Μετά την έφοδο στην Ειδομένη φέρνουν τους μετανάστες στην Αθήνα

Μετά την έφοδο στην Ειδομένη φέρνουν τους μετανάστες στην Αθήνα

Περίπου 1.200 μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και μεταφέρονται στην πρωτεύουσα - Πληροφορίες για 10 προσαγωγές, ενώ νωρίτερα προσήχθησαν δημοσιογράφοι - Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή μετά από 20 μέρες - Ήδη πολυεθνικές απεύφευγαν την Ελλάδα για τα δρομολόγιά τους προς την Κεντρική Ευρώπη - Νέο ναυάγιο με 12 νεκρούς στο Φαρμακονήσι

Μετά την έφοδο στην Ειδομένη φέρνουν τους μετανάστες στην Αθήνα
Ξεκίνησε στις 07:30 το πρωί της Τετάρτης η αστυνομική επιχείρηση
διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, παρουσία εισαγγελέα και 14 διμοιριών των ΜΑΤ. Εδώ και 20 ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη, είχαν αποκλείσει τη γραμμή, μη επιτρέποντας την διέλευση των τρένων. Τελικά η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε, λίγο μετά τις 11:30, αφού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απομάκρυναν τους μετανάστες, ενώ η επιχείρηση εξελίχθηκε ήρεμα στο μεγαλύτερο μέρος της. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως έγιναν 10 προσαγωγές μεταναστών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και βρίσκονται στο ΑΤ Ειδομένης, ενώ σε ένα περιστατικό τραυματίστηκε από μαχαίρι ένας Ιρανός υπήκοος, πιθανότατα όμως σε συμπλοκή με ομοεθνή του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Κλείσιμο
Υπολογίζεται πως στην περιοχή είχαν μείνει περίπου 1.200 μετανάστες (από τους 5.000 που βρίσκονταν εκεί το τελευταίο διάστημα), οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και ταξιδεύουν για την Αθήνα. Τελευταίο εκκαθαρίστηκε το σημείο διέλευσης, ακριβώς δίπλα στα σύνορα, όπου είχαν κατασκηνώσει δεκάδες μετανάστες, ελπίζοντας να περάσουν στα Σκόπια. Τα λεωφορεία, 14 τον αριθμό, με τους μετανάστες έχουν πλέον ξεκινήσει για την Αθήνα, με τελικό προορισμό το γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο.

Η αστυνομία εκκαθάρισε την κατασκήνωση των μεταναστών στο σημείο διέλευσης σε λιγότερο από δέκα λεπτά, μεταδίδει δημοσιογράφος από την Ειδομένη:


Δημοσιογράφοι μεταδίδουν πληροφορίες για 10 συλλήψεις, που όμως δεν επιβεβαιώνονται


Εν τω μεταξύ, αμέσως πριν ξεκινήσει η επιχείρηση, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές δημοσιογράφων που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, μεταξύ αυτών εργαζομένων στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Associated Press, όπως καταγγέλλεται. Και οι τέσσερις εργαζόμενοι στον Τύπο που προσήχθησαν αφέθησαν ελεύθεροι μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Κατά την επιχείρηση εκδιώχθηκαν και εθελοντές και μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην περιοχή.

Κρατούνται δημοσιογράφοι του Reuters και του Associated Press


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημερώνουν πως τους έχουν αποκλείσει από την κατασκήνωση των μεταναστών


Η περιοχή ήταν αποκλεισμένη και επετράπη η πρόσβαση μόνο στον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό. Μετά τις 11 επετράπη και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να προχωρήσουν και να περιθάλψουν όσους πρόσφυγες παραμένουν εκεί για να περάσουν στα Σκόπια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε προαναγγείλει την επιχείρηση με συνεντεύξεις του τις τελευταίες, όταν μάλιστα, χαρακτηριστικά είχε πει πως η κυβέρνηση δεν θέλει αιματοχυσία, αλλά η εκκαθάριση της Ειδομένης δεν πρόκειται να είναι «βόλτα στο δάσος για κολεγιόπαιδα».

Υπενθυμίζεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της οποίας μεταφέρονται εμπορεύματα προς την Κεντρική Ευρώπη παρέμενε αποκλεισμένη για 20 ημέρες από μετανάστες που διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν τους επιτρέπουν οι αρχές των Σκοπίων να περάσουν τα σύνορα. Οι Σκοπιανοί από τον Νοέμβριο δεν επιτρέπουν την είσοδο στην χώρα παρά μόνο σε όσους έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν η απόφαση της εταιρείας Hewlett Packard να αλλάξει προορισμό σε 100 εμπορευματοκιβώτιά της, που επρόκειτο να μεταφερθούν στον Πειραιά και μέσω Ειδομένης στην Κεντρική Ευρώπη. Η εταιρεία αναπροσάρμοσε το δρομολόγιό της προς την Σλοβενία, ενώ στην ίδια λογική κινούνταν και άλλες πολυεθνικές.

Μόλις χθες Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θ. Ζηλιασκόπουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του, υποστηρίζοντας πως η ζημιά της κρατικής εταιρείας από το μπλόκο των μεταναστών στις γραμμές είναι τεράστια, όπως και οι αποζημιώσεις που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μεγάλες επιχειρήσεις με τις οποίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει συμβάσεις.

Γερμανός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που βρίσκεται στην Ειδομένη το τελευταίο διάστημα, τουίταρε στις 08:00 το πρωί: «Η Ειδομένη είναι περικυκλωμένη από την αστυνομία, φαίνεται πως αρχίζει η εκκένωση»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης