοηθούσαν τον Γ. Ρουπακιά να μαχαιρώσει τον 34χρονο μουσικό.


Πρόεδρος: Κάνατε ό,τι μπορούσατε; 
Η πρόεδρος της έδρας ρώτησε αρκετές φορές τη μάρτυρα - αστυνομικό, αν εκείνο το βράδυ η ίδια και οι συνάδελφοί της λειτούργησαν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις και τον όρκο τους, για να αποτρέψουν τη στυγερή δολοφονία. «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, ήμασταν τέσσερις απέναντι σε 50 άτομα», ήταν η απάντηση της αστυνομικού, η οποία περιέγραψε τα γεγονότα ως εξής:«Στις 17 Σεπτεμβρίου ήμουν σε υπηρεσία στο Κερατσίνι, με τους συναδέλφους μου, με δυο μηχανές. Μας δόθηκε σήμα από το κέντρο που έλεγε πως στην οδό Ιφιγενείας και Παν. Τσαλδάρη, 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην καφετέρια "Κοράλι". Ξεκινήσαμε να πάμε. Αριστερά από την καφετέρια είχε τέσσερα με πέντε άτομα. Συζητούσαν ήρεμα. Στη δεξιά πλευρά είδαμε 40 με 50 άτομα, μαυροφορεμένοι, κάποιοι φορούσαν άσπρα κράνη και κάποιοι κρατούσαν πιθανόν ρόπαλα. Μετά από λίγα λεπτά έρχεται ένας κύριος και μας δηλώνει ότι είναι συνάδελφος και ότι συνέβη κάτι μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών, μια παρεξήγηση και ότι το περιστατικό έληξε». 

Η κ. Λεγάτου ανέφερε στο δικαστήριο πως όταν πλησίασαν στο σημείο γύρω στα 15 άτομα άρχισαν να κατευθύνονται προς την Π. Τσαλδάρη. «Τους ακολουθήσαμε και τότε άκουσα να φωνάζουν: "Πιάστε τους". Έτρεχαν, φώναζαν και έβριζαν», είπε η αστυνομικός. 

Πρόεδρος: Είδατε αυτούς τους 15 να τρέχουν και να βρίζουν. Δεν είδατε γιατί το έκαναν;
Μάρτυρας: Όχι. Ακολουθήσαμε τους 15 εγώ με το Δεληγιάννη και ο Τσολακίδης (σ.σ. επίσης αστυνομικοί της ΔΙΑΣ) έγραφε.  
Πρόεδρος: Αυτό το βρίσκετε σωστό; Να τρέχουν και να φωνάζουν και ο Τσολακίδης να γράφει; 
Μάρτυρας: Όχι δεν το βρίσκω σωστό.

Συνεχίζοντας την περιγραφή της η κ. Λεγάτου ανάφερε: «Καθώς ανέβαινα την Κεφαλληνίας ήρθε μια κοπέλα και μου τράβηξε το χέρι και μου είπε: "Πήγαινε, βαράνε την παρέα μου"».
Πρόεδρος: Συγνώμη, από αυτούς τους 15, δεν ρωτήσατε έναν που πάει; Ποιοι είναι; 
Μάρτυρας: Φωνάξαμε αστυνομία, σταματήστε. Δεν μας έδωσαν σημασια, μας προσπέρασαν. 
Πρόεδρος: Φτάνετε Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Τι βλέπετε;
Μάρτυρας: Υπήρχε μεγάλη ένταση, έτρεχαν άτομα αριστερά-δεξιά. Μια οχλαγωγία ένας χαμός. Τρέχανε και βρίζανε. 
Πρόεδρος: Τι λέγανε βρίζοντας; 
Μάρτυρας: Ελάτε εδώ ρε μαλάκες...
Πρόεδρος: Τι άλλο βλέπετε; 
Μάρτυρας: Στον αριθμό 62 βλέπω 4 - 5 άτομα να τσακώνονται. Ήταν όλοι μαζί ένα κουβάρι. Χτυπιόντουσαν, κλωτσιές και μπουνιές. Φωνάξαμε «αστυνομία, σταματήστε». Όταν φτάσαμε στο σημείο και φωνάξαμε οι άλλοι που ήταν συγκεντρωμένοι, έφυγαν και έμειναν μόνο τα 4 με 5 άτομα. 
Πρόεδρος: Τους 15 δεν τους προλαβαίνετε, που φεύγουν; Με τι ρυθμούς κινείστε; Εσείς θεωρείτε ότι οι κινήσεις που κάνατε ήταν αυτές που έπρεπε να κάνει ένας αστυνομικός; 
Μάρτυρας: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. 
Πρόεδρος: Πώς αυτό που έγινε θα μπορούσε να αποτραπεί; 
Μάρτυρας: Εμάς το σήμα μας ήταν για άλλο σκοπό. Μας είπαν για 50 άτομα που θα πήγαιναν στο Κοράλλι. Ήμασταν 8 άτομα και ήταν 50. Καλέσαμε ενισχύσεις. Ήρθαν τα παιδιά μετά από πέντε λεπτά. 
Πρόεδρος: Άλλο τρόπο είχατε για να δράσετε; Θεωρείτε ότι αυτό οφείλατε να κάνετε;
Μάρτυρας: Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.
Πρόεδρος: Κάποιος έκανε λάθος πάντως. Ή αυτός που έκανε τη διαβίβαση ή εσείς. 
Μάρτυρας: Έπρεπε να στείλουν την ομάδα ΔΕΛΤΑ, τα ΜΑΤ... Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό. 
Πρόεδρος: Άλλο τρόπο δεν είχατε; 
Μάρτυρας: Πιστεύω ότι κάναμε αυτό που μπορούσαμε, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Είμασταν τέσσερα άτομα και αυτοί 50. Κάναμε ό,τι καλύτερο.
Πρόεδρος: Πώς το εννοείται το καλύτερο; Χάνει ένας άνθρωπος τη ζωή του και καμία σύλληψη δεν είχε γίνει από αυτούς που τρέχουν; 
Μάρτυρας: Θα μπορούσε να μην έχει συλληφθεί ο κατηγορούμενος. 
Πρόεδρος: Θεωρείται ότι λειτουργήσατε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας και τον όρκο σας; 
Μάρτυρας: Φυσικά. 
Πρόεδρος: Γιατί δεν πυροβολήσατε στον αέρα; 
Μάρτυρας: Υπάρχει η δυνατότητα αυτή, αλλά υπήρχε αρκετός κόσμος και εγώ δεν θα το έκανα.


«Μπήκαμε ανάμεσά τους»
Σε άλλο σημείο της κατάθεσή της μιλώντας εκ νέου για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού η μάρτυρας ανέφερε: «Όλοι οι άλλοι έφυγαν και έμειναν μόνο ο Ρουπακιάς με τον Φύσσα. Είχαν πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και πολύ ένταση. Πήγε ο ένας να χτυπήσει τον άλλον. Μίλαγε ο ένας προς το άλλον και τότε μπήκαμε ανάμεσά τους για να τους χωρίσουμε».

Πρόεδρος: Ένα αυτοκίνητο που έχει σταθμεύσει ανάμεσά τους, το είδατε; 
Μάρτυρας: Ναι, το είδαμε. Φύγανε οι υπόλοιπο και έμειναν οι δυο. Τραβήξαμε το Φύσσα προς τα πίσω γιατί ήταν ο πιο νευριασμένος του είπαμε να ηρεμήσει. Μου λέει: «Εμένα ρε;». Σηκώνει τη μπλούζα και ήταν μαχαιρωμένος. Του λέω ποιος; Μας έδειξε το Ρουπακιά...
Πρόεδρος: Τελικά ποιος έβγαλε το Ρουπακιά από το αυτοκίνητό του;  
Μάρτυρας: Ο Τσολακίδης και ο Δεληγιάννης και στην άλλη μεριά του αυτοκινήτου είδαν και το μαχαίρι. 
Πρόεδρος: Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι παραλείψατε να κάνετε;
Μάρτυρας: Δεν ήμασταν εκπαιδευμενοι, θα μπορούσαν να στείλουν τα ΜΑΤ, τα ΥΜΕΤ ή τη ΔΕΛΤΑ, που είναι εκπαιδεύμενοι.
Πρόεδρος: Αυτά τα 4- 5 άτομα που είπατε ότι είδατε να χτυπιούνται, τι εικόνα σας έδωσαν;
Μάρτυρας: Ότι ήταν ένας εναντίον τεσσάρων. Ο Φύσσας απέναντι στους άλλους. 
Πρόεδρος: Φοβηθήκατε; 
Μάρυτρας: Ναι. 
Εισαγγελέας: Είδατε το μαχαίρι;
Μάρτυρας: Ναι, ήταν ένα μικρό μαχαιράκι. 


Τα δημοσιεύματα 
Η αστυνομικός ρωτήθηκε για το πώς προέκυψαν τα δημοσιεύματα που την φέρουν να συλλαμβάνει εκείνη τον Γιώργο Ρουπακιά. Η μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Ίσως επειδή ήμουν η μόνη γυναίκα και επειδή ήμουν στο σημείο και φώναζα», ήταν η απάντησή της. 


Η δίκη ξεκίνησε σήμερα με καθυστέρηση περίπου δυο ωρών, καθώς και πάλι άργησε να προσέλθει στο δικαστήριο ο Γ. Ρουμπέκας, συνήγορος του Γ.Ρουπακιά.
Πρόεδρος: Θεωρείτε τη συμπεριφορά σας αυτή, σωστή; 
Συνήγορος: Δεν είχα πρόθεση...
Πρόεδρος: Δεν τίθεται θέμα προθέσεως.  
Συνήγορος: Ζητώ συγνώμη, δεν μπορώ να προβλέψω πάντα αστάθμητους παράγοντες, είχε μηχανική βλάβη το αυτοκινητό μου. Σε κάθε περίπτωση να διορισετε ένα άλλο συνάδελφο από τον κατάλογο για να συμπαρίσταται μαζί μου για τον Γ. Ρουπακιά. 
Τελικά, αποφασιστηκε ότι θα διοριστεί και δεύτερος συνηγόρος για την υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά. 

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την εξέταση της αστυνομικού από την πολιτκή αγωγή και την υπεράσπιση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης