Εισαγγελικό «ναι» για την έκδοση στις ΗΠΑ του Σύριου πλαστογράφου

Εισαγγελικό «ναι» για την έκδοση στις ΗΠΑ του Σύριου πλαστογράφου

Αμερικάνος πράκτορας, στο πλαίσιο των ενεργειών των ΗΠΑ για την ασφάλεια από το Ισλαμικό Κράτος, έφτασε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Σύριο Η.Κ., από τον οποίο παρέλαβε, έναντι αμοιβής, τέσσερα πλαστά διαβατήρια

Εισαγγελικό «ναι» για την έκδοση στις ΗΠΑ του Σύριου πλαστογράφου
Κορυφώνεται το μεγαλύτερο δικαστικο-πρακτορικό θρίλερ των τελευταίων δεκαετιών που εξελίχθηκε στην Αθήνα και αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ την 1η Νοεμβρίου σε διεθνή αποκλειστικότητα.

Πρόκειται για την υπόθεση του Σύριου Η.Κ. σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές των ΗΠΑ και τώρα οι Αμερικάνοι ζητούν την έκδοσή του για εγκληματικές ενέργειες, τις οποίες φέρεται να τέλεσε στην Ελλάδα. Η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» και της Βασιλικής Κόκκαλη, που από διεθνή και Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναπαράχθηκε, αφορά Aμερικανό πράκτορα ο οποίος ήρθε το περασμένο καλοκαίρι «συστημένος» στην Ελλάδα και αγόρασε τέσσερα πλαστά διαβατήρια από τον αραβικής καταγωγής Η.Κ. Τώρα οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Σύριου πλαστογράφου για αδικήματα που τελέστηκαν εκτός Αμερικής.

Η υπόθεση -που φέρνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά κινηματογραφικής ταινίας κατασκοπίας- έγινε γνωστή από έγγραφα των αμερικανικών δικαστικών αρχών. Σύμφωνα με έγγραφα των ΗΠΑ, που περιλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία, Αμερικάνος πράκτορας, στο πλαίσιο των ενεργειών των ΗΠΑ για την ασφάλεια από το Ισλαμικό Κράτος, έφτασε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Σύριο Η.Κ.
Κλείσιμο

Η πρώτη συνάντηση του Η.Κ. με τον Αμερικάνο πράκτορα έγινε στις 29 Μαΐου 2015. Κατά τη συνάντηση αυτή ο πράκτορας των ΗΠΑ του αποκάλυψε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει τέσσερα πλαστά ή παραποιημένα αμερικανικά διαβατήρια για μέλη της «Daesh». Πρόκειται για οργάνωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατατάξει ψηλά στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και είναι γνωστή ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL), καθώς και ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (ISIS).

Ο Η.Κ. υπόσχεται να παραδώσει τα πλαστά διαβατήρια έναντι 10.000 ευρώ μέσα σε τέσσερις μέρες. Από τον Αμερικανό πράκτορα λαμβάνει προκαταβολή 5.000 ευρώ, αλλά και τέσσερις φωτογραφίες των υποτιθέμενων μελών της οργάνωσης, οι οποίες θα μπουν στα πλαστά διαβατήρια. Οι φωτογραφίες και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα αναγράφονταν στο έγγραφο ήταν Αμερικανών πολιτών, τα διαβατήρια των οποίων είχαν κλαπεί. Πράγματι, στη συνέχεια ο Σύριος δίνει στον άνθρωπο των μυστικών υπηρεσιών τα πλαστά διαβατήρια και εκείνος με τη σειρά του τα υπόλοιπα χρήματα που είχαν συμφωνήσει (5.000 ευρώ). Ωστόσο, υπήρξε και δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών, αλλά αυτή τη φορά ο Αμερικανός βιντεοσκοπεί και μαγνητοφωνεί κρυφά τις συναντήσεις. Κατά το δεύτερο ραντεβού ο Η.K. παραδίδει στον μυστικό πράκτορα κατάλογο με λέξεις-κλειδιά για χρήση σε τυχόν μελλοντικές τους συναντήσεις, αλλά και οδηγίες για το πώς εκείνος θα έπρεπε να επικοινωνεί μαζί του.

Τότε, ο άνδρας των αμερικανικών υπηρεσιών τον ενημερώνει ότι χρειάζεται ένα ακόμη διαβατήριο για κάποιο μέλος της Daesh που ήθελε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Ο Η.K. δέχεται και αυτή την δεύτερη παραγγελία και συμφωνεί να συναντηθούν ξανά. Όμως, ο Αμερικανός πράκτορας προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Η.Κ. χωρίς αποτέλεσμα και αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή του. Την ίδια ημέρα δέχεται τελικά το τηλεφώνημα που περίμενε και ο Η.K. τον ενημερώνει ότι για αρκετές ημέρες δεν θα μπορούσε να συναντηθεί μαζί του. Στην θέση του θα έστελνε έναν συνεργάτη του για να παραλάβει τα χρήματα και τις φωτογραφίες. Η συνάντηση, ωστόσο, αυτή δεν έγινε ποτέ. Ο Αμερικανός πράκτορας δεν συναντήθηκε με κανέναν από τους δύο άντρες. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς τον περασμένο Ιούλιο ο Σύριος είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου - εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ' εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Η.K. πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα προσφύγων έναντι αμοιβής, χωρίς όμως να προκύπτει από τη δικογραφία η διασύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις, διάσταση που έδωσαν όμως στη δράση του οι αμερικανικές αρχές. Έτσι, ο Σύριος οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Παράλληλα, οι Αμερικανικές αρχές είχαν ξεκινήσει την σύνταξη ενός άλλου, δικού τους κατηγορητηρίου σε βάρος του Η.Κ. Βασικό στοιχείο της «made in USA» δικογραφίας απετέλεσαν οι ηχογραφημένες συνομιλίες και τα βίντεο των συναντήσεων του με τον Αμερικανό πράκτορα. Κατόπιν αυτών το περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια εξέδωσε αίτημα για σύλληψη του Η.Κ. και έκδοσή του στις ΗΠΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Σύμφωνα με δικαστήριο της Κουλoύμπια, στον Η.Κ. αποδίδεται «συνωμοσία για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «διακεκριμένη υποκλοπή ταυτότητας» και «εξαπάτηση του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών». Το αίτημα των Αμερικανών δικαστικών αρχών συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Ο Σύριος παραδέχθηκε ότι έχει κατασκευάσει πλαστά και παραποιημένα διαβατήρια, τα οποία και πούλησε στον Αμερικανό πράκτορα στις 3 Ιουνίου, ενώ ανέφερε ότι άλλο πρόσωπο ήταν αυτό που ενσωμάτωνε στα ταξιδιωτικά έγγραφα τις φωτογραφίες που του είχε δώσει ο άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών. Επίσης, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις και ανέφερε ότι η όλη δράση του περιοριζόταν στην έκδοση των πλαστών εγγράφων, πράξεις που διέπραξε αποκλειστικά για να εξοικονομεί χρήματα.

Το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Η.K. έγινε δεκτό από το δικαστικό συμβούλιο, ενώ ασκήθηκε έφεση. Η έφεση συζητήθηκε την Τρίτη (1/12) στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκος Παντελής τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του Σύριου στις ΗΠΑ. Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να απορριφθεί η έφεση του Σύριου και να γίνει δεκτό το αίτημα του δικαστηρίου της Κολούμπια. Ο κ. Παντελής επισήμανε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι ισχυρισμοί του Σύριου και τα στοιχεία που προσκόμισε δεν μπορούν να αποτρέψουν την έκδοσή του. Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στον Άρειο Πάγο ήταν παρών ο Η.Κ., ο οποίος υποστήριξε ότι σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ, δεν θα έχει δίκαιη δίκη και ότι ουσιαστικά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παγίδευσαν, οδηγώντας τον στη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας στην οποία δεν θα είχε οδηγηθεί μόνος του. Ακόμη, ο συνήγορος του Σύριου, Ζαχαρίας Κεσσές, ανέφερε ότι ο Η.Κ. δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για πράξεις που κατηγορείται ότι τέλεσε στην Ελλάδα και οι οποίες δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Η απόφαση του Ποινικού Τμήματος αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης